andy69 21.01.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Witam szanownych forumowiczów! Pragnę zasięgnąć waszej opinii dotyczącej ocieplenia podasza. Interesuje mnie, czy między folią paroprzepuszczalną, a płytami z wełny mineralnej Rockmin firmy Rockwool, jakimi zamierzam ocieplić moje poddasze powinna istnieć pustka powietrzna. Pragnę nadmienić, że potencjalni wykonawcy tego przedsiewzięcia u mnie twierdzą, że nie ponieważ folia paroprzepuszczalna ma bardzo wysoki poziom paroprzepuszczalności powyżej 3000 mg (folia firmy DuPont).Interesuje mnie jak może kształtować sie cena za m2 takiego przedsięwzięcia biorąc pod uwagę koszt materiałów płyt z wełny mineralnej, foli paroizolacyjnej, stelaża płyt GK oraz robocizny.Z góry dziękuję za pomoc Andy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 21.01.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 płytami ociepla się ściany i stropy. połać dachową wyłącznie matami samorozprężającymi się. przy folii wysokoparoprzepuszczalnej rzeczywiście nie trzeba pustki pow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy69 21.01.2004 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Dzięki za sugestię jednak strona rocwoola mówi co innego: http://www.rockwool.pl/sw8804.asp Z tego co z niej zrozumiałem można płyty Rockmin stosować również do poddasza użytkowego. Dlaczego w/g Ciebie do ocieplenia nadaje sie tylko wełna samorozprężająca zpoważaniem Andy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.01.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 tak naprawdę to najlepiej jest zastosować do ocieplenia wełnę w obu formach. Wełne w rolkach o grubości krokwi tniemy na odcinki równe odstępowi pomiędzy krokwiami plus jakieś 2 cm więcej. Potem całość łącznie z krokwiami przykrywamy własnie płytami z wełny mineralnej. Jest to o tyle wskazane, że drewno ma całkiem inną przenikalność cieplną niż wełna i mogą z tego powodu w póżniejszym okresie występować plamy na regipsach. Grubość ocieplenia powinna wynieśc ok 20-21 cm (15 cm rolka plus 5 cm płyta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy69 21.01.2004 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Dziękuję za cenne wskazówki. Andy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts