pantera284 07.02.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam.Mam taki dylemat. Chciałem wykorzystać wolne pomieszczenie w domu lecz niezbędne jest podłączenie nowych grzejników. Ze względów na wyprowadzony pion oraz konstrukcję pomieszczenia zmuszony jestem zastosować nietypowe rozwiązanie. Otóż nie mogę wyprowadzić pionu ponad grzejnik i ułożyć spadki do obiegu grawitacyjnego.Chciałem się dowiedzieć co się stanie w przypadku podłączenia grzejników jak na rys1. Oba grzejniki są(będą) wyposażone w odpowietrzniki automatyczne. Układ otwarty. Rys1.http://img508.imageshack.us/img508/3838/90165151.jpg Wiem że prawidłowo powinno to być wykonane jak na rys2, oczywiście ze spadkami i odpowietrznikiem na pionie. Rys2.http://img44.imageshack.us/img44/1663/45469063erf.jpg Proszę o jakąś rzetelną radę bo jeśli nie zda to egzaminu to będę musiał trochę się pomęczyć i poprzerabiać tu i tam moją instalacje. Jednak chce uniknąć dodatkowych kosztów. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 07.02.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 jak na rys 1 ale powrót z grzejników też ze spadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantera284 07.02.2010 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 jak na rys 1 ale powrót z grzejników też ze spadem. masz coś na poparcie tej wypowiedzi ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 07.02.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 wiele takich podłączeń i w grawitacji i na pompach. Możesz mi wierzyć tylko na słowo bo do klientów nie pojadę aby zrobić zdjęcia. Jednak w moim przypadku to działa za twój nie dam głowy bo narysowałeś tylko grzejniki nie mówiąc nic o reszcie instalacji, a ludzie różne cuda potrafią wymyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantera284 07.02.2010 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Dzięki ewoo za odpowiedź. Jeśli chodzi o resztę mojej instalacji to na tym pionie piętro niżej są dwa grzejniki ze spadkami. Ostrzegali mnie różni ludzie żebym nie montował zbyt dużych grzejników w mój sposób bo te na dole mogą słabiej grzać. Na szczęście nowe grzejniki mają po 10 żeberek każdy (to chyba nie dużo). Zaryzykuje i zrobię to jak napisałem. O skutkach napisze jak skończę wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 08.02.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 I w pewnym sensie mają rację, bo ktoś wykonując (projektując) robił to w ten sposób aby wszystko działało ale być może nie przewidywał że w instalacji mogą nastąpić zmiany. Dlatego jest niebezpieczeństwo że przy grawitacji faktycznie dolne grzejniki mogą grzać gorzej ( głównie zależy to od średnic rurociągu). Jeśli jest to układ z pompą to po poprawnej regulacji instalacji nie będzie żadnych problemów oczywiście jeśli naczynie wzbiorcze będzie wyżej tych grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantera284 09.06.2010 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Więc skończyłem te moje przeróbki. Musiałem niestety przerobić połączenie z rys 1 na takie jak na rys 2. Powód był taki, że nawet przy wyregulowanych grzejnikach i dobrze odpowietrzonych (automat i ręcznie) grzał tylko przód grzejnika (przy przyłączu). Koniec grzejnika był ciepły ale czuć było wyraźną różnicę temperatur. na szczęście przeróbki z AluPEX są proste i wygodne. Dzięki wszystkim za pomoc. W sumie temat chyba do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts