Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva a płyta K-G

Recommended Posts

Sporo zalezy od samych pustaków stropowych - u mnie nie były idealnie równych rozmiarów i ... tynkarzy. A także indywidualnych wymagań co do równości sufitu i rodzaju oświetlenia.

U mnie podczas remontu po zagruntowaniu było widać, którędy przechodza belki, po wyschnieciu farby tego nie widać. Jesli masz oswietlenie przysufitowe (np plafony), widać wszelkie nierówności tynku, jesli "zwisy" - mniej.

Płyta k-g tez potrafi pęknąć na łączeniach i nie tylko.

Niektórzy na terivę dają dla spokoju sumienia siatkę tynkarską na całość. Na drobne "pajączki" na pewno to wystarczy, jeśli sa błędy wykonawcze - i tak trzaśnie.

Sporo zalezy od samych pustaków stropowych - u mnie nie były idealnie równych rozmiarów i ... tynkarzy. A także indywidualnych wymagań co do równości sufitu i rodzaju oświetlenia.

U mnie podczas remontu po zagruntowaniu było widać, którędy przechodza belki, po wyschnieciu farby tego nie widać. Jesli masz oswietlenie przysufitowe (np plafony), widać wszelkie nierówności tynku, jesli "zwisy" - mniej.

Płyta k-g tez potrafi pęknąć na łączeniach i nie tylko.

Niektórzy na terivę dają dla spokoju sumienia siatkę tynkarską na całość. Na drobne "pajączki" na pewno to wystarczy, jeśli sa błędy wykonawcze - i tak trzaśnie.

mi na łączeniach nie pęka bo mam na to patent

proponuję się zapoznać z systemowym rozwiązanie firmy rigips i zrobić wszystko jak tam piszą i nie ma prawa pęknąć ja wprowadziłem tylk po jedną modyfikację tzn jak używam wariata na łączenia to mimo to że ma w sobie zawarte włókna to i tak zbroję to jeszcze fizeliną od tak na wszelki wypadek ta zaprawa nie jest już taka jak 5-6 lat temu