Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł kondensacyjny zastosować?

Recommended Posts

Hmm - ja nawet nie doszedłem do etapu pozwolenia na budowę ale już połowę swoich "fantastycznych" pomysłów już zweryfikowałem. Na początku też planowałem full wypas w stylu kominek z płaszczem wodnym + bufor ciepła + piec kondensacyjny + podłogówka + piec na paliwo stałe + solary. Tylko jak to wszystko przemyślałem to wyszło:

- kominek z płaszczem wodnym - drogi a na dodatek nie będzie mi się chciało palić jak znam życie, dochodzi do tego problem miejsca pod sezonowanie drewna,

- bufor ciepła - ma sens jak najbardziej ale w przypadku wysokotemperaturowego źródła ciepła jak kominek lub piec na paliwo stałe,

- piec kondensacyjny - jak na razie zostaje bo :

- podłogówka - uważam że to rozsądna forma ogrzewania i taką właśnie planuję - z tego co zdążyłem wykapować to najrozsądniej jest połączyć kondensat z podłogówką ze względu na niską temperaturę zasilania i zjawisko kondensacji,

- solary - koledzy mają i mówią że bez dotacji to w ogóle szkoda o tym myśleć, w lecie za dużo ciepłej wody, w zimie za mało - poza tym jak nie dostaniesz dotacji to okres zwrotu ok 20 lat - większość robi tak instalacje żeby je w przyszłości podłączyć czekając na "dotację" którą nam na pewno UNIA zafunduje ROTFL. Wszyscy twierdzą że warto - ale ja pytam po co dziś wydawać kilkaset złotych na to co może kiedyś będzie lub nie a przecież jak będzie dotacja to będzie obejmować również modernizację aktualnej instalacji CO na dodatek z dotacją ;-)

Ostatecznie jak sobie zacząłem wszystko weryfikować to na placu boju pozostał kondensat + podłogówka + WM - odpada budowa kominów, zetki, kominiarze i problemy z nimi przy WM, wygląd kotłowni jak centrum sterowania reaktora jądrowego itp. IMHO system ma być prosty, niezawodny i rozsądny w utrzymaniu. Po zminimalizowaniu swoich oczekiwać wyjdzie pewnie że za zaoszczędzone pieniądze będę grzał gazem przez 2 pokolenia ;-)

No ale każdy ma swoją wizję - polecam scenę z filmu Testosteron gdzie goście się licytują silnikami a Kot pyta po co jak i tak jest ograniczenie do 50 km/h w zabudowanym ;-)

pozdr.

zebacz

Inovens MCA Advance

to całkiem nowy kocioł, który bardzo się różni od pozostałych na rynku

żeby nie być gołosłownym, oto różnice,

- wymiennik ze stopu Al/Mg/Si, o zmienionej konstrukcji, nowy wymiennik ma bardzo małą pojemność wodną 1,7 l., co pozwala na bezzwłoczną reakcję w przypadku zażądania ciepła,

dzięki swojej konstrukcji zapewnia samooczyszczanie się wymiennika,

czym to skutkuje?

dzięki temu kocioł mając cały czas czysty wymiennik ma zapewnioną najwyższą sprawność przez cały okres użytkowania,

- regulacja Diematic System,

regulatory Diematic od lat posiadają więcej możliwości sterowania instalacją niż konkurencja, która większości funkcji nie posiadała w standardzie,

nowy regulator pozwala bez żadnych rozszerzeń na współpracę z kolektorami słonecznymi czy pompą ciepła,

regulator może współpracować w systemie regulacji "inteligentnego domu" , można sterować parametrami pracy urządzenia poprzez Internet,

możliwe jest sterowanie dwoma obiegami grzewczymi, dokupując jedynie czujnik temperatury dla obiegu z mieszaczem za 135 zł

posiada bardzo duży wyświetlacz ciekłokrystaliczny oraz naprawdę intuicyjną obsługę,

- zakres modulacji palinka od 22-100% oraz jak zwykle najwyższą sprawność do 109%

- to mniej istotne dal użytkownika, ale ważne dla serwisu,

wszystkie połączenia oparte są na systemie szybkozłączy

- może to i gadżet, ale bardzo fajny właśnie dla serwisu,

wprowadzono oświetlenie wewnętrzne w postaci dwóch diod które zapalają się samoczynnie po zdjęciu pokrywy zapewniając oświetlenie wnętrza kotła nawet w przypadku braku zasilania energią elektryczną

- doskonałe wyciszenie kotła,

zastosowano poczwórny system wyciszający doprowadzający do niemal całkowitego wygłuszenia urządzenia,

Elidens jest kotłem trochę starszym co wcale nie znaczy że gorszym,

modulację zaczyna od 3,2 kW, sterowany jest Diematiciem 3 mającym trochę mniejsze możliwości od MCA do sterowania zaworem trójdrogowym trzeba dokupić rozszerzenie, ale jest kompaktowy (lodówka),

ceny możesz sobie porównać tutaj,

http://forum.muratordom.pl/wzorem-grzeska-kotly-i-nie-tylko-w-dobrych-cenach,t46373-1200.htm