Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza?

andy69

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów! Pragnę zasięgnąć waszej opinii dotyczącej ocieplenia podasza. Interesuje mnie, czy między folią paroprzepuszczalną, a płytami z wełny mineralnej Rockmin firmy Rockwool, jakimi zamierzam ocieplić moje poddasze powinna istnieć pustka powietrzna. Pragnę nadmienić, że potencjalni wykonawcy tego przedsiewzięcia u mnie twierdzą, że nie ponieważ folia paroprzepuszczalna ma bardzo wysoki poziom paroprzepuszczalności powyżej 3000 mg (folia firmy DuPont).

Interesuje mnie jak może kształtować sie cena za m2 takiego przedsięwzięcia biorąc pod uwagę koszt materiałów płyt z wełny mineralnej, foli paroizolacyjnej, stelaża płyt GK oraz robocizny.

Z góry dziękuję za pomoc Andy.

tak naprawdę to najlepiej jest zastosować do ocieplenia wełnę w obu formach.

Wełne w rolkach o grubości krokwi tniemy na odcinki równe odstępowi pomiędzy krokwiami plus jakieś 2 cm więcej. Potem całość łącznie z krokwiami przykrywamy własnie płytami z wełny mineralnej. Jest to o tyle wskazane, że drewno ma całkiem inną przenikalność cieplną niż wełna i mogą z tego powodu w póżniejszym okresie występować plamy na regipsach. Grubość ocieplenia powinna wynieśc ok 20-21 cm (15 cm rolka plus 5 cm płyta )