Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reku wentyalcja mechaniczna samemu

Recommended Posts

witam zastaanawiam sie nad went mechaniczna, jako ze mam juuz kanaly grawitacyjne postanowilem je wykorzystac sa przekroju 12x17 cm do kuchnia ida dwa (wen i okap) do lazienki na dole jeden i do salonu tez 1 (ewent dwa bo mam dwa) i teraz pyt. do kuchni wykorzystywac oba polaczyc razem i zrobic duzy wywiew prosze mi powiedziec jesli chce zapewni wymiane 1/h do dajac w lazience na dole (4m2) wywiew 100mm i na gorze 100mm to nadole beda np. 4 wymiany/h a u gory z racji wiekszego metrazu 2/h czy wlasnie poto sa anemostaty by regulowac przeplyw ? bo jesli tak jak mysle to wszystkie obliczenia mozna sobie podarowac. teraz pytanie mam u gory az 3 nawiewy i tylko jeden wywiew (lazienka) bedzie ok czy dolozyc na klatce sch jeszczxe jeden wywiew ? oto wstepny schemat prosze o opinie

http://img709.imageshack.us/img709/4272/wentylacjamechaniczna.th.jpg

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybacz, że tak... trzeźwo oceniam, ale daj sobie spokój z własnym montażem. Pytasz od czego są regulowane anemostaty, brak elementarnej wiedzy. To się nie może udać. Nawet jeśli ktoś odpowie Ci na te dziwne skądinąd pytania, pojawi się tysiąc następnych a wynik prawdopodobnie będzie mizerny. To moja rada od serca, mogę oczywiście nie mieć racji ale zrobisz jak uważasz.

witam troche nabylem wiedzy i chcialbym zebyscie ocenili czy tak to zadziala jakies uwagi ??? bardzo prosze o opinie

powietrze usuwane Vu

kuchnia z k. ele. 50m3/h

przedsionek 15m3/h

lazienka 50m3/h

lazienka 2 50m3/h

Vu=165 m3/h

zwiekszenie okresowe wydadku centrali

Vmu=247,5 m3/h

wymagane ilosci pow świezego nawiewnego

sypialnia 2 os 2x30m3/h

sypialnia 2 os 2x30m3/h

sypialnia 1 os 30 m3/h

salon 60m3/h

Vn=240

krotnosc wymian

240/355m3=0,67

obliczanie oporow dla najdalej oddalonego pkt

strona nawiewna

strata anenostacie 30 pA

dl odcinka 10,5x2Pa/m=21 Pa

strata na trojnikach 3x4Pa=12 Pa

straty na kolanach 1x 4 Pa = 4Pa

strona czerpna

strata czerpni 20Pa

st dl przew 2m x 2 Pa/m = 4Pa

strata na kratce 30 Pa

== 121 Pa

dobor centrali

RENOVENT HR 400 (Long)

Z AUTOMATYCZNYM BYPASSEM

http://img246.imageshack.us/img246/972/reku.th.jpg

http://img168.imageshack.us/img168/1456/reku2.th.jpg

http://img168.imageshack.us/i/reku2.jpg

wyreguluje to na anenostatach dolozyc jeszcze jeden wywiew na poddaszu ???

Zakładając max przepływy w kanałach

1. fi 100 <= 100 m3/h

2. fi 130 <= 190 m3/h

3. fi 160 <= 300 m3/h

4. fi 200 <= 450 m3/h

dobralem straty ciśnień

trojnik 45st = 4Pa

kolano 4 Pa

Przewód prosty 2Pa/m

dla anemostatu 30 Pa

czerpnia i wyrzutnia po 20 Pa

dobrane sr. przewodów nierozumiem w czym problem;/

http://img697.imageshack.us/img697/1662/schematq.th.jpg

okap kuchenny z wlasnym went, w ten czas 3 bieg, i przepustnica zwrotna zeby czasem nie nawiewalo w gornej lazience jak myslicie

Ze co?

Chłopie jak chcesz mieć niezależny okap z własnym DZIAŁAJĄCYM wyciągiem to tylko out !

Pchanie do centralki "lewego" powietrza to bzdura.

Dlaczego myślisz że jest to potrzebne? Boisz się wilgoci w kuchni ?

Ja okapu nie mam w ogóle !

Anemostat wywiewny jest oddalony kilka metrów od kuchni indukcyjnej.

Nie ma żadnego problemu, okap IMHO jest nieodzowny jeśli w domu wentylacja nie działa w ogóle lub ktoś dużo gotuje na gazie.

Zakładając max przepływy w kanałach

1. fi 100 <= 100 m3/h

2. fi 130 <= 190 m3/h

3. fi 160 <= 300 m3/h

4. fi 200 <= 450 m3/h

dobralem straty ciśnień

trojnik 45st = 4Pa

kolano 4 Pa

Przewód prosty 2Pa/m

dla anemostatu 30 Pa

czerpnia i wyrzutnia po 20 Pa

dobrane sr. przewodów nierozumiem w czym problem;/

To co powyżej dobierasz z jakiegoś gotowca. I wg tego rura 200 i 100 ma zawsze 2Pa/m wyrzutnia 20Pa/m, anemostat 30Pa/m a to bzdura. Oczywiście Twój projekt zadziała tak lub inaczej ale chodzi o świadomość tego co i dlaczego się robi zwłaszcza jak w trakcie budowy wyjdzie, że gdzieś tam jest podciąg z żelbetu czy komin ... :wink:

Okap można do wentylacji podłączyć ale na 3biegu jak wtłoczysz tam 400-500m3/h to zawór zwrotny nie tylko w łazience się przyda :roll:

Wentylacja skutecznie pozbywa się zapachów z kuchni, ja mam okap tylko z filtrami p.tłuszczowymi i bez podłączenia do reku.

dom mam juz w stanie surowym dlatego takie trasy przewodów (zbytnio niedemolowac) i wykorzystanie kanalow od grawitacyjnej ok co do okapu to troche przesadzilem zrobie okap ale bez podlaczenie bedzie druga kratka go wyciagac (wiekszy przeplyw),

prosze mi powiedziec jak to jest z przenoszeniem odglosow z innych pomieszczen np. dwie sypialnie u gory beda podglosy czy nie?

kominek z zamknieta kom spalania powietrze z zewnatrz w takim przypadku kanaly wentylacyjne zlikwiduje (wiecej miejsca w salonie)

dom mam juz w stanie surowym dlatego takie trasy przewodów (zbytnio niedemolowac) i wykorzystanie kanalow od grawitacyjnej ok co do okapu to troche przesadzilem zrobie okap ale bez podlaczenie bedzie druga kratka go wyciagac (wiekszy przeplyw),

prosze mi powiedziec jak to jest z przenoszeniem odglosow z innych pomieszczen np. dwie sypialnie u gory beda podglosy czy nie?

kominek z zamknieta kom spalania powietrze z zewnatrz w takim przypadku kanaly wentylacyjne zlikwiduje (wiecej miejsca w salonie)

Co do odgłosów to wszystko zalezy od ich natężenia i częstotliwości, skoro to sypialnia to może się zdarzyć :wink: ale nie demonizowałbym problemu.

W mnie w całym domu jest taka cisza (mieszkam przy lesie), że jak w kuchni spadnie żonie widelec to nawet na strychu wiem, że będzie obiad :lol: także kanały nie mają większego znaczenia w sytuacji normalnej. Ważne, żeby nie robić trójnika z dwóch sąsiadujących ze sobą pomieszczeń w odległości np. 1m od anemostatów czy kratek. 2-3m to minimum.

Odnośnie projektu, poprawiałem jednego gotowca, kosztował 3 lata temu 1000 zł i był zrobiony na chybcika, bez wnikania w sam dom i jego użytkowanie przez domowników. Poza tym robiony na dużej ilości przepustnic co podnosiło koszty instalacji znacząco (kilkanaście sztuk).

Witam

Kupowalem projekt domu w pracowni archon, w pakiecie bylo m.in. projekt instalacji rekuperatora, projekt byl "dospelowski";) I teraz mam pytanie: moze ktos z forumowiczow rowniez takowy projekt ma i pytanie nr 2: czy instalacja wg takiego projektu bedzie dzialala poprawnie? Dla zainteresowanych jestem w stanie wyslac w/w projekt celem oceny projektu jak i skutecznosci zadzialania instalacji