Smoku_wrc 04.02.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam W myśl zasady "Jak tu żyć z wrogiem w jednym bunkrze" zdecydowaliśmy się na adaptację strychu w bloku do celów mieszkalnych. Strych znajduje się bezpośrednio nad naszym mieszkaniem i jest już podzielony pomiędzy mieszkańców. Jednak mam mały problem z przepisami budowlanymi. Czy jest jakaś minimalna wysokość lokalu mieszkaniowego? Dach budynku jest lekko spadzisty. Z jednej strony wysokość od podłogi do dachu wynosi 218 cm, a z drugiej 268 cm. Do tego dochodzą jeszcze belki podtrzymujące strop. Od podłogi do belek jest 1,9m i 2,4m. Średnio wychodzi 243 cm. Niestety, do tego dochodzą belki pod dachem które można zobaczyć na zdjęciu zamieszczonym poniżej. Wysokość do tych belek wynosi odpowiednio 190 cm i 240 cm. Wychodzi średnio 215 cm. Czy mamy szansę dostać pozwolenie na adaptację strychu? Niestety, samowolka nie wchodzi w grę (sąsiedzi). Bardzo proszę pomoc. http://picasaweb.google.pl/lh/photo/7iGVX0wtEEKEUcOOp_F2ow?feat=directlink Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.02.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Czy mamy szansę dostać pozwolenie na adaptację strychu? Nie macie. Musi być 250cm "w świetle" w pokojach i 220cm w łazience i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tramp 21.05.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 (edytowane) Jak to w 'świetle' ? Jesli są skosy np. wysokosc 120 przy ścianie kolankowej i sufit się podnosi do 250 przy drzwiach /lub części pomieszczenia od strony kalenicy to jak to obliczyć ?? Gdzie te wysokości które podałeś muszą być zachowane ? Edytowane 21 Maja 2010 przez Tramp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 21.05.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 "Przy stropach pochyłych jest to wysokość średnia liczona między największą a najmniejszą wysokością pomieszczenia, lecz nie mniejszą niż 1,9 m. Przestrzeni owysokości poniżej 1,9 m nie zalicza się do odpowiadającej przeznaczeniu danego pomieszczenia." Czy tak trudno samemu przeczytać "Rozporządzenie..." ? To przecież podstawa przy planowaniu remontu albo przebudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tramp 21.05.2010 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Dzięki william.bonawentura za wyjasnienie.Trochę mnie zmartwiłeś bo miałem w planach kupić poddasze i zaadoptować ,ale przy takich warunkach będzie to chyba niewykonalne.Dodam tylko że na planach poddasza z lat 70tych była pokazana wstępna adaptacja z podpisem pani architekt .Jedna połać dachu została podniesiona a wysokość od podłogi do sufitu to 2.20m...wiec albo przepisy się zmieniły albo ktoś się pomylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 22.05.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Jeśli na tamten projekt nie wydano pozwolenia na budowę to nie ma on dziś żadnej wartości. Przepisy co do wysokości zmieniły się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tramp 23.05.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Tak sie sklada ze czesc poddasza zaadaptowano - w latach 70tych -(powinno byc widoczne na zalaczonym planie ).I tu pare pytan : 1Czy jesli czesc poddasza zostala podniesiona tylko tyle aby uzyskac 2.2m w swietle to czy ja musze podniesc tyle samo zeby zachowac linie dachu ? Czy tez powiniennem podniesc wiecej aby zmiescic sie z 2.5m ( jak to sie ma do roznicy w nachyleniu sasiednich polaci dachu)? 2Czy jest mozliwosc podniesienia calego dachu wraz z kalenica czy wydzial architektory to odrzuci? 3Jakie sa szanse na otrzynanie zgody na podniesienie sciany kolankowej od strony elewacji wychodzacej na ulice ? W Wlk.Brytani przepisy zabraniaja jakiejkolwiek ingerencji w wyglad budynku od strony ulicy ,czy w Polsce jest tak samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.05.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 2Czy jest mozliwosc podniesienia calego dachu wraz z kalenica czy wydzial architektory to odrzuci? 3Jakie sa szanse na otrzynanie zgody na podniesienie sciany kolankowej od strony elewacji wychodzacej na ulice ? W Wlk.Brytani przepisy zabraniaja jakiejkolwiek ingerencji w wyglad budynku od strony ulicy ,czy w Polsce jest tak samo ? Szanse są 0% lub 100%. W zależności od tego co mówi twój plan zagospodarowania przestrzennego taka nadbudowa będzie albo z nim zgodna albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 24.05.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 A jak sie ma sprawa z tymi wysokosciami, jezeli w domu z laat 80 chce z garazu zrobic pokoj i wysokosc jest ok. 234cm? Zreszta caly parter taki jest i sa juz tam pokoje, lazienki, itp.Czy ta wysokosc powoduje, ze nie mam szans na zagospodarowanie garazu jako pokoj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 24.05.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Czy ta wysokosc powoduje, ze nie mam szans na zagospodarowanie garazu jako pokoj? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 25.05.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 W takim razie te przepisy sa do bani. Jezeli obok garazu mam pokoj, kuchnie, lazienke, itp., ktore rowniez nie maja 2,5m i sa to pomieszczenie mieszkalne, to czym roznilby sie ten pokoj? Moim zdaniem niczym. Niestety polskie prawo jak zawsze bije we wlasciciela. Zebym we wlasnym domu, za ktory place podatki nie mogl sobie zrobic tak jak chce - PARANOJA. A czy moge z tego garazu zrobic pomieszczenie gospodarcze? Jesli tak, to mnie to urzadza, gdyz lubie sobie posiedziec w fotelu w pomieszczeniu gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts