Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament jak rozpoznać

Recommended Posts

Witam!Czy ktoś ma jakiś pomysł jak zidentyfikować czy fundament jest warstwowy bez rozkuwania ściany.Chcę wykonać izolację poziomą środkami iniekcyjnymi w starym domu.Wywierciłem parę otworów na próbę ale mam wrażenie że ściana jest warstwowa bo w pewnym momencie idzie lżej choć nie zawsze.Dodam że cały dom jest z czerwonej cegły.Ma ktoś jakiegoś pomysła.Dzięki!

... w pewnym momencie idzie lżej choć nie zawsze ...

w momencie kiedy idzie lżej wyciagnąć wiertło i oglądnąć końcówke

jesli zapylona - znaczy ze sciana jest pełna

jesli czysta - powietrze

jesli widac granulki styropianu - znaczy był włożony styropian

itp

p.s.

choć nie podejrzewam w starym domu warstwowych fundamentów /raczej rodzynkowy tj, powrzucana w beton cegła czy siporex/

Witam!Czy ktoś ma jakiś pomysł jak zidentyfikować czy fundament jest warstwowy bez rozkuwania ściany.Chcę wykonać izolację poziomą środkami iniekcyjnymi w starym domu.Wywierciłem parę otworów na próbę ale mam wrażenie że ściana jest warstwowa bo w pewnym momencie idzie lżej choć nie zawsze.Dodam że cały dom jest z czerwonej cegły.Ma ktoś jakiegoś pomysła.Dzięki!

Jeżeli to jest stary dom to napewno styropianu nie ma w srodku!

Jak poznac?

Rozkuć kawałek! Lub właśnie przez nawiertki.

Jaka jest grubosc fundamętu??????

nahiba,

Pomyslow dwa:

- wierc dziure ...a jak bedzie szlo lzej NATYCHMIAST przestan ....i pozniej

- w otwor wloz jakis pret do oporu - bedziesz mial

- szerokosc sciany wewnetrznej + warstwa pustki powietrznej - jesli sciana jest dwuwarstwowa

- szerokosc calej sciany - jesli jednowarstwowa

Jesli zmierzona dlugosc bedzie oscylowala wokol 0,5 metra - znaczy ze masz 1 warstwowa i przewierciles sie na zewnatrz.

Jesli zmierzona wartosc bedzie mniejsza - znaczy ze warstwowa.

Dla pewnosci jeszcze w pierwszym przypadku wepchnij mocno pret - jesli bedzie brudny od ziemii - jednowarstwowa - jesli czysty - dwuwarstwowa.

UFF....

Jak to nie pomoze ...to pozostaje jeszcze wziac kawal kija i napieprzac w fundament ...moze peknie ...na przesluchaniu i pusci farbe co on za jeden :)