bażant 05.02.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Czy macie doświdczenie z takim ogrodzeniem, czy elektryczny pastuch jest dobrym rozwiązaniem do odstraszania dzikich zwierząt. Wiem że zima to ciężki okres dla saren, jeleni i dzików ale czy moża się pogodzić że przez tydzień zniszczyły mi praktycznie wszystkie młode drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domaracuch 05.02.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Może lepszym sposobem będzie dokarmienie tych zwierząt. Można kupić trochę siana u rolnika. Natomiast nie wiem co jadają dziki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 06.02.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 W lesie widziałem pozakładane takie plastikowe siatki na drzewka , po to żeby zwierzęta ich nie obgryzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.02.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Czy macie doświdczenie z takim ogrodzeniem, czy elektryczny pastuch jest dobrym rozwiązaniem do odstraszania dzikich zwierząt. Wiem że zima to ciężki okres dla saren, jeleni i dzików ale czy moża się pogodzić że przez tydzień zniszczyły mi praktycznie wszystkie młode drzewka. bażant a nie potrafi z sarnami współżyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.02.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Jak zjadły te drzewka to wydatek jest bez sensu... I tak masz robotę od nowa. Chciałeś być bliżej natury... Tyle, ze nie aż tak blisko?! Nie każda zima taka jak obecna. A drzewka rosną... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 06.02.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Co do meritum to z pewnością taki pastuch to najlepsza ochrona dla twoich drzewek. W górach nawet przed niedźwiedziami tak się bronią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekBR 20.08.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Czy macie doświdczenie z takim ogrodzeniem, czy elektryczny pastuch jest dobrym rozwiązaniem do odstraszania dzikich zwierząt. Wiem że zima to ciężki okres dla saren, jeleni i dzików ale czy moża się pogodzić że przez tydzień zniszczyły mi praktycznie wszystkie młode drzewka. Niestety czasami nie ma innego wyjścia, jak tylko bronić sie przed dzikimi zwierzętami za pomocą pastuchów. Trzeba jednak pamiętać, że niezwykle ważne jest prawidłowe rozmieszczenie siatki czy druta oraz dobór odpowiedniego elektryzatora. W przypadku saren czy jeleni energia impulsu musi wynosić minimum 3 Jule, a w przypadku dzików minimum 4 Jule, ale to naprawdę minimum. Ja mam od niedawna taki i jest wystarczający nawet na dziki: http://www.panfarmerek.pl/product-pol-401-Bardzo-silny-pastuch-akumulatorowy-na-dziki-Koral-A60-5-5-Jula-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts