Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wyjdą schody wylewane?

Recommended Posts

:o

nie wiem czemu przewidujesz że schody drewniane o

kształcie zależnym od ilości miejsca będą jakoś specjalnie

wygodniejsze od takich samych "wylewanych" /rozumiem żelbetonowych/...

Myślę że schody drewniane(nie całościowe,czyli bez podstopnic) mają tę zaletę że noga może wysunąć się za stopień a w betonowych tego nie ma.

szczególnie przy schodzeniu mają tę zaletę :lol:

Wylewane i tak musisz czymś obłożyć, drewnem. Nie wiem jak z kosztami takich betonowych ale jeśli to jest spory wydatek to może proste drewniane będą tańsze. Miejsce pod stopniem faktycznie może dodać wygody przy wchodzeniu ale przy zejściu już nie, a zejście jest gorsze. pozdr adam

Zabiegowe są tańsze niż wylewane: wystarczy policzyć (projekt + szalunki+beton+równanie schodów+stopnie drewniane lub płytki+balustrady+czas stracony na ewentualne dopilnowanie). Co do wygody to wszystko zależy od projektanta/wykonawcy oraz od możliwości pomieszczenia, ale ogólnie ludzie wchodzą i z chodzą ze schodów (kwestja przyzwyczajenia). Ja jak bym budował jeszcze raz to tylko dom z windą :wink:

:o

nie wiem czemu przewidujesz że schody drewniane o

kształcie zależnym od ilości miejsca będą jakoś specjalnie

wygodniejsze od takich samych "wylewanych" /rozumiem żelbetonowych/...

Myślę że schody drewniane(nie całościowe,czyli bez podstopnic) mają tę zaletę że noga może wysunąć się za stopień a w betonowych tego nie ma.

szczególnie przy schodzeniu mają tę zaletę :lol:

schodzimy tyłem aby wykorzystać w pełni możliwości stopni :))