Kebuz 04.02.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam Dziś zobaczyłem to co na zdjęciach, czyli przeciek. Dziwnym trafem jest po jednej i po drugiej części komina, obróbki wyglądają na dobre. Dodam iż jest to komin wentylacyjny z łazienki. Wydaje mi się iż jest to spowodowane skraplaniem pary wodnej która wychodzi z łazienki przez kratkę, a przy tak dużych mrozach zamarza, a potem się rozpuszcza tworząc zaciek. Dodam komin z cekły pełnej, klinkier pełny, fugi zainpregnowane. Proszę o opinie. http://img9.imageshack.us/img9/5459/obraz124p.jpg http://img202.imageshack.us/img202/6791/obraz113n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 04.02.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Na 90% czeka Ciebie ponowna obrobka komina.Sprawa nie jest trudna, wolaj majstra aby to poprawił.Dziwne jest to, ze w dolnej czesci komina jest to. Widcznie woda znalazla ujscie i scieka z gory.Patrzac na zdjecia folia paroprzep. zachodzi na sciany komina. Moze nawalo sniegu pod gasiory i po foli scieklo na komin?Jakby nie patrzec problemu nalezy szukac w pasie nad kominem albo w samej obrobce komina. Moze warto pomyslec o takiej rynience (podobne montuje sie nad oknami dachowymi miedzy dachowka a folia paroprzep) ktora przekieruje wode plynaca z gory, na bok, tak aby nie splywalo na komin.Chyba, ze majster pouszczelnia jakos szczeline miedzy gasiorami a dachowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.02.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 komin z cekły pełnej, klinkier pełny, fugi zainpregnowane Cegła klinkierowa od dołu do góry komina, czy od krokwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 04.02.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 a obróbka blacharaska komina na tzw. podwójne wcięcie robiona była? Może tam cieknąć, sączyć się po fugach i poprzez tą obróbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 04.02.2010 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Komin jest z cegły zwykłej pełnej a od krokwi klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 04.02.2010 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Obróbka komina http://img407.imageshack.us/img407/2440/130ua.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 04.02.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 a ja mam kominy z cegły klinkierowej dziurawki, fuga wklęsła i niezaimpregnowana i nic nie cieknie !ciekawe co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 04.02.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 a ja mam kominy z cegły klinkierowej dziurawki, fuga wklęsła i niezaimpregnowana i nic nie cieknie ! ciekawe co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 04.02.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Tajemnica sie wyjaśniła, jak dałeś zdjęcie naddachowej czesci komina. Na 99% winna jest obróbka blacharska. Ja miałem tak samo. Pas blachy kręconej i uszczelnianej do komina - wyrzucić. W klinkierze naciac szlifierką bruzdę, do nie wpuścic górna część nowej obróbki, bruzdę uszczelnić od góry. To metoda "stara" ale jara i przede wszystkim skuteczna! Nowinki z uszczelniaczami nie zdaja egzaminu - woda ZAWSZE sobie znajdzie szczelinkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.02.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Kebuz Masz zrypane okucie komina, tak się nie obrabia, widać że to robił paprok.Zrobić nowe obróbki, ale nie takie jak na zdjęciu i nie będzie ciekło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 04.02.2010 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Wszystkim bardzo dzięki za rady jutro dzwonie po "fachowcach"Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.02.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 no ja mam obrobione 2 kominy tak jak na tym zdjęciu (chodzi mi o tą blachę na kominie) ponadto jest tam jeszcze niżej taśma ołowiana. I nic nie cieknie. Dodam że kominy są wymurowane ponad dachem z klinkierowej dziurawki ale to akurat jest błąd (wcześniej tego nie wiedziałem i kupiłem co majster kazali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 04.02.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 O ile dobrze widze to otwory wentylacyjne otwarte - bez kratki. Wiało wiało sypało sypalo i nawiało śniegu. W szybie ciepełko wędrowało do góry i topiło snieg, woda sie lała i zalała... może to to?Szczególnie że na zdjęciach wychodzi parch w spoinach, więc musialo dawac wodą od srodka szybu....PozdravPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 04.02.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Obróbka blacharska to jedno,ale ja myślę,że masz komin z klinkieru (z dziurawki).Fugę masz dużą,prawdopodobnie centymetrową,a ścianka tam zaledwie 13-14mm.Sarsil,czy inny impregnat do klinkieru dużo Ci nie pomoże.Jeżeli poprawa obróbki blacharskiej nie pomoże,to czeka Ciebie przefugowanie komina.jabol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 04.02.2010 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 O ile dobrze widze to otwory wentylacyjne otwarte - bez kratki. Wiało wiało sypało sypalo i nawiało śniegu. W szybie ciepełko wędrowało do góry i topiło snieg, woda sie lała i zalała... może to to? Szczególnie że na zdjęciach wychodzi parch w spoinach, więc musialo dawac wodą od srodka szybu.... Pozdrav PP zgadzam sie , znam pare przypadkow gdzie ciekło od wewnatrz komina gdyz nie bylo kratek wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 05.02.2010 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Wiatroizolacjia dana, wywinieta była na komin, kratek nie ma ale zrobie, a czy mozliwe jest wykraplanie pary wodnej z łazienki a na zimnej klinkierce się skrapla, bądz osadza w lód, a potem topi. Od kratki wętylacyjnej do klinkieru jest ok 1,3m. Dziwi mnie fakt, iz zaciek jest po jednej i po drugiej części komina dokładnie w części przejścia kanału wentylacyjnego /łazienkowego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 05.02.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 ja mam podobnie zrobiona obróke komina, sam ja wykonywałem i nic nie przecieka......na zdjeciu nie widac zbyt dobrze .....ale wydaje mi cie że bedzie to przeciekało ...1) albo w samych narożnikach dolnych komina....bo tam jest tasma ołowiana (bądź aluminiowa) łączona, może byc gdzieś źle ano zawinięta i woda zamiast spływac z dachy dalej to część z niej wlatuje pod tasme i na folie dachową....2) albo pod tasma przyklejoną do dachówki z boku komina....choć nie widac czy żeczywiście jest ona przyklejona na dachówkę czy tez czasem wykonawca nie zrobił tego pod dachówkom....(bo juz róznych widziałem Deb....)ale jesli jest na dachówce....to pytanie czy czasem nie zamało jej tam jest i nie zachodzi poza łuk dachówki....bo jak bedzie za mało to woda znajdzie sobie luke w kleju butylowym (gdyz nigdy się to nie przyklei idealnie)3) albo.........(to że obróbka o góry komina jest xle wykonana....i woda przedostaje się pod dachowke na folie przy kominie tam sobie przecieka przez folie.... a folie nie sa idalne....przepuszczaja wodę... jest jeszcze jadna uwaga.....woda może równie dobrze sobie wlatywać przez fuge pomiędzy klikierem na zwieńczeniu komina u góry gdyz tam czesto leży śnieg i woda, zamarza odmarza i uszkadza fugę....warto by było może pomyslec o obróbce blacharskiej na tej wieczącej komin części....wtedy należało by dobrze obejrzeć obróbke blacharską.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 05.02.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 przepraszam za błędy....śpieszyłem się....podczas jednoczesnej pracy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 oj, nieładnie, nieładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.02.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 A tak w ogóle to jest skraplanie pary wodnej w kominie wentylacyjnym. Podobnie jest ze spalinami, też potrafią rzadkie smoliste składniki spalinrazem ze skroploną parą wodną wyleźć na tynku komina w jego górnej części - wielokrotnie oglądaliśmy takie zdjęcia na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts