Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na sciane trzywarstwowa

Emil

Recommended Posts

2 x 6 daje możliwość ułożenia na mijankę, żeby eliminować mostki termiczne. Co do mocowania, nie mam pewności, bo u mnie jest wełna, którą faktycznie nabija się na kotwy łączące warstwę nośną z elewacyjną, ale z tego co wiem, ze styropianem się tak nie robi. Więc chyba zostają kołki albo klej, albo jedno i drugie.

Mysle, ze dajac frezowany, gdzie zaklad to okolo 1,5cm-2cm, to dopiero trzeba pilnowac fachowca, zeby dokladnie i rowno ukladal. Lekki przechyl, brak rownoleglosci i juz masz brak zakladu i szparke miedzy plytami frezowanego styropianu. Tak wiec optowalbym za zwyklym na mijanke.

Co do mocowania - w trojwarstwowej kotwy nie sluza do mocowania stryropianu lecz do spojenia ze soba warstwy wewn. i zewnetrznej sciany. Kotwy w zasadzie tylko przeszkadzaja nieco w ulozeniu stryopianu. Styropian po prostu sie wklada miedzy warstwy, nic sie nie klei ani nie kolkuje.

-infiniti

Nie polecam frezowanego. Więcej odpadów, a jeśli wynajmujesz ekipę to pracochłonność nie ma raczej dla ciebie znaczenia. I tak skasują tyle samo. Kotwy j/w. taniej jest kupić drut z metra (ocynkowany lub ze stali nirdzewnej) i na budowie zrobić kotwy. Preferuję ocynkowany, właśnie ze względu na styropian. Jest bardziej miękki i łatwiej zagiąć go na ścianie osłonowej

zarówno w przypadku frezowanego jak i 2x6 problem pozostaje w rękach "fachowców" jedno i drugie rozwiązanie jest poprawne pod warunkiem dobrego wykonawstwa, chociaż więcej klopotów sprawia 2x6 nie dość że trzeba na mijankę poziomą to i pionową i te kotwy przeszkadzają w 2x wiecej przypadków.

styropianu się nie klei i nie kołkuje muruje się warstwę nośną, warstwę osłonową a w srodek wkłada styropian, zakłada się kotwy muruje się warstwę nośną itd.

konieczne trzeba zwracać uwagę aby zaprawa nie wpadała do środka i warstwa styropianu musi być ciagła ale do tego trzeba fachowców a nie "paproków".

powodzenia

januszek, ja zrobiłem chyba łatwiej. Najpierw ściana nośna (cała kondygnacja) z kotwami,następnie styropian ( fragment ściany na dany dzień) oczywiście 2x6 z mijanką. I dopiero na to ściana osłonowa. Wszystko było widoczne i nie było możliwości spartaczenia. Co do styropianu to był nabijany na kotwy (otwór tylko średnicy kotwy), a następnie kotwa była zaginana na ściankę osłonkową.[/code]

tak sie zastanawiam...sciana trojwarstwowowa:np 24 bloczek potem 2x6 styropian na mijanke, potem np 12 oslonówki...te dwie pierwsze warstwy (bloczek plus styropian na mijanke)...czym to sie różni od ściany dwuwarstwowej? ... to przecież taki sam termos... :o pzdr