Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknie komin zdjęcia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
U siebie na poddaszu nieogrzewanym po tych mrozach też zauważyłem ten sam problem co u ciebie. Wzdłuż kanału wentylacyjnego który biegnie z dołu jest wilgotny komin od stropu aż do folii pod blachodachówką,obok(w tym samym kominie) są jeszcze dwa kanały do poddasza które są suche. Nie wiem czym to jest spowodowane, podobnie jak ty mam obudowany komin i też nie mam kratek wentylacyjnych założonych.Napisz czy coś u siebie poprawiłeś w obrobieniu komina i czy to coś pomogło.

Możliwe jest szaść przypadków:

1) zacieka fugami

2) zacieka obróbką blacharską

3) kondensacja pary w zimnym kominie

4) nawianie w komin śniegu - mało realny

5) dowolna kombinacja wcześniejszych

6) cud!

Na odległość można tylko snuć przypuszczenia a wartość ich jest taka jak wróżenie z fusów... eliminować poszczególne punkty a naprawi się komin...

ad.6) nie likwidować tylko nagłośnić i sprzedawać bilety a za zarobione pieniądze wybudować nowy, większy i ładniejszy dom! :wink:

Nie wiem czy zauważyliście na fotkach.... ale... zaciek nie powstał na zewnątrz komina tylko od wewnątrz. Na dole zacieku wyraźnie widać odwzorowanie cegieł! Plama naciąga od fugi i dopiero dalej się rozchodzi! Gdyby woda spływała po tynku nie byłoby widać cegieł! Czyli woda "idzie" od wewnątrz! Obróbka może być szczelna. pozostaje kondensacja i śnieg... może również obróbka ale tylko jako dodatek. No i jeszcze jedno pytanie: plama powstała w czasie odwilży czy jeszcze podczas temperatur poniżej zera? W przewodzie wentylacyjnym było powyżej zera i woda mogła wsiąkać w zaprawę... dach podczas mrozów nie zacieka... bo woda to lód!

...według mnie komin nasiąkł od środka!

Oglądałem komin z wyłazu wydaje się że jest solidnie obrobiony, blacha wchodzi w nacięcie na kominie i jest to solidnie zasilikonowane. Dzisiaj wejdę na dach i obejrzę go dokładnie z każdej strony możliwe że na stronie niewidocznej z wyłazu jest jakiś przeciek.Jeśli nie to poszukam innej przyczyny.

• 1 month później...
  • 4 months później...
  • 3 years później...