Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sieci wodociagowej?

Recommended Posts

Mamy działkę na nowo powstajacym osiedlu.

Przedsiębiorstwo wodociągowe stwierdziło, że możemy się (my i sąsiedzi) podłączyć pod ich wodę, ale sami mamy pokryć koszty budowy które wodociagi samo sobie ustaliło. Koszt jest delikatnie mówiąc astronomiczny.

Czy spotkaliście się z tym i czy jest sposób na ominiecie tych kosztów lub radykalne ich zmniejszenie?

Zastanawiam się czy sami nie powinnismy załawić projektanta, koparkowego i speców od przyłączy - może jednak by to taniej wyszło.

Długość rury ma mieć około 200mb

:)

ps. próbowalam uzyć szukajki, ale jakieś dziwne wyniki wychodzą :-?

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cóż, ustawa mówi:

Art. 15.

1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budowę

urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez

gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego

gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie

uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w

art. 21 ust. 1.

2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia

przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia

pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie

nieruchomości do sieci.

3. Koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego ponosi

przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego – odbiorca

usług.

4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane przyłączyć do

sieci nieruchomość osoby ubiegającej się o przyłączenie nieruchomości do sieci,

jeżeli są spełnione warunki przyłączenia określone w regulaminie, o którym

mowa w art. 19, oraz istnieją techniczne możliwości świadczenia usług.

Zajrzyj do Regulaminu który obowiązuje w Twojej gminie. Tam będą podane warunki.

Natomiast jeśli idzie o przyłącza.

Najprościej , jeśli jest już dokumentacja to dogadać się prywatnie z pracownikami wodociągów - na pewno robią takie rzeczy prywatnie, jak nie - zorganizujcie sobie firmę/ekipę która wam to zrobi :)

No i kwestia definicji "przyłącza":

6) przyłącze wodociągowe – odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z

wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz

z zaworem za wodomierzem głównym;

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale czyżby przedsiębiorstwo Waszym kosztem chce wybudować sobie sieć wodociągową? Bo z racji odległości 200m to wygląda mi właśnie na to, no chyba że to są tak duże działki..

Generalnie dla mnie przyłącze to zwykle krótki odcinek od domu zwykle do granicy działki lub kilka czy kilkanaście metrów od niej.. a 200mb to lekka przesada jest... tak na oko oczywiście ale wiadomo że uwarunkowania są różne.

A budowa 200mb sieci wodociągowej z przyłączami w zależności od uzbrojenia terenu po którym ona by biegła, średnic rur itd może wynieść nawet kilkadziesiąt tys zł - ostatnio prowadziłem ponad 200m odcinek sieci o średnicy 110 i jak pamiętam to całość od A do Z chyba z 60tys wyniosła...

A jeśli to osiedle jest - popatrzcie czy "przy okazji" jakichś hydrantów wam tam nie zaliczą i innych "kfiatkuf" :)

A co do "przekazania" wodociągom kłania się Ustawa:

Art. 31.

1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia

kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu

wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. l, powinny odpowiadać warunkom

technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne

może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie

w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.

Tak więc Ustawa reguluje, że nie ma czegoś takiego jak nieodpłatne przekazanie urządzeń wodociągowych. Można przekazać ale ODPŁATNIE. Koniec kropka. Natomiast warunki tej odpłatności określa umowa.

Niejeden burmistrz czy też przedsiębiorstwo przegrało sprawy sądowe w tym temacie.

Naszym "kosztem" chcą wybudować główną rurę prowadzacą pod ulicą i dopiero od niej maja zostać dołożone przyłącza na poszczególne działki.

Dlatego w tytule użyłam słowa sieć a nie przyłącze. Jest nas 20 rodzin i jesteśmy nieźle ździwieni - tym bardziej, że dałabym sobie rękę uciąć że sprawdzałam i czytałam w gminie wydane przed rokiem dla niej warunki przyłaczy wody na tym terenie i były one pozytywne.

U mnie sprawa wyglądała w ten sposób; wodociągi zapewniły przyłącz, ale że jest to końcówka linii to notorycznie brakuje wody. Kiedy zmodernizują? nikt nie wie. Druga opcją było podłączenie do sieci spółdzielczej- koszt 4kpln + materiały z robotą przyłącza czyli drugie 4kpln. A zrobiłem tak; udałem się do lokalnych studniarzy, pooglądali działkę, wywiercili głębinówkę, wody mam tyle że bez problemu zasiliła by ze 3, 4 domy koszt 7kpln, i mam swoją wodę bez łaski. Pozdrawiam.

A trzeba było wezwać Przedsiębiorstwo i Gminę do zapewnienia prawidłowych parametrów ....

Jeśli mają sieć i cię przyłączyli to MUSZĄ spełnić warunki dotyczące m.in. minimalnego ciśnienia wody.

