Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JUNKERS-AWARIA-PODEJŚCIE PRODUCENTA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wracając do tematu co ma kręcenie pokrętłami na kotle do temp skoro jak jest FW100 to chyba pogodówka ma priorytet a pokrętła w kotle nic nie dają.

Pokrętła w kotle są dwa:

1. Temperatura wody użytkowej - czyli do mycią się i czegoś ;)

2. Temperatua wody zasilającej c.o. - nieważne jaką ustawisz na regulatorze temperaturę w pomieszczeniach to i tak temperatura wody w intalacji c.o. może osiągnąć maksymalną temperaturę zadaną własnie w kotle tym pokrętłem - w moim przypadku było to ok. 45-46stopni. Temperatura zasilania przy minimum ustawionym na kotle to 35stopni. Tak mówi instrukcja.

Z tym się niestety nie zgadzam, tak jest ale..... jak nie masz podpiętego FW100

Pytanie:

1. gdzie jest zamontowany FW100 : w kotłowni na kotle czy w pokoju?

2. jaki był program na Fw100 ustawiony dla Co : automatyczny - grzanie - oszczedzanie czy przeciwzamarzeniowy?

oraz jakie parametry temp. wewn. na FW 100 były ustawione (ile oC) ?

3. Jaki program grzania był ustawiony dla CWU (chodzi mi w jakich godzinach było właczone podgrzewanie CWU) oraz jaka temp. wody ?

4. jaki parametr był ustawiony na FW100 "wpływ temp. pomieszczenia skuteczny w trybie " (patrz str.43 instr FW100, tabela 8.1.2 )?

Odpowiedż na te pytania może pozwoli na znalezienie przyczyny awarii. :roll:

Witam.

Posiadam kocioł "Junkersa" od 14-tu lat. Jest to zwykły wiszący kociołek dwu-funkcyjny, atmosferyczny, ze sterownikiem pokojowym.

Kopiłem go sądząc że jest niezawodny.

Mam mieszane uczucia, od samego początku były z nim problemy - wchodził w awarię i trudno go było później załączyć!!!!!

Po kilku latach pracy nad nim stwierdziłem wadę fabryczną - zły styk połączeń w pętli zabezpieczającej, taki mały bubel. Teraz w miejscu tego styku jest zastosowana kostka 6 mm2.

Na serwis trudno mi narzekać, gdyż go praktycznie brak. Jakikolwiek kontakt telefoniczny z serwisem nie powoduje jego obecności w moim domu.

Kocioł przez tych kilkanaście lat przeszedł 1- słownie jeden przegląd serwisowy. Według serwisu przeglądy nie są potrzebne!

Ostatnio miałem problem z za małą mocą pieca, serwis oczywiście był bardzo zajęty. Sam doszedłem co było tego powodem i usunąłem usterkę (banał) - oszczędziłem kilkaset zł.

Sam się zastanawiam nad nowym kociołkiem i może Junkers - nie uczę się na błędach?

Pozdrawiam.

A wracając do tematu co ma kręcenie pokrętłami na kotle do temp skoro jak jest FW100 to chyba pogodówka ma priorytet a pokrętła w kotle nic nie dają.

Pokrętła w kotle są dwa:

1. Temperatura wody użytkowej - czyli do mycią się i czegoś ;)

2. Temperatua wody zasilającej c.o. - nieważne jaką ustawisz na regulatorze temperaturę w pomieszczeniach to i tak temperatura wody w intalacji c.o. może osiągnąć maksymalną temperaturę zadaną własnie w kotle tym pokrętłem - w moim przypadku było to ok. 45-46stopni. Temperatura zasilania przy minimum ustawionym na kotle to 35stopni. Tak mówi instrukcja.

Z tym się niestety nie zgadzam, tak jest ale..... jak nie masz podpiętego FW100

Pytanie:

1. gdzie jest zamontowany FW100 : w kotłowni na kotle czy w pokoju?

2. jaki był program na Fw100 ustawiony dla Co : automatyczny - grzanie - oszczedzanie czy przeciwzamarzeniowy?

oraz jakie parametry temp. wewn. na FW 100 były ustawione (ile oC) ?

3. Jaki program grzania był ustawiony dla CWU (chodzi mi w jakich godzinach było właczone podgrzewanie CWU) oraz jaka temp. wody ?

4. jaki parametr był ustawiony na FW100 "wpływ temp. pomieszczenia skuteczny w trybie " (patrz str.43 instr FW100, tabela 8.1.2 )?

Odpowiedż na te pytania może pozwoli na znalezienie przyczyny awarii. :roll:

Ad1. pokoju

Ad2. chyba oszczędzanie - nie pamiętam. temperatura zadana 7stopni

Ad.3 temp. wody min - wg instrukcji 15stopni - w jakich godzinach ....??? - wydaje mi się, że non stop ale nie jestem pewien

Ad4. ? po prostu nie pamiętam

Z czym się nie zgadzasz? Że temperatura maksymalna przy takim ustawieniu pokrętła w kotle to 45-46stopni.... A jaka jest maksymalna? Nie bardzo rozumiem...

W sobotę zgodnie z zapowiedzią kierownika z serwisu Junkers zjawiła się ... ekipa.

Pooglądali, popytali jak jest zrobiona instalacja, porobili zdjęcia (również plam na suficie), zdemontowali piec do ekspertyzy i pojechali.

Czekam.

Robili zdjecia ustawień na FW100 i czy zabrali FW100 wraz z kotłem?

Nie zgadzam się że sterowanie temperatury CO i CWU jest pokretłami kotła kiedy jest podpięty FW100 ,

poniewaz priorytet - nadrzędne sa ustawienia z FW , jakby tak było jak piszesz :

cytat:

"...Temperatua wody zasilającej c.o. - nieważne jaką ustawisz na regulatorze temperaturę w pomieszczeniach to i tak temperatura wody w intalacji c.o. może osiągnąć maksymalną temperaturę zadaną własnie w kotle tym pokrętłem - w moim przypadku było to ok. 45-46stopni. ...""

to w instrukcji kotła lub FW100 musiała by byc informacja że ustawic pokrętła na kotle np. na "6" , bo w innym wypadku ustawienia temp. wody z poziomu ustawień FW100 bedą ograniczane do temp. zadanej pokretłem na kotle .

Przykład: na kotle ustawiasz pokretło na "2" ( ok 43 oC ) a dla systemu grzejnikowego ustawiasz na FW100 temperature 75 oC.

Jak by tak było jak piszesz to przy dużych mrozach temperatura kotła powinna byc ograniczana do 43 oC i kocioł miałby ograniczoną temp zasilania co nie jest zgodne z krzywą grzewczą sterownika FW100. :roll:

Buderus nie, Junkers nie.

Polecacie Vitrodensa? :)

Vitodens 333 F polecam :)

Każdy producent ma lepsze i gorsze modele. Bardzo często poruszane na forum tematy i bicie piany związane jest ze złym podejściem intalatorów/serwisantów. Tak samo jak tematy związane z oknami, kominkami, parkietami.

Warto pytać i czytać :) pozdr adam

W sobotę zgodnie z zapowiedzią kierownika z serwisu Junkers zjawiła się ... ekipa.

Pooglądali, popytali jak jest zrobiona instalacja, porobili zdjęcia (również plam na suficie), zdemontowali piec do ekspertyzy i pojechali.

Czekam.

Robili zdjecia ustawień na FW100 i czy zabrali FW100 wraz z kotłem?

