Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Cześć

Proszę bardzo - kolejny dom z płaskim dachem i chyba całkiem niedaleko ode mnie :)

Ciekawa jestem efektu finalnego. Fajnie się zapowiada ta budowa.

U mnie tez miał być płaski dach ale skapitulowaliśmy w ostatnim momencie(już po zrobieniu projektu i wylaniu ław) i będzie wielospad. Po cichu będę Ci zazdrościła tego dachu Za to technologia budowy ta sama - silikaty :) Szkoda, że nie właziłam ostatnio na forum bo dałabym Ci namiary na niedrogą hurtownie - gdzie nie biorą kasy za rozładunek HDSem i transport poza miasto mają w rozsądnych cenach, do tego bardzo dobre ceny na Silikaty z Ludyni - mnie wyszło 3,20 za pustak 24cm, ale nie płaciłam nic kompletnie za dowóz i rozładunek HDS.

• 2 weeks później...

Dzięki dziewczyny za miłe słowo, sory że tak próżno odpisuję ale niemiałem czasu.

Lilianette nieźle wielką chatę budujesz :) kurcze ogrom piwnic mnie przeraził ale dobrze widocznie macie takie potrzeby :D Ile masz metrów w wzdłuż i wrzesz budynku?

Ja mam tak 13m x 14m

tutli_putli czemu zmieniłaś z płaskiego na normalny? Dałaś się namówić ludzią? Mnie też mówili różne rzeczy ale się nie dałem. Taki mi się podoba i koniec.

A tak przyokazji gdzie budujesz?? Ten namiar na tą hurtownie możesz podrzucić.

Co do dyskusji w wątku „jak budować silką” to jedna paleta kleju ci nie wystarczy, ja do tej pory zużyłem jedna paletę to jest 54 worki i jeszcze dokupiłem 10 worków to tak na styk starczyło do tej pory. Na piętro jeszcze z pół palety dokupię.

Jeszcze raz dzięki i życzę wiele cierpliwości :*

cześć

No ja ze zmianą dachu z płaskiego na tradycyjny za bardzo nie miałam wyjścia bo mój mąż po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw - uległ presji i uparł się na taką drastyczną zmianą. Nie było mocnych aby mu wyperswadować. Więc niech już zostanie taki jak jest. Odnośnie zdjęć z lotu ptaka to robił je mąż z helikoptera :) Czasem w pracy ma tzw. obloty :)

Do murowania mamy zaplanowane jakieś półtora palety i chyba tak wyjdzie sądząc po ilości jaka jeszcze została i ile jeszcze zostało do postawienia. Mamy tylko parter z ogromną ilością okien.

Budujemy się w Radomsku(więc chyba nie daleko od Częstochowy :)

Fajnie wygląda Twój biały dom z klocków :)))

pozdrawiam

Hurtownia w jakiej kupujemy większość materiałów to :http://www.yard.pl/

Kurcze mnie nad zmianą dachu też dużo osób namawiało. Bo ciężki do uszczelnienia, bo po ścianach będzie się lać bo drogi. NIE DAŁEM SIĘ !!! Robię po swojemu i sądzę że będę zadowolony, teraz tak się buduje domy nowoczesne. I najwyżej ja będę żałować. Rozumiem decyzję twojego męża ale mu nie zazdroszczę. Do końca życia będziesz mu mówić „a mogliśmy zrobić ten płaski dach, tu niedaleko jest taki i strasznie mi się podoba” ;)

Wasze ściany też wyglądają już nieźle, zanim się obejrzysz już będzie strop, koło świąt.

Z tymi oknami to ja też przesadziłem, zrobiłem takie giganty i tyle że się boję że w 40 000tyś się nie zmieszczę. Na razie dałem okna do 3 firm do wyceny i pokrycie dachów i tarasów. Gościa do więźby już mam.

Z tym helikopterem fajna sprawa. Czy mąż nie mógł by mnie wziąć na taki oblot nad moim domem?? Ja nawet zastanawiałem się nad paralotnią, są takie loty i nie drogo a w Rudnikach samolotem można się przelecieć. Ale helikopter to dopiero coś. Czy on pracuje w wojsku, TVN-ie czy u Niemczyckiego?

