05.02.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Hej. Zastanawiam się jak działa w praktyce regulator pokojowy PT21 podpięty do sterownika TECH ST-37, a dodatkowo na instalacji zawór 4-drogowy. Załóżmy że na sterowniku na kotle jest nastawione 60*C, na pokojowym 21*C i zawór 4-drogowy na 1/2 otwarty. Powiedzmy że temperatura w salonie osiągnie nastawione 21*C i da sygnał do sterownika na kotle na którym będzie np.54*C. Sterownik na kotle się wyłączy, czyli podawanie węgla i nadmuch przestanie działać, temperatura na kotle zacznie spadać i teraz takie pytanie jakie zadanie w tym wypadku spełnia zawór 4-drogowy. A może nie jest on tu potrzebny.......Albo rybki albo pipki tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpendzik 05.02.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Zależy od wersji oprogramowania sterownika ST 37 U mnie np. jak sterownik pokojowy stwierdzi że jest określona temp (23st), to piec przechodzi w stan permanentnej blokady i wybudzić go z tego stanu może jedynie spadek temp. w pomieszczeniu gdzie wisi sterownik pokojowy. Oczywiście podczas tej blokady działają przedmuchy ... ale i tak temp. na piecu potrafiła spaść nawet do 40st i niżej... Dlatego nie używam tego regulatora... Ponoć najlepiej sprawdza się taki regulator podłączony do sterownika zaworu 4d, ale ja niestety mam ręcznie sterowany więc nie jestem w stanie określić jak to dokładnie wygląda. Kombinowałem jeszcze tak, że podpiąłem reg. pokojowy pod pompę CO, ale wtedy za bardzo wychładzała się woda w instalacji... - można do tego dołożyć jakieś własne sterowanie, które by uruchamiało pompę CO co np. 3 min na 1min, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie... niektórzy sobie chwalą... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
06.02.2010 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 To jest wersja 16.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts