Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reku wentyalcja mechaniczna samemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Kupowalem projekt domu w pracowni archon, w pakiecie bylo m.in. projekt instalacji rekuperatora, projekt byl "dospelowski";) I teraz mam pytanie: moze ktos z forumowiczow rowniez takowy projekt ma i pytanie nr 2: czy instalacja wg takiego projektu bedzie dzialala poprawnie? Dla zainteresowanych jestem w stanie wyslac w/w projekt celem oceny projektu jak i skutecznosci zadzialania instalacji

Nigdy nie miałem zastrzeżeń do ich projektów poza jednym szczegółem- ceną. Poprawki nanosi się zawsze, bo to budowa przecież.

Staraj się kierować zasadą 160/2x120, 120/2x100, przewody staraj się robić aby były równe odnogi, Dobierz reku troszkę większy niż kubatura pomieszczeń,

Mnie na wszelkich możliwych szkoleniach uczono, że fi 100 to zbyt mały przekrój.

Ja mam średnice z zakresu od 160-80 i nie narzekam.

Wszystko zależy od sposobu rozprowadzenia.

No i jedna z najważniejszych rzeczy, choć większość dopiero dowiaduje się o tym w zimie...

Jeśli instalacje będziesz robił na rurach giętkich to kupując rure izolowaną np. typu TERMOFLEX dodatkowo ją ocieplij :wink:

Lub kup zwykły przewód elastyczny (wyjdzie taniej)

Dużo nie starcisz, a możesz dużo zyskać.

Edytowane przez kerado28

Jest kilka rodzajów przewodów stosowanych w WM, najczęściej spotykanym jest rura np. taka:

http://www.allegro.pl/item885865550_przewod_izolowany_termoflex_10mb_fi_150.html

w takich przypadkach 2,5 cm izolacji jest stosunkowo mało i trzeba ją dodatkowo docieplać (choć nie zawsze).

Można kupić także np. coś takiego:

http://www.allegro.pl/item887950296_przewod_rura_aluminium_150_c_sr_100_5m_f_ra_vat.html

i całość zaizolować

Edytowane przez kerado28

Poddasze jest funkcjonalne nawet jak jest tam -5 C !Przynajmniej u mnie ,,,,

Ale z tym ociepleniem dachu jest dużo racji, Ja mam kanały ocieplone ( te 2,5 cm wełny) , 90 % tych kanałów jest schowanych w bardzo grubej warstwie wełny granulowaniem.

Straty mam w duże mrozy jak się ostatnio okazało 5-10 C . :-?

Nie mogłem uwierzyć, jeszcze nie dociepliłem tych kawałków wystających :roll: ale zrobię to na pewno i napiszę czy to pomogło ,,,