Jeśli chodzi o koszt budowy dachu płaskiego - to zapewniam Cię, że dach który miałam w projekcie jako płaski to koszt około 30% ceny tego, który teraz mam zaplanowany. Samego pokrycia będzie trzeba kupić na jakieś 600 metrów kw. Bardzo fajne są domy z płaskimi dachami i jest sporo rozwiązań technologicznych odnośnie ich budowy. W mojej "linkowni" w dzienniku jest parę linków - możesz sobie skopiować albo wejść na podane strony i poczytać. Mimo wszystko dwie ostatnie zimy utwierdziły nas w przekonaniu, że mieszkamy w mało przewidywalnym klimacie jak dla dachu płaskiego. Małżonek stwierdził, że nie stać nas na zatrudnianie firmy odśnieżającej a jemu nie widzi się spędzać kilku miesięcy w roku na odśnieżaniu :) Ja wyszłam z założenia, że jak mam do końca życia wysłuchiwać w drugą stronę - że trzeba było tradycyjny robić - to sobie przekonywanie go odpuściłam.

Co do okien to w pierwotnej wersji (dom miał być większy) wyceniano mi je na jakieś 80 - 100 tyś. teraz może uda się zmieścić w 50 tyś. Zanim to jednak nastąpi trochę wody upłynie. Może za dwa lata będę myślała o oknach a wtedy ceny pewnie ulegną też zmianie (na wyższe zapewne) Na ten rok planujemy tylko wylać jeszcze strop i to będzie koniec tegorocznego sezonu budowlanego. Dach planujemy w przyszłym.

Co do oblotów - nie ma takiej opcji by zabierać kogoś trzeciego, nawet ja się nie mogę załapać na to latanie chociaż bardzo bym chciała :)

Co do okien to ja teraz wybieram kolor i się zastanawiam czy wziąść szare do blchy na dachu i rynien i szarą bramę garażową czy wziąć imitacje drewna na zewnątrz i wewnatrz, albo orzech olbo złoty dąb. Wacham się. CZY MORZE KTOŚ PORADZIĆ ???

Tak się zastanawiam czy skoro masz płaski dach to blachę na nim będzię w ogóle widać? W moim projekcie kiedy na początku zakładaliśmy, że będzie dach płaski zrezygnowaliśmy z rynien na zewnątrz a były zaprojektowane tzw. rynny wewnętrzne (ukryte) aby nie psuć bryły domu. Do rynien chyba bym okien nie dopasowywała. Tak naprawdę moim zdaniem kolor okien zależy od elewacji a wewnątrz ten kolor powinien być dopasowany do charakteru wystroju wnętrz. Poza bramą garażową musiałbyś tez dopasować jeszcze drzwi wejściowe w szarości. Głupio by wyglądały w innym kolorze niż brama i okna. Jeśli planujesz wnętrza o bardzo nowoczesnej linii to szarość się sprawdzi. Natomiast drewno jest bardziej uniwersalne i w przyszłości będzie pasowało w zasadzie do wszystkiego - nawet jeśli postanowisz radykalnie pozmieniać styl wnętrz.

O wycenę okien możesz jeszcze zapytać w firmie z poniższego linku: http://www.tadosfirek.pl/

Robiłam u nich wycenę dla swoich okien jeszcze z poprzedniego projektu i wychodziło całkiem przystępnie, robią okna na profilach Veka, ale jakie mają ceny w tym roku nie mam pojęcia.

Edytowane przez tutli_putli
  • 5 months później...
  • 6 months później...
  • 4 weeks później...
Chociaż już jesteś po klejeniu styropianu to wrzucę 3 grosze. Kleiłem na fragmencie elewacji styropian klejem poliuretanowym. Szybko łączy, choć dobrze jest czymś podeprzeć na kilka minut. No i trzeba się go nauczyć dozować, ja za dużo dawałem i wyszło mi więcej niż powinno. Jak już kiedyś zacznę elewację po całości, to też raczej na taki specjał. Szybko i bez targania worków z klejem, urobionego kleju itp.
  • 11 months później...
"Aktualizacja mapy", przynajmniej u mnie mocno nieaktualna- jakieś 2 lata wstecz, bo na zdjęciu widać jeszcze nie przykryty blachą dach:) A tak poza tym to fajnie widzieć swój kawałek świata z góry ;)