Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia - czy wystarczy tylko elektryczna ?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maco - wiem co mówisz (piszesz). Jak byłem studentem, to miałem wynajęty pokój i jakoś nie poczuwałem się do sprzątania kuchni. Gospodarz w przeciwieństwie do mnie często jej używał, ale też nie sprzątał. Skutek był taki, że na półce koło kuchenki i na lampie utworzyła się taka maź, że nie wytrzymałem - straciłem cały dzień szorując, ale udało mi się dotrzeć do oryginalnych powłok. Czy to miałeś na myśli? Kurz z półek sprzątasz raz na rok? Sama para wodna z czajnika i garów zapewni Ci połowę tej skorupy.

Osobiście chciałbym mieć płytę indykcyjną, ale ta cena... Gaz poza tym jest znacznie tańszy, a zagrożeń wokół jest znacznie więcej niż gaz w domu. Ilu Waszych znajomych ucierpiało w eksplozji gazu, a ilu w wypadku na drodze? Ile razy "popieścił" Was prąd (niekoniecznie z kuchenki)?

Dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Badając sprawę ceny nośników energii dotarłem do ciekawych zestawień z których wynika, że w Polsce relacje między ceną gazu a kWh są zupełnie inne niż w UE, tzn. u nas gaz jest tańszy niż kWh - zupełnie inaczej jest w np. w Skandynawii. Wnioskuje wiec, ze gaz bedzie u nas drozal bardziej niz prad - zwlaszcza ze uwolnienie rynku energetycznego jest dopiero przed nami.

A pomysl z kuchenka turystyczna jest OK jako rozwiazanie awaryjne.

W moim rodzinnym domu używalismy (mama dalej używa) gazu z butli (wymiana butli na telefon, bo nie ma sieci gazowej) - tłusta czarna maź na wszystkich garnkach, kratce od kuchenki, w piecyku (piecyk stary i też na gaz) praktycznie już nie do doczyszczenia. Ktos powiedział czyszczenie raz w roku - to chyba żart- trzeba to szorować minimum co miesiąc, bo potem cholerstwo praktycznie nie złazi. Po przeprowadzeniu się do Wa-wy, znowu gaz tym razem z sieci -i ten sam problem. Nigdy nie gotowałam na kuchenkach elektrycznych, pewnie będzie mi ciężko się przestawić, ale nigdy więcej gazu!

On 2002-05-07 11:03, Anonymous wrote:

Laika pytanie drugie: a czy przestawienie kuchenki na gaz ziemny (jeśli kiedyś pociągnęliby sieć) to duży kłopot?

Odpowiem jak Laikowi

W Polsce występują trzy rodzaje gazu: GZ 50, GZ 35, PB.

W zależności od tego jaki występuje w sieci stosujesz odpowiednie dysze to wszystko. Każdy gazownik powinien Ci je wymienić, a kupić je można w zakładach naprawczych i sklepach z sprzętem AGD

Frankai,

Tak o tę maź mi chodziło. Niby raz do roku to niedużo ale ja mam problemy z rocznym myciem okien :wink: A w naszym planowanym domu ma być kuchnia duża i chcemy mieć ją otwartą więc "maź" będzie też w pokoju... fakt, że pewnie mniej niz w małej...

Zresztą z ceramicznej też jest osad i z indukcyjnej też - w końcu gotująca się zupa paruje i para wali pod sufit (chyba, że się ma TURBO wyciąg).

Dla mnie oprócz mazi są jeszcze inne powody:

- bezpieczeństwo. Mam nieodparte wrażenie, że gaz jest bardziej niebezpieczny

- generalne dążenie do prostoty (mam nadzieję nie-prostactwa :smile: ) kształtu, urządzenia i na przykład instalacji. Im mniej instalacji tym lepiej. Ktoś wspomniał Skandynawię, w której mieszkałem kiedyś 2 lata. Tam jest tylko prąd i woda. Prądem się grzeje wodę i ogrzewa pomieszczenia (jaka prostota w sterowaniu i bezpieczeństwie !!! brak rur CO, brak gazu,....) Wiem, że w naszych warunkach nie jest to ekonomiczne ale to się zmieni w ciągu najbliższych 5 lat...