Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wspólnota mieszkaniowa vs. Zarządca

BuczekZ

Recommended Posts

Witam serdecznie wszytkich.

Na początku mały opis mojej obecnej sytuacji.

W grudniu kupiłe mieszkanie,w kamienicy.

Jestem członkiem wspólnoty mieszkaniowej. Dnia 1 stycznia 2010, zmienił sie zarządca z pod zarządu ZGM'u przeszliśmy pod zarząd prywatnej firmy.

Wyboru dokonali w grudniu jeszcze starzy właściciele mojego mieszkania(tak ze nie miałam na tą decyzje totalnego wypływu)..Do setna sprawy.

Chce wymienic okna,i dzwi wejsciowe.Które sa w opłakanym stanie:spruchniałe,złamane i zwichorowane(jak to w starej kamienicy)

Zwróciłem się do swojego zarządcy z prosbą na piśmie.On zgodził sie na wymianę okien,oczywiscie z zachowaniem obecnego charakteru i podziału.Którego nie mam zamiaru zmieniać.

Cyrk zaczął sie z dzwiami wejsciowymi do mieszkania(których przy okazji nawet nie widział),gdzie kategorycznie nie zgodził się na wymiane....Tylko na renowacje i podał mi numer do swojego "zaprzyjaźnionego" stolarza....Dla mnie sytuacja jest ewidentna pomoc w zarobku:)

Ja chce wymienic te dzwi,a nie dać zarabiać jakimś "dziadom" za przeproszeniem,gdzie dalej bede miał stare dzwi tylko bede w plecy pieniądze..

W jaki sposób uzyskać zgode na wymianę:

-przejść się po pozostałych mieszkańcach wspólnoty i zebrać podpisy wyrażające zgodę?

-zwołac zebranie wspólnoty,i przegłosować zgodę?

Reszta wspólnoty jest tez bardzo zdziwiona postawą zarządcy,i jego odmową.

A ja nie mam za bardzo pojęcia jak to zrobic.

A czy kamienica jest wpisana do rejestru zabytków?

Pytam dlatego, że czasem rejestr zabytków wymienia oryginalne - uznane przez konserwatora ze cenne - elementy wyposażenia budynku - np. właśnie stolarkę lub piece kaflowe, posadzki, kute balustrady, itp. co do których