Bo na jakiej podstawie ktokolwiek dokonał odbioru sieci wykonanej niezgodnie z projektem i warunkami technicznymi ?

Tak więc Ustawa reguluje, że nie ma czegoś takiego jak nieodpłatne przekazanie urządzeń wodociągowych. Można przekazać ale ODPŁATNIE. Koniec kropka. Natomiast warunki tej odpłatności określa umowa.

.

I tu jest pies pogrzebany. Nasze przedsiębiorstwo wod.-kan. wybrnęło z tego tak, że "odkupiło" od nas (5 rodzin) wodociag za -uwaga!- 1 000 zł. Koszt wybudowania sieci (tak, tak- sieci) wyniósł ponad 100 tys. Innego wyjścia nie było, zgodziliśmy się na zbójeckie warunki umowy :x

No cóż, ja bym to podciągnął pod tzw. "bezpodstawne wzbogacenie".

Oni mają obowiązek odpłatnie przejąć jeśli tego zażądasz.

A Ty MOŻESZ im odpłatnie przekazać.

Nie trzeba było sprzedawać tylko zaproponować dzierżawię za powiedzmy 1000zł miesięcznie.

albo zaproponować odkupienie za cenę określoną przez niezależnego rzeczoznawcę i wspaniałomyślnie rozłożyć im na raty .

Ta kwota jest rażąco niska i przedsiębiorstwo uważam wykorzystało swoją pozycję niejako wymuszając na Was takie a nie inne warunki.

Trzeba by to skonsultować z prawnikami ale wydaje mi się że jakaś furtka jeszcze by istniała.

Delikatnie mówiąc daliście się zrobić w bambuko.

Wy byliście właścicielami sieci wodociągowej na której to sieci przedsiębiorstwo świadczyło swoje usługi.

Nic Wam do ceny nie mogli doliczyć - takich argumentów też używają że niby to co Wam zapłacą to potem Wy im zapłacicie - ponieważ taryfa jest zatwierdzana przez radę gminy i obowiązuje wszystkich odbiorców z danej grupy taryfowej.

W przypadku braku porozumienia zawsze można poprosić sąd aby rozstrzygnął spór...

Wiem że to czasochłonne, dla niektórych skomplikowane i kosztujące trochę nerwów ale... niefajnie jest zasponsorować przedsiębiorstwu 99tys które to zaoszczędzone przez nich z całą pewnością na modernizację sieci nie zostanie przeznaczone :D

U mnie sprawa wyglądała w ten sposób; wodociągi zapewniły przyłącz, ale że jest to końcówka linii to notorycznie brakuje wody. Kiedy zmodernizują? nikt nie wie. Druga opcją było podłączenie do sieci spółdzielczej- koszt 4kpln + materiały z robotą przyłącza czyli drugie 4kpln. A zrobiłem tak; udałem się do lokalnych studniarzy, pooglądali działkę, wywiercili głębinówkę, wody mam tyle że bez problemu zasiliła by ze 3, 4 domy koszt 7kpln, i mam swoją wodę bez łaski. Pozdrawiam.

Skorzystaj z dobrej rady. Wierć i miej wodę... Ale uważaj, poniżej (chyba 60 metrów, nie jestem pewien, niech mnie ktoś poprawi) trzeba mieć tzw. pozwolenie wodno - prawne. To jest dopiero prawdziwy koszmar...

Mam niemal identyczną sytuację u siebie: 200m wodociągu, miało być na 20 działek, ale jak co do czego przyszło, to ten się jeszcze nie buduje, temu za drogo i poczeka (a w domyśle - jak zbudujemy, to podłączy się gratis) - no wiadomo, jak to z ludźmi.

Zostało 10 osób zdecydowanych. Kosztorys wodociągu - astronomiczna kwota. Byliśmy mimo to niemal zdecydowani, ponieważ w zasadzie nie było wyjścia, woda studzienna u nas się nie nadaje nawet do podlewania ogródka, na szczęście jednak sprawą zajął się ojciec jednego z nas, stary warszawski cwaniak, co to z niejednego pieca chleb jadł, a w dziedzinie targowania się pokonałby chyba i arabskiego straganiarza.

Człowiek po pierwsze nawet nie próbował rozmawiać z wodociągami, wywiedział się, z jakich firm podwykonawczych wodociągi korzystają i poszedł wprost do nich. Najpierw do jednej, potem do drugiej, potem jeszcze raz do tej pierwszej, jeszcze raz do tej drugiej, za każdym razem przedstawiając wycenę konkurencji jako nowy próg do obalenia.

Suma sumarum wodociąg został wybudowany za bodajże 50% pierwotnej kwoty :D

J.

:D

Andrzeju_ar jesteś tego pewny? Masz może na to paragraf?

Pytam, bo byłaby jeszcze dla nas nadzieja. Mianowicie, budowaliśmy sieć zarówno wodociągową, jak i kanalizacyjną. "sprzedaliśmy" tylko wodociąg, a kanalizę zostawiliśmy sobie na własność, by odzyskać trochę pieniędzy od nowo przyłączających się (niebawem kilka dzialek będzie się przyłączało do naszej sieci). Może więc da się tę kanalizę odsprzedać po cenie faktycznej... Jak myślisz?

Ogólnie kwota 100tys potężna.

Sprawdziłem sobie

160mb śr. 110mm plus 60mb śr. 60 bodajże do tego 3 przyłącza

w tym:

ok. 60mb sieci w rurach ochronnych z powodu kolizji z czym się da - głównie gaz i energetyka, hydrant, pełna armatura, włącznie z obsługą geodezyjną i projektem wpięciem w istniejącą sieć, blokadą starej sieci (to była przebudowa wodociągu przy okazji innych robót), kosztami odbioru kolizji przez gazownictwo , pozwoleniem na budowę itp jednym słowem całość od A do Z wyszło ok. 68tys zł w 2009 roku.

:D

Andrzeju_ar jesteś tego pewny? Masz może na to paragraf?

Pytam, bo byłaby jeszcze dla nas nadzieja. Mianowicie, budowaliśmy sieć zarówno wodociągową, jak i kanalizacyjną. "sprzedaliśmy" tylko wodociąg, a kanalizę zostawiliśmy sobie na własność, by odzyskać trochę pieniędzy od nowo przyłączających się (niebawem kilka dzialek będzie się przyłączało do naszej sieci). Może więc da się tę kanalizę odsprzedać po cenie faktycznej... Jak myślisz?

Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę - wklejam treść z której to wynika:

Art. 31.

1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia

kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu

wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. l, powinny odpowiadać warunkom

technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne

może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie

w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.

W ustawie jest też definicja co to są urządzenia wodociągowe czyli:

16) urządzenia wodociągowe – ujęcia wód powierzchniowych i podziemnych,

studnie publiczne, urządzenia służące do magazynowania i uzdatniania wód,

sieci wodociągowe, urządzenia regulujące ciśnienie wody;

Do tego regulamin który obowiązuje w Twojej gminie - na stronach przedsiębiorstwa powinien być i tam mogą być też dodatkowe kwestie z tym związane.

Proponuję zwrócić uwagę jeszcze na art 15 ustawy gdzie jest mowa o obowiązkach przedsiębiorstwa w zakresie przyłączania i budowy sieci

Przedsiębiorstwo musi odkupić jeśli sieć wodociągowa jest wybudowana wg warunków technicznych oraz jeśli nie jest w drodze prywatnej. Dodatkowo podpowiem, że można ich postraszyć UOKIK-iem. Jednakże w tym ostatnim przypadku poleciłbym rozważenie opcji: najpierw wybudować a następnie zgłosić sprawę do UOKIK-u i sądu w celu odzyskania pieniędzy. Rozpoczęcie bitwy przed wybudowaniem sieci może skończyć się tym, że przedsiębiorstwo wypnie się - nie da warunków technicznych lub nie będzie chciało podpisać umowy. Aha, zbierać wszystkie dowody, faktury, rachunki, wszystko potwierdzać na piśmie. Często przedsiębiorstwa/gminy w warunkach technicznych wydają polecenie podpisania umowy, w której jest punkt, że po wybudowaniu sieć przechodzi na własność przedsiębiorstwa/gminy a to jest niezgodne z ustawą o zaopatrzeniu w wodę i daje to podstawę do skierowania sprawy do sądu.

Podwrocławska gmina.

Warunkiem wydania przez Spółki Wodne warunków przyłączenia wody jest dostarczenie z gminy umowy o partycypacji w budowie wodociągu (jest to zadanie własne gminy :evil: ).

W umowie - my wybudujemy na koszt własny a gmina odkupi - po 1zł/mb ! :evil: .

Nie można tego przejść - bez umowy nie ma warunków, nie ma warunków -> powiat nie wyda pozwolenia na budowę :evil: :evil: :evil: .

Wybudowaliśmy 170m wodociągu w sumie w 3 sasiadów. Razem z przyłączami, projektami koszt w 2007r. ok. 30tys. Nie licząc roku czasu na załatwianie papierologii.

W gminie starają się potem przynajmniej by ktoś kto chce sie podłączyć do wodociągu (przyłącze wew. na działkę) wybudowanego przez prywatnych inwestorów i przekazanego gminie- udowodnił, że dołożył starań by sie z nim jakoś rozliczył. Do tego momentu jakoś utrudniaja mu papierologię.

Przynajmniej tyle w teorii, jak będzie w praktyce - zobaczymy.

Co innego gdy ktoś dalej w podobny sposób ciągnie siec wodociągową. My też ją w końcu przedłużaliśmy i z naszego feagmentu robiliśmy przyłącza.