Nie zgadzam się że sterowanie temperatury CO i CWU jest pokretłami kotła kiedy jest podpięty FW100 ,

poniewaz priorytet - nadrzędne sa ustawienia z FW , jakby tak było jak piszesz :

cytat:

"...Temperatua wody zasilającej c.o. - nieważne jaką ustawisz na regulatorze temperaturę w pomieszczeniach to i tak temperatura wody w intalacji c.o. może osiągnąć maksymalną temperaturę zadaną własnie w kotle tym pokrętłem - w moim przypadku było to ok. 45-46stopni. ...""

to w instrukcji kotła lub FW100 musiała by byc informacja że ustawic pokrętła na kotle np. na "6" , bo w innym wypadku ustawienia temp. wody z poziomu ustawień FW100 bedą ograniczane do temp. zadanej pokretłem na kotle .

Przykład: na kotle ustawiasz pokretło na "2" ( ok 43 oC ) a dla systemu grzejnikowego ustawiasz na FW100 temperature 75 oC.

Jak by tak było jak piszesz to przy dużych mrozach temperatura kotła powinna byc ograniczana do 43 oC i kocioł miałby ograniczoną temp zasilania co nie jest zgodne z krzywą grzewczą sterownika FW100. :roll:

Co się tak upierasz, że skoro nie ma w instrukcji to tak nie może być.

Jest w instrukcji - polecam papiery od FW100 strona 30 punkt 6.3.

masz piec, masz sterownik ustaw pokrętło na 1 i zobacz :lol:

U mnie dokładnie tak to działa, pokrętło jeśli ma niższą wartość niż sterownik to ograniczy temp. :roll: 8)

Co się tak upierasz, że skoro nie ma w instrukcji to tak nie może być.

Jest w instrukcji - polecam papiery od FW100 strona 30 punkt 6.3.

masz piec, masz sterownik ustaw pokrętło na 1 i zobacz :lol:

U mnie dokładnie tak to działa, pokrętło jeśli ma niższą wartość niż sterownik to ograniczy temp. :roll: 8)

Masz racje , sprawdziłem - mój błąd :oops: :oops: :oops:

Dzwonili.

Jeszcze nie wiadomo.

Jeszcze jedna wizyta w domu.

Przebąkują coś o zakłuceniu przepływu spalin i powietrza, czy coś takiego.

Podobno ostateczna odpowiedź w poniedziałek.

Czekam.

W piecu dwa elementy do wymiany. Jakaś rurka i .... coś jeszcze. :oops:

K.... nie znam się na tym, nawet nie potrafię powtórzć wszystkich tych mądrych słów!

Dzwonili.

Ble, ble, miło, uprzejmie, "...szkoda, że Pan nie bywał częściej w domu to może możnaby uniknąć tych wszystkich strat...", itd...

1. Kocioł zostanie naprawiony na koszt firmy Junkers.

2. Doprowadzenie instalacji i domu do stanu sprzed awarii pokryje Ich ubezpieczenie.

I tyle.

Jak już kocioł wróci na swoje miejsce a instalacja i dom bedą takie jak "przed" to dam Wam znać jak to wszystko wyglądało i ile kosztowało, oraz co zostało zniszczone - w przyszłym tygodniu mój instalator będzie robił testy instalacji które określą ewentualne elementy do naprawy/wymiany.

Pozdrawiam

Dzwonili.

Ble, ble, miło, uprzejmie, "...szkoda, że Pan nie bywał częściej w domu to może możnaby uniknąć tych wszystkich strat...", itd...

1. Kocioł zostanie naprawiony na koszt firmy Junkers.

2. Doprowadzenie instalacji i domu do stanu sprzed awarii pokryje Ich ubezpieczenie.

I tyle.

Jak już kocioł wróci na swoje miejsce a instalacja i dom bedą takie jak "przed" to dam Wam znać jak to wszystko wyglądało i ile kosztowało, oraz co zostało zniszczone - w przyszłym tygodniu mój instalator będzie robił testy instalacji które określą ewentualne elementy do naprawy/wymiany.

Pozdrawiam

To i tak masz "komfortową" sytuację w porównaniu z kolegą na forum, który buja się z uszkodzonym Buderusem ...