Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujniki PIR montowane w puszkach

Recommended Posts

Mam kilka pytań do osób zorientowanych w temacie czujników PIR montowanych w puszkach, zamiast normalnego osprzętu (znaczy zamiast klasycznych wyłączników):

1) czy są czujniki o kącie widzenia 90 stopni, ale ustawionym niesymetrycznie? Tak, żeby czujnik wstawiony w ścianę, dajmy na to w połowie korytarza, widział jedynie część korytarza po jednej swojej stronie?

2) jaki jest realny zasięg typowych czujników i jak się ma do deklarowanego przez producenta? Jeśli producent podaje zasięg 5m, to można mieć pewność, że czujnik zamontowany 5m od wejścia zareaguje na wchodzącą osobę na pewno, czy lepiej tu zakładać jakiś margines bezpieczeństwa (jaki?)?

3) a co z ich zasięgiem w pionie? Czy takie ustrojstwo zamontowane zamiast wyłącznika schodowego u dołu schodów zareaguje na osobę pojawiającą się u góry biegu schodów, jakieś półtora metra ponad poziomem zamontowania czujnika?

J.

Mam kilka pytań do osób zorientowanych w temacie czujników PIR montowanych w puszkach, zamiast normalnego osprzętu (znaczy zamiast klasycznych wyłączników):

1) czy są czujniki o kącie widzenia 90 stopni, ale ustawionym niesymetrycznie? Tak, żeby czujnik wstawiony w ścianę, dajmy na to w połowie korytarza, widział jedynie część korytarza po jednej swojej stronie?

2) jaki jest realny zasięg typowych czujników i jak się ma do deklarowanego przez producenta? Jeśli producent podaje zasięg 5m, to można mieć pewność, że czujnik zamontowany 5m od wejścia zareaguje na wchodzącą osobę na pewno, czy lepiej tu zakładać jakiś margines bezpieczeństwa (jaki?)?

3) a co z ich zasięgiem w pionie? Czy takie ustrojstwo zamontowane zamiast wyłącznika schodowego u dołu schodów zareaguje na osobę pojawiającą się u góry biegu schodów, jakieś półtora metra ponad poziomem zamontowania czujnika?

J.

Daj linka do takich PIR

Mam taki :

http://images35.fotosik.pl/111/dbadb80225e06caf.jpeg

Zamontowany w wiatrołapie - funkcja czujnika PIR / załączanie światła przy wykryciu ruchu plus czasówka - u mnie ustawiona na 3min - po 3 min w przypadku bezruchu światło gaśnie / i czujnik zmierzchowy - w ciągu dnia jak w wiatrołapie robi się jasno / mam duże naświetle / czujnik PIR nie reaguje - wieczorem jak się ściemnia zaczyna reagować i włączać światło .

Kąt widzenia czujki PIR około 140 stopni .

Działa bez zarzutu już 3 rok .

Generalnie super sprawa - tak się już przyzwyczaiłem ze zapominam włączać światło w innych pomieszczeniach :lol:

PS.

Teraz na Alledrogo można nabyć takowy za ca 22zł - ja 3 lata temu płaciłem w markecie ponad 60zł ...

Ad1 - nie wiem - ale - jeżeli znane są Ci podstawy elektroniki i sposób obchodzenia z lutownicą - można spokojnie / w moim / odlutować element PIR i na przedłużonych nóżkach wlutować i ustawić go niesymetrycznie .

Ad2 - zasięgi są typowe dla elementów PIR - nawet do kilkunastu metrów - ale masz możliwość regulacji czułości toru PIR - można tak go "skręcić" że będzie reagował tylko na przechodzącą osobę w odległości metra ...

Ad3 - a tego nie sprawdzałem - ale patrząc na konstrukcję mojego - element PIR schowany głęboko za kurtyną około 1,5cm / w pionie / więc praktycznie w pionie kat widzenia to może z 10 stopni ...

Nie ma za co :wink:

- spokojnie możesz nabyć takowy do celów edukacyjnych - koszt ca 20 pln plus przesyłka katastrofalny nie jest ... - a zawsze można potestować , przetrenować przeróbki i rożne ustawienia tudzież zastosowania - a jak Ci się sprawdzi - to naprawdę komfort użytkowania jest bardzo wysoki ...

U mnie w wiatrołapie super się sprawdza , a do dzisiaj mam ubaw jak mamy gości , a oni wchodząc lub wychodząc z wiatrołapu szukają wyłącznika światła - a tu nagle samo się załącza czy gaśnie ...

:lol: