nahiba 05.02.2010 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witam!Czy ktoś ma jakiś pomysł jak zidentyfikować czy fundament jest warstwowy bez rozkuwania ściany.Chcę wykonać izolację poziomą środkami iniekcyjnymi w starym domu.Wywierciłem parę otworów na próbę ale mam wrażenie że ściana jest warstwowa bo w pewnym momencie idzie lżej choć nie zawsze.Dodam że cały dom jest z czerwonej cegły.Ma ktoś jakiegoś pomysła.Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 05.02.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 może odkopać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 ... w pewnym momencie idzie lżej choć nie zawsze ... w momencie kiedy idzie lżej wyciagnąć wiertło i oglądnąć końcówke jesli zapylona - znaczy ze sciana jest pełna jesli czysta - powietrze jesli widac granulki styropianu - znaczy był włożony styropian itp p.s. choć nie podejrzewam w starym domu warstwowych fundamentów /raczej rodzynkowy tj, powrzucana w beton cegła czy siporex/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 05.02.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 A jak mamy Tobie pomóc?Nie widząc, nie czując, strzelam że jest warstwowa albo i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 05.02.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witam!Czy ktoś ma jakiś pomysł jak zidentyfikować czy fundament jest warstwowy bez rozkuwania ściany.Chcę wykonać izolację poziomą środkami iniekcyjnymi w starym domu.Wywierciłem parę otworów na próbę ale mam wrażenie że ściana jest warstwowa bo w pewnym momencie idzie lżej choć nie zawsze.Dodam że cały dom jest z czerwonej cegły.Ma ktoś jakiegoś pomysła.Dzięki! Jeżeli to jest stary dom to napewno styropianu nie ma w srodku! Jak poznac? Rozkuć kawałek! Lub właśnie przez nawiertki. Jaka jest grubosc fundamętu?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nahiba 05.02.2010 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 W środku nie ma styropianu w tamtych czas nawet nie wiem czy był.Grubość tej ściany to 500 mm.Odkopywanie raczej w tym momencie odpada..Nic zostanie mi chyba kucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.02.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 nahiba, Pomyslow dwa: - wierc dziure ...a jak bedzie szlo lzej NATYCHMIAST przestan ....i pozniej - w otwor wloz jakis pret do oporu - bedziesz mial - szerokosc sciany wewnetrznej + warstwa pustki powietrznej - jesli sciana jest dwuwarstwowa - szerokosc calej sciany - jesli jednowarstwowa Jesli zmierzona dlugosc bedzie oscylowala wokol 0,5 metra - znaczy ze masz 1 warstwowa i przewierciles sie na zewnatrz. Jesli zmierzona wartosc bedzie mniejsza - znaczy ze warstwowa. Dla pewnosci jeszcze w pierwszym przypadku wepchnij mocno pret - jesli bedzie brudny od ziemii - jednowarstwowa - jesli czysty - dwuwarstwowa. UFF.... Jak to nie pomoze ...to pozostaje jeszcze wziac kawal kija i napieprzac w fundament ...moze peknie ...na przesluchaniu i pusci farbe co on za jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nahiba 05.02.2010 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Wielkie dzięki za pomysły.Rozgryzłem ją wychodzi na to że jednowarstwowa.Zmusiłem się i wykułem dziure na głębokość około 380 mm i dalej ściana.Myślę że jakby miała być dwu warstwowa to już bym napotkał na przestrzeń przy takiej grubości ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 06.02.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Wielkie dzięki za pomysły.Rozgryzłem ją wychodzi na to że jednowarstwowa.Zmusiłem się i wykułem dziure na głębokość około 380 mm i dalej ściana.Myślę że jakby miała być dwu warstwowa to już bym napotkał na przestrzeń przy takiej grubości ściany. dokładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts