Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wyjdą schody wylewane?

Recommended Posts

wygodne dla jednego nie są dla drugiego

Zrób to, co swego czasu zrobiłam ja. Wzięłam miarkę, poszłam do jednych znajomych, do drugich i wszędzie mierzyłam schody - wysokość stopnia i jego szerokość. W bloku też mierzyłam. I w markecie kręcone. I sprawdzałam, jak się chodzi. A potem kartka papieru i naprzód - trzeba rozrysować.Można wtedy sobie zrobić podest, zabieg, co chcesz.

Mnie akurat wyszło, że mogę mieć pół podestu a drugie pół jako zabiegowe (trójkątne), bo inaczej byłyby dla mnie za wysokie stopnie. A mój wujo, o znacznie dłuższych nogach, twierdzi, że moje stopnie są za płaskie i on woli wyższe.

Nie ma jednej recepty.

... czy w pomieszczeniu 2.0m na 2.4m wyszłyby schody wylewane, które byłyby w miarę wygodne...

wydaje mi sie, ze

wys ~ 20 cm

szer stopnia ~ 28

zabiegowe

zbyt wygodne to to nie jest - ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma ... :-?

Z podanych wymiarów wyjdą w miarę wygodne zabiegowe na kształt litery ,,L". Z półpiętrem to raczej ,,drabina" wyjdzie.

Niestety nie mogę zrobić w kształcie litery L ponieważ wychodziłoby się przy ściance kolankowej czyli pod skosem. Byłoby to bardzo niewygodne,a wniesienie czegoś wyższego na górę byłoby niemożliwe.

Zmierzyłem, 210cmx240cm. W planach miał być pełen zabieg, ale po czymś takim u sąsiada, to nawet pies bał się schodzić. Metrowa przepaść. Spocznik nijak nie chciał się zmieścić, ale.... wyjechałem z dwoma schodkami za ścianę i zmieściło się pół spocznika, patrząc z góry, za tym są dwa schodki zabiegowe i jest ok.

Zmierzyłem, 210cmx240cm. W planach miał być pełen zabieg, ale po czymś takim u sąsiada, to nawet pies bał się schodzić. Metrowa przepaść. Spocznik nijak nie chciał się zmieścić, ale.... wyjechałem z dwoma schodkami za ścianę i zmieściło się pół spocznika, patrząc z góry, za tym są dwa schodki zabiegowe i jest ok.

Mógłbyś wstawić zdjęcie jak to wygląda?

:o

nie wiem czemu przewidujesz że schody drewniane o

kształcie zależnym od ilości miejsca będą jakoś specjalnie

wygodniejsze od takich samych "wylewanych" /rozumiem żelbetonowych/...

Myślę że schody drewniane(nie całościowe,czyli bez podstopnic) mają tę zaletę że noga może wysunąć się za stopień a w betonowych tego nie ma.

Wylewane i tak musisz czymś obłożyć, drewnem. Nie wiem jak z kosztami takich betonowych ale jeśli to jest spory wydatek to może proste drewniane będą tańsze. Miejsce pod stopniem faktycznie może dodać wygody przy wchodzeniu ale przy zejściu już nie, a zejście jest gorsze. pozdr adam

Drewniane wyjdą raczej taniej niż betonowe na gotowo.Jesli ktoś buduje w 1-2 latach i większość prac robią ekipy to jeszcze nie ma tragedii.Ale gdy budowa jest rozciągnięta w czasie i muszę sam dużo rzecz robić,to wolę betonowe,bo mam po czym chodzić i nie odkładam w nieskończoność ich robienia.