racer 11.02.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Piczman, różne są więc definicje funkcjonalności. Zwykle rozkładam rury pod wełną jeśli ktoś nie godzi się izolować dachu. Czyli idą dwie warstwy z rolki, między nimi przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 11.02.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 (edytowane) Kupić zwykłe flexy i samemu je izolować... O so chosi?? Czas montażu dwa razy dłuższy. Piszesz o tym, bo sam tak robisz/robiłeś? Chciałbym poznać powód. Możesz kupić termoflexy i je izolować, ale po co płacić dwa razy za coś co i tak trzeba wykonać? System wentylacji składa się z dwóch najważniejszych rzeczy z jednostki oraz kanałów. Jednostka we wszystkich warunkach będzie pracować podobnie, a różnica będzie na kanałach, jeśli np. pierwszy kanał będziesz miał w nawiewie 18 stopni to już ostatni 20 metrów dalej będzie 12 stopni. Więc skutezność całego systemu znacząco spadnie. Chyba, że będą Ciebie interesować tylko odczyty na reku Edytowane 25 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.02.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja myślę docelowo zadeskować sobie strych i ocieplić dach. Membrana jest założona, tzn. folia paro przepuszczalna dachowa!Czy wystarczy wełnę podwiesić na sznurkach na takim strychu ?Nie zależy mi na wyglądzie tylko na funkcjonalności ( ociepleniu ) .Czy trzeba to zabezpieczać czymś jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 11.02.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 PiczmanA co Ci ma dać deskowanie i dołożenie wełny? Koszt samego materiału dla domu 120 mkw i dachu 200mkw to ok. 4tys.Chyba, że masz inną idee niż tylko polepszyć werunki pracy wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.02.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Mniejsze straty ciepła całego domu ! Niższa temperatura w lecie, mam czarna blachodachówke Koszt byłby raczej nie taki jak piszesz. Chciałbym wcisnąć 10 cm wełny między krokwie. Podejrzewam że będę potrzebował ok. 120-140 m2 .I tu strzelam ,,, Max. 2 tys zł i trochę sznurka. No ale to tylko szybkie myśli, nie wiem czy to zrobię bo jeszcze nawet zmywarki nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 11.02.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ale u Ciebie praktycznie nie ma co uciekać skoro masz strop docieplony dość mocno.4 tys liczyłem na ok. 200 metrów wełny 15 cm po 16zł i folia do tego bo będzie pyliło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 12.02.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jednostka we wszystkich warunkach będzie pracować podobnie No i tu się nie mogę z Tobą zgodzić. Uważasz, że izolacja własna centrali wystarczy?? Nonsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 ... i folia do tego bo będzie pyliło... Teraz leży u mnie nie przykryte 70 m3 wełny w granulacie i nic nie pyli Co do ocieplenia centrali wentylacyjnych to niestety polecam również dodatkowe ocieplenie. Minimum 20 cm wełny, szczelnie w miarę możliwości ,,, No chyba że w ogrzewanym pomieszczeniu stoi !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.02.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 ... i folia do tego bo będzie pyliło... Teraz leży u mnie nie przykryte 70 m3 wełny w granulacie i nic nie pyli Co do ocieplenia centrali wentylacyjnych to niestety polecam również dodatkowe ocieplenie. Minimum 20 cm wełny, szczelnie w miarę możliwości ,,, No chyba że w ogrzewanym pomieszczeniu stoi !? Czy będzie pyliło... Ułóź wełne Urse 100 metrów i ułóź wełne rockwolla toprock - zobaczysz różnice - a powiem więcej odczujesz różnice Po ursie nie dzieje się praktycznie nic, natomiast po rockwollu: piecze, drapie gryzie, szczypie.. itp (ale za to ma lepsze parametry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.02.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jednostka we wszystkich warunkach będzie pracować podobnie No i tu się nie mogę z Tobą zgodzić. Uważasz, że izolacja własna centrali wystarczy?? Nonsens W moim mniemaniu zawsze najlepiej sytuować reku w kotłowni (lub w innym ciepłym miejscu) wtedy parametry pracy są bardzo podopne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 12.02.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Wełna ma to do siebie że pyli, frakcje osiadają w płucach na długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Zboczyliśmy z tematu. Baaardzo daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus86 12.02.2010 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Piczman masz straty rzedu 5-10 stopni od reku do anemostatu ?? przezto ze czesc przsewodow (ocieplonych 2,5 cm wełny)masz na nieocieplonym strychu!? masakra. ja ocieple strych umnie dach dwu spadowy tagze koszty nie takie duze wełne miedzy krokwie i sznurek, ew folie paroizolacyjna, powiedzciemi jak ustawie na centrali wydajnoc 100m3/h to reku bedzie "wciągał" z wydajnoscia 100m3 i wyciagał rowniez z ta wydajnoscia prawda czy nie ? bo jesli tak to musi byc dokladnie ta sama wydajnosc nawiewu co wywiewu, Piczman jak regolowales anemostaty "na oko" ? jeszcze jedno jakbys nie ogrzewal domu przez dluzszy czas do reku wyziebi ci dom w znacznym stopniu ?? sprawdzales ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Straty mam od anemostatu do reku Strych nieocieplony, temp. spadają tam do -10 C ! Regulowałem na oko i tak jak chcę, anemometr kosztuje Nie próbowałem wyziębiać domu ale porównując dom z reku włączonym i wyłączonym to strat wielkich nie generuje. Porównując dom z wentylacją grawitacyjną SPRAWNĄ a dom z rekuperacją to dopiero wychodzi różnica. Dlaczego pytasz? Rekuperacja trochę dłużej podtrzyma temp. w środku ale jego rola będzie malała wraz ze spadkiem temp. i tyle ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.02.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Rekuperacja trochę dłużej podtrzyma temp. w środku ale jego rola będzie malała wraz ze spadkiem temp. i tyle ,,, Niestety nie, nie masz sprawności 100% więc zawsze będzie obniżać w stosunku do wnętrza. Bez wentylacji dom dłużej podtrzyma temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.02.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Pewnie źle się wyraziłem No ale dobra, niech Ci będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 23.02.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Wsadziłem rodzicom termometr na strych ocieplony 15cm wełny i na strychu jest 12st C przy -5 na dworze. Więc jesli ktoś ma nadmiar gotówki i chce polepszyć prace reku jak najbardziej można docieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.07.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 w domu pietrowym chce kanaly poprowadzic pod stropem parteru i tutaj pytanie do ekspertow czy mozna kanaly wypuscic na pietrze przy samej podlodze i tak zakonczyć anemostatem czy ciagnac przez wysokosc pietra i zakonczyc pod sufitem pietra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 24.07.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Ja tez chce niby mieć strych nie użytkowy ale żeby kanały wentylacyjne zrobić tak żeby rury szły po bokach tak żeby środek zagospodarować i widział to tak że jak strop będzie drewniany to miedzy belkami bedzie wełna w granulkach i na dach wełnę między krokwiami to wydaję mi się że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.07.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Niestety nie, nie masz sprawności 100% więc zawsze będzie obniżać w stosunku do wnętrza. Bez wentylacji dom dłużej podtrzyma temp. Tyle,że my tu gadu gadu o domach zamieszkałych a w takich przy braku wentylacji wilgoć bardzo szybko rośnie. A gdzie wilgoć tam szybszy spadek temperatury. Tak więc bez wentylacji się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts