kamusia 07.02.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam wszystkich, mam prośbę i proszę o poradę, może znajdzie się na forum ktoś kto pomorze.W tym, najpóźniej w przyszłym roku będę remontował starą stodołę, a najprzód dach.W związku z tym mam pytanie. Z Powodu braku nadmiaru gotówki chciałbym zrobić krokwie z drewna lipowego, wiem że niektórzy będą się śmiali, ale mam dostęp do taniego drewna lipowego ( proste długie pnie) i chcyałbym zamówić trak i przetrzeć takie krokwie.Czy ktoś robił już coś takiego z drewna lipowego ( nie mówimy o rzeźbieniu ).Docelowo na dachu ma być dachówka, stara karpiówka, budynek chcę zaadoptować na agroturystyczne potrzeby. Krokwie jakie zamierzałem wyciąć będą miały wymiary 8/25/650. Tu kieruje główne pytanie: czy drwno lipowe nada się na takie krokwie? czy nie będzie "pracowało" uginało się?Po przetarciu trochę poleżą, przeschną zanim trafią na dach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja bym nie robił eksperymentu. Wszędzie piszą że nie nadajesię dla celów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 08.02.2010 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja bym nie robił eksperymentu. Wszędzie piszą że nie nadajesię dla celów budowlanych. Dzięki za wskazówkę, ale czy ktoś mógłby przytoczyć jakieś przykłady, może artykuły, wyliczenia.Wiem że na forum jest pare osób które sensownie doradzają dają konkretne przypadki i wyjaśnienia ( a nie wklejają bzdurne zdjęcia kawki i piszą posty z jednym słowem w celu "nabicia" sobie wysłanych postów i stania sie na forum "ekspertem"), mam nadzieję że zajrzą na mój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.02.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Parę sugestii znajdziesz w tym artykule: http://www.drewno.pl/index.php?pid=info_article_details&aid=4802&pname=Drzewo%2C+drewno+lipowe%2C+a+jego+w%C5%82asno%C5%9Bci+u%C5%BCytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja bym nie robił eksperymentu. Wszędzie piszą że nie nadajesię dla celów budowlanych. Dzięki za wskazówkę, ale czy ktoś mógłby przytoczyć jakieś przykłady, może artykuły, wyliczenia.Wiem że na forum jest pare osób które sensownie doradzają dają konkretne przypadki i wyjaśnienia ( a nie wklejają bzdurne zdjęcia kawki i piszą posty z jednym słowem w celu "nabicia" sobie wysłanych postów i stania sie na forum "ekspertem"), mam nadzieję że zajrzą na mój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.02.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja bym nie robił eksperymentu. Wszędzie piszą że nie nadajesię dla celów budowlanych. Dzięki za wskazówkę, ale czy ktoś mógłby przytoczyć jakieś przykłady, może artykuły, wyliczenia.Wiem że na forum jest pare osób które sensownie doradzają dają konkretne przypadki i wyjaśnienia ( a nie wklejają bzdurne zdjęcia kawki i piszą posty z jednym słowem w celu "nabicia" sobie wysłanych postów i stania sie na forum "ekspertem"), mam nadzieję że zajrzą na mój post. Wybij sobie lipę z głowy. Mozesz se fujarki wydłubać, a nie krokwie. Zrob juz lepiej z plasteliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISIUŚ 10.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 krokwie z lipy??????????????? chłopie daj spokój !!!!!!!!!!!! w życiu!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 10.02.2010 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 krokwie z lipy??????????????? chłopie daj spokój !!!!!!!!!!!! w życiu!!!!!!!!!!!!! Jeszcze raz dzieki za radę, ale czemu mam dać sobie spokój??, czy tu nie ma jakiegoś fachowca, który mógłby to dokładnie wyjaśnić??? To jest tak jak z drewnem lipowym na opał, nikt nie chce słyszeć o kupnie lipy na opał, a to jakaś wierutna głupota, może i nie jest tak energetyczna jak dąb, ale czy jest gorsza od posuszu sosnowego albo gałęziówki jaką ludzie kupują?? sam w zeszłym roku paliłem lipą i wtym też, tylko że SUCHĄ i nie mam żadnych zastrzeżeń pali się fenomenalnie, tylko że sucha. ścinam już lipy od dwóch lat i rzadko są chore czy spróchniałe, widziałem już z pozoru zdrowe klony, jesiony a po ścięciu próchno w sródku, jeszcze nigdy nie trafiłem na spróchniałą lipę. Czy te stwierdzenia że lipa najlepsza na fujarki to aby nie "lipa"?? DOWODY PROSZĘ o DOWODY jeżeli takowe są Pozdrawiam Jedyne co nie obawiam się robactwa o którym przeczytałem w artykule z wcześniejszego linku, bardziej martwi mnie kruchość mokrej lipy, ale podsuszona, pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Promieniowania też nie widziałem, ale nie pcham się tam, gdzie ostrzegają, że występuje. Jakich dowodów oczekuejsz? Że ktoś wykonał z lipy więźbę i mu się zawaliła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts