Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór 4-drogowi i regulator pokojowy.Jak to razem działa??

Recommended Posts

Hej. Zastanawiam się jak działa w praktyce regulator pokojowy PT21 podpięty do sterownika TECH ST-37, a dodatkowo na instalacji zawór 4-drogowy. Załóżmy że na sterowniku na kotle jest nastawione 60*C, na pokojowym 21*C i zawór 4-drogowy na 1/2 otwarty. Powiedzmy że temperatura w salonie osiągnie nastawione 21*C i da sygnał do sterownika na kotle na którym będzie np.54*C. Sterownik na kotle się wyłączy, czyli podawanie węgla i nadmuch przestanie działać, temperatura na kotle zacznie spadać i teraz takie pytanie jakie zadanie w tym wypadku spełnia zawór 4-drogowy. A może nie jest on tu potrzebny.......

Albo rybki albo pipki tak??

Zależy od wersji oprogramowania sterownika ST 37

U mnie np. jak sterownik pokojowy stwierdzi że jest określona temp (23st), to piec przechodzi w stan permanentnej blokady i wybudzić go z tego stanu może jedynie spadek temp. w pomieszczeniu gdzie wisi sterownik pokojowy. Oczywiście podczas tej blokady działają przedmuchy ... ale i tak temp. na piecu potrafiła spaść nawet do 40st i niżej...

Dlatego nie używam tego regulatora...

Ponoć najlepiej sprawdza się taki regulator podłączony do sterownika zaworu 4d, ale ja niestety mam ręcznie sterowany :-) więc nie jestem w stanie określić jak to dokładnie wygląda.

Kombinowałem jeszcze tak, że podpiąłem reg. pokojowy pod pompę CO, ale wtedy za bardzo wychładzała się woda w instalacji... - można do tego dołożyć jakieś własne sterowanie, które by uruchamiało pompę CO co np. 3 min na 1min, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie... niektórzy sobie chwalą...

Pozdrawiam