Jane Says 06.02.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam, To mój pierwszy post na tym forum. Od trzech dni intensywnie "obczytałam" tony informacji ta temat doboru kotła kondencacyjnego, jednakże nie jestem w stanie podjąć decyzji. Poniżej podaję informacje, które mogły by pomóc w wyborze kotła do instalacji grzewczej: Dom parterowy, z poddaszem nieużytkowym.Powierzchnia użytkowa (do ogrzania): 129,5 m2 plus garaż 33 metry (chcę dać tam minimalne ogrzewanie, tak by była temp. ok. 5 stopni)Kubatura: 445 m3 Ocieplenie budynku: - ścian 20cm styropianem lambda 0,032,- stropu nad parterem 30cm wełną mineralną,- podłogi na gruncie 23 cm,- cokół - 16 cm styrodurem. Technologia ścian - silikaty 25 cm. Współczynniki przenikania U:dla ścian: 0,15 W/mKdla stropu: 0,12 W/mKdla cokołu: 0,25 W/mKdla podłogi na gruncie: 0,18 W/mK Ilość osób zamieszkujących: ja z żoną i synek Dodatkowo, oprócz kotła zainstalowany będzie zestaw solarny do podgrzewania c.w.u. (w lecie) oraz kominek z płaszczem wodnym do wspomagania c.o. i c.w.u. (zimą) Ogrzewanie na całej powierzchni podłogowe, w garażu również (położyłbym b. rzadko pętle, tak by tylko "złamać" temperaturę") Dodatkowo będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Szukam odpowiedniego kotła spośród głównie firm Immergas, Viessman i De Dietrich, ze szczególnym naciskiem na tą ostatnią firmę. Z uwagi na fakt dosyć dobrej izolacji termicznej budynku potrzebowałbym kotła o niskim poziomie mocy minimalnej, ponadto chciałbym znaleźć kocioł, który zapewni jak najmniejsze zużycie gazu. I żeby układ pozwolił na komfort dostępu do c.w.u. dla mojej rodzinki. Prosiłbym ewentualne o informację jakiej pojemności musiałbym bufor dla kominka z płaszczem dobrać. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Uau. Nie przesadziłeś z tym systemem grzewczym? Przy takich parametrach domu moim zdaniem zarówno kominek z płaszczem jak i solary są całkowicie zbędnę i nieopłacalne. To już lepiej za te kilkadziesiąt tysięcy pojechać na wakacje. A najlepiej zbudować nieco większy dom Sam już czaisz, że potrzeba Tobie malutkiego kotła. Szczerze mówiąc nie ma tak małego, żeby był dla Ciebie wystarczająco mały. Jak będziesz miał zapotrzebowanie większe niż 4kW to będę zdziwony. Może mała pompa? Nawet pow-woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 06.02.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Nie doradzę w sprawie pieca, ale myślę że praktycy niedługo sie wypowiedzą.Natomiast na Twoim miejscu zmieniłbym koncepcję grzania w garażu - proponuje brak ocieplenia podłogi na gruncie (tylko chudziak, izolacja przeciwwilgociowa, wylewka) i brak podłogówki.Jak bedziesz chciał cos podłubać w garażu można dogrzać farelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 To swoją drogą. Ogrzewanie garażu to worek bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 06.02.2010 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Jak robiłem rozpoznanie w kwestiach pomp ciepła to szacowali mi na ok. 7-8 KW. Mi się też wydaje, że przy takim ociepleniu jakie chcę zrobić, zresztą już u kogoś na tym forum spotkałem się z identycznym, okolice tych 7-8 KW będą realne, nie sądzę, bym osiągnął te 4 KW Tak czy inaczej zdaję sobie sprawę z tego, iż kocioł musi mieć niską moc minimalną, pewnie w granicach ok. 3KW, jednocześnie "zgrać" się z zasobnikiem do którego dało by się podpiąć kolektory i jeszcze ten bufor na kominek z płaszczem. Do tego ukierunkowanie na De Dietrich. Grzebię od 3-4 dni po kilka godzin i ani na krok nie zbliżam się do rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 06.02.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Garaż chciałem dogrzewać tylko i wyłącznie z dwóch względów - chcę tam umiejscowić odkurzacz centralny i rekuperator, a nie chciałbym by pracowały w ujemnych temperaturach. Dlatego chciałem jedynie utrzymywać tam minimalnie dodatnią temperaturę. Nie wiem, czy samo 20cm na ścianach dookoła to zapewni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Bo zbiór wyników Twojego równania jest zbiorem pustym! Tak jak pisałem. Ja bym na Twoim miejscu zmienił koncepcję. Taka pompa, niech będzie i 7kW, będzie tańsza w instalacji, prostsza i tańsza w eksploatacji. Latem może tanio grzać wodę. Same plusy. To, co wymyśliłeś, jest skomplikowane, drogie, redundantne, problematyczne i kompletnie nieuzasadnione ekonomicznie. Przede wszystkim zasada jest taka - im bardziej oszczędny dom, tym mniej opłaca się inwestować w tanie źródło ciepła. Czyli w taki np. kominek z płaszczem. Idziesz w złym kierunku, mówię Ci. Jeśli już, to sam piec gazowy - będzie pewnie jeszcze taniej, niż pompa, a koszty eksploatacji i tak będą, przy takim domu, pomijalne. A propos zapotrzebowania - mój dom, 220m2 pow ogrzewanej, gorzej ocieplony potrzebuje circa 8kW. Sprawdzone podczas ostatnich mrozów - piec właściwie nie wychodził poza moc 1, czyli dla mojego kotła ok. 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.02.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 polecam Ci, De Dietrich MCA 15 - jednofunkcyjny kocioł kondensacyjny, o mocy 3,4 - 15 kW tylko do centralnego - cena 6571 zł z VAT 22%, do tego bufor z jedną wężownicą dla kolektorów i drugą do przepływowego grzania wody, na pewno będzie to bardzo fajnie funkcjonować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 06.02.2010 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Depi, zdaję sobie sprawę, że kominek z płaszczem to rzecz na wyrost w tym układzie, jednak lubimy sobie posiedzieć zima przy kominku i trudno jakoś mi wyobrazić sobie jego brak. Solarne chciałbym jednak mieć, bo wodę ciepłą cały czas, niezależnie od ocieplenia będziemy potrzebować, wiem, że to oszczędność rzędu 500zł/rok, więc okres zwrotu ok. 20 lat. Rozważam zastąpienie w tym układzie solarnych pompą ciepła powietrze/woda do podgrzewania c.w.u., na chwilę obecną jednak bliżej jestem solarnych, bo nie miałem doświadczenia i nie znam nikogo użytkującego pompę do tych celów.A mówiąc o ekonomiczności - pompa ciepła z dolnym źródłem to w moim przypadku ok. 55-60tys. Układ powyższy (niezaleznie czy z solarnymi czy z pompą do podgrzewu wody) to pewnie ok. 35-40tys. Jednak b. duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 06.02.2010 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 polecam Ci, De Dietrich MCA 15 - jednofunkcyjny kocioł kondensacyjny, o mocy 3,4 - 15 kW tylko do centralnego - cena 6571 zł z VAT 22%, do tego bufor z jedną wężownicą dla kolektorów i drugą do przepływowego grzania wody, na pewno będzie to bardzo fajnie funkcjonować Dzięki 1950. A jaki musiałby być pojemny ten bufor do c.w.u.? 150? 200? To jest ten BS? I ile on może kosztować? Jest nas trójka. I dało by się to połączyć z tym buforem do kominka z płaszczem? By alternatywnie zasilał i c.o. i c.w.u. Myślałem m.in. o kotle Elidens DTG E 1300 z zasobnikiem. Sądzisz, że MCA byłby lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Hehe - widzę, że nie dasz sobie wyperswadować? Ja się w toku budowy wyleczyłem z tych wszystkich bajerów, który Ty planujesz. Uwierz mi - pod koniec budowy będzie mnóstwo wydatków, o których nie wiesz w tej chwili. Olej solary, olej płaszcz wodny. Kominek - pewnie że tak! Sam mam, tylko nie z płaszczem! Jak musisz już coś robić, to daj jakieś proste DGP, ale też tylko grawitacyjnie. Reku i tak chwyci sporo tego ciepła i rozprowadzi. Jeśli masz tani gaz pod ręką i nie ufasz pompom ciepła, to weź ten piec który poleca Ci 1950 i nie kombinuj. Ja mam MCR24 i jest 2x za duży nawet na mój dom. Mam zasobnik BS150 - na razie na 2 osoby spokojnie starcza, choć temp wody mam ustawioną na zaledwie 45st. A my lubimy troche posiedzieć pod prysznicem. Ale pomyśl tak - za pieniądze zaoszczędzone na płaszczu wodnym i solarach możesz się kąpać do końca życia całą rodziną! Myślę, że te 500zł rocznie oszczędności na CWU to gruuuuba przesada. Może będzie 200... Czyli umrzesz zanim się to zwróci. Bajery fajnie wyglądają w folderach. No chyba, że dla szpanu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 06.02.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Hehe - widzę, że nie dasz sobie wyperswadować? Ja się w toku budowy wyleczyłem z tych wszystkich bajerów, który Ty planujesz. Uwierz mi - pod koniec budowy będzie mnóstwo wydatków, o których nie wiesz w tej chwili. Olej solary, olej płaszcz wodny. Kominek - pewnie że tak! Sam mam, tylko nie z płaszczem! Jak musisz już coś robić, to daj jakieś proste DGP, ale też tylko grawitacyjnie. Reku i tak chwyci sporo tego ciepła i rozprowadzi. No i co ja mam Tobie, Depi, na to odpisać? Tak, uparłem się i nie dam sobie wyperswadować . Co nieco na temat budowy wiem, bo już jeden dom zbudowałem. Trochę "błędów" popełniłem, więc chcę ten sprzedać i wybudować drugi, już z mniejszą ilością błędów Jeśli masz tani gaz pod ręką i nie ufasz pompom ciepła, to weź ten piec który poleca Ci 1950 i nie kombinuj. Ja mam MCR24 i jest 2x za duży nawet na mój dom. Mam zasobnik BS150 - na razie na 2 osoby spokojnie starcza, choć temp wody mam ustawioną na zaledwie 45st. A my lubimy troche posiedzieć pod prysznicem. Ale pomyśl tak - za pieniądze zaoszczędzone na płaszczu wodnym i solarach możesz się kąpać do końca życia całą rodziną! Myślę, że te 500zł rocznie oszczędności na CWU to gruuuuba przesada. Może będzie 200... Czyli umrzesz zanim się to zwróci. Gaz właściwie mam przy działce, koszt przyłączenia z ZG określili mi na 1.6 tys, stąd zasadność instalacji pompy ciepła na samym początku była skazana na niepowodzenie. Te 500 oszczędności - pewnie masz rację, teraz mi wychodzi ok. 250-300 i pewnie to jest realna kwota. Ale z pewnych względów muszę pieniądze władować w czasie inwestycji w dom, by później, właśnie podczas eksploatacji, było oszczędniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2010 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Te 500 oszczędności - pewnie masz rację, teraz mi wychodzi ok. 250-300 i pewnie to jest realna kwota. Ale z pewnych względów muszę pieniądze władować w czasie inwestycji w dom, by później, właśnie podczas eksploatacji, było oszczędniej. OK, może są jakieś szczególne uwarunkowania, że musisz forsę wywalać w błoto. Ale wiedz, że wedle każdej metody oceny opłacalności inwestycji nie wyjdziesz nawet na 0. Pogadaj z Żoną, czy by nie wolała jakichś fajniejszych kafelków, albo wanny z bąbelkami, zamiast solarów i płaszcza A jak chcesz taniej, to wsadź te pieniądze na lokatę rentierską - to będzie najefektywniejsze ekonomicznie rozwiązanie. Komplikowanie systemu grzewczego to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 07.02.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Też uważam że komplikowanie systemu grzewczego jest niepotrzebne. Lepiej zainwestować w nowoczesny kocioł kondensacyjny z pełną pogodówką. Oczywiście można wyprowadzić elementy instalacji do jej rozbudowy np. o solary itd kiedy uznamy że to nie to. Parę lat temu stałem przed tym samym dylematem, pieniądze nie grały żadnej roli, mogłem zrobić wszystko - wybrałem tylko kocioł kondensat z zasobnikiem (lodówka) i pogodówka. Poza tym ważny jest projekt c.o. i dobór średnic rur oraz grzejników do danych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 07.02.2010 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Te 500 oszczędności - pewnie masz rację, teraz mi wychodzi ok. 250-300 i pewnie to jest realna kwota. Ale z pewnych względów muszę pieniądze władować w czasie inwestycji w dom, by później, właśnie podczas eksploatacji, było oszczędniej. OK, może są jakieś szczególne uwarunkowania, że musisz forsę wywalać w błoto. Ale wiedz, że wedle każdej metody oceny opłacalności inwestycji nie wyjdziesz nawet na 0. Pogadaj z Żoną, czy by nie wolała jakichś fajniejszych kafelków, albo wanny z bąbelkami, zamiast solarów i płaszcza A jak chcesz taniej, to wsadź te pieniądze na lokatę rentierską - to będzie najefektywniejsze ekonomicznie rozwiązanie. Komplikowanie systemu grzewczego to zły pomysł. OK, Depi, pewnie jestem w stanie zrezygnować z kominka z płaszczem. Jak znam siebie mogę nie mieć cierpliwości do palenia w kominku. Z solarnych nie chciałbym rezygnować i pewnie nie zrezygnuję. No i dalej aktualna kwestia doboru kotła do tego układu. NA rzie tylko 1950 zaproponował mi MCA 15... Czy Twoim (Waszym) zdaniem jest sens zaoszczędzone w ten sposób pieniążki (z kominka z płaszczem) włożyć w dodatkowe cm ocieplenia - np. podłoga - ściana - dach 25 - 25 - 35 zamiast 20 - 20 - 30 jak planuję? Albo w innych proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Powiem tak - na oko nie ma co szaleć. I tak masz dom, który wydaje się być na granicy pasywnego. W tym momencie to, czy i jak jeszcze docieplać to zależy od konkretnych rozwiązań w Twoim domu. Do czego zmierzam - O Z C. Musisz zrobić obliczenia w OZC Audytorze i tam wyjdzie Ci, ile faktycznie będziesz tej energii potrzebował i gdzie jej będzie uciekać najwięcej. Wtedy będziesz mógł podjąć racjonalne decyzje. Moim zdaniem w ogóle budowanie bez obliczeń w OZC jest amatorszczyzną - brakuje podstawowych informacji. Aleś się z tymi solarami uparł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reformG 07.02.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 witam,gdybyś sie zdecydował ,jednak na kocioł de dietricha to zapraszam na sprawdzenie cen u mnie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 07.02.2010 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 witam, gdybyś sie zdecydował ,jednak na kocioł de dietricha to zapraszam na sprawdzenie cen u mnie. pozdrawiam sęk w tym, że potrzebuję porady jaki konkretny kocioł... potem będzie etap sprawdzania cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.02.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 poczytaj tutaj http://forum.muratordom.pl/wzorem-grzeska-kotly-i-nie-tylko-w-dobrych-cenach,t46373-1140.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 07.02.2010 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 poczytaj tutaj http://forum.muratordom.pl/wzorem-grzeska-kotly-i-nie-tylko-w-dobrych-cenach,t46373-1140.htm 1950, Doradź mi, który z tych poniższych (dla moich założeń) jest lepszy i jakie są zasadnicze różnice między poniższymi: Elidens DTG 1300-15 Eco.NOx PLUS/V 130 MCA 25 BS150 Cenowo ok. 2tys. różnicy, układ kompaktowy kontra wisielec z zasobnikiem pod spodem, a jak to się ma do klasy i jakości kotłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts