Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakamienione rury z c.w.u

Recommended Posts

Witam! Mam nastepujacy problem.

Przy zbiorniku z woda na wyjsciu c.w.u wczoraj peknal srubunek przed zaworem i sie troche rozlalo.

Wymienilismy srubunek na nowy i powiedzmy ok. ale jest inny problem. w starym srubunku z zaworu o srednicy ok 20mm, srubunek mial przelot ok 10mm, reszta to kamien! Cala instalacja byla wykonana w listopadzie 2008, czyli troche ponad rok temu. Strach pomyslec co bedzie za 5 lat :-/

Zabieram sie za montaz filtrow DAFI (weglowego i z zywica jonowymienna) moze bedzie jakas poprawa.

Ale moje pytanie jest takie.... czym pozbyc sie istniejacego kamienia?

Tutaj znalazlem proszek niby do tego. zbiornik c.u.w. mam 200litrow, instalacja pewnie kolo 5-10 litrow, to wyjdzie ok 25kg . Stosowal ktos ten proszek? Nie ma jakiegos niebezpieczenstwa odnosnie wody pitnej ?

a może temperatura wody za wysoka i się kamień kotłowy wytrąca?

Kiedyś czytałem, o badaniach przeprowadzonych w zakłądach ciepłowniczych, gdzie przy pomocy magnesu neodymowego magnetyzowano wodę i ta nie dość, że nie wytrącała kamienia to jeszcze wypłukiwała istniejący.Był artykuł w prasie specjalistycznej (Journal of Biophys.) no i zdjęcia...sądzę, że w przeciwieństwie do magnetyzerów w autach, takie mogą działać:)a koszt takich magnesów praktycznie pomijalny w stosunku do innych metod..może warto spróbować??

Ale moje pytanie jest takie.... czym pozbyc sie istniejacego kamienia?

Tutaj znalazlem proszek niby do tego. zbiornik c.u.w. mam 200litrow, instalacja pewnie kolo 5-10 litrow, to wyjdzie ok 25kg . Stosowal ktos ten proszek? Nie ma jakiegos niebezpieczenstwa odnosnie wody pitnej ?

Każdy odkamieniacz będzie się nadawał (mają podobny skład).

Ale uwaga! Należy stosować tylko środki, które posiadają atest i są przeznaczone do kontaktu z wodą pitną.

Odkamieniacze do c.o. się nie nadają!

Ja używałem DS-30:

http://www.ferdom.pl/index.php?a=opis&k=111&id=422

Sposób postępowania:

- wyłączyć grzanie, lub obniżyć temperaturę

- wsypać (wlać) odkamieniacz do instalacji

- włączyć cyrkulację

- po uzyskaniu założonego efektu wypłukać instalację

Pamiętaj: im wyższa temperatura, tym mniej odkamieniacza. Ja to robię w temp. ok. 30-40 st. C. Oczywiście najlepiej stosować się do załączonej instrukcji.

Po czyszczeniu musisz dokładnie obejrzeć instalację. Po usunięciu kamienia (który jest naturalnym uszczelniaczem) mogą pojawić się przecieki.

• 10 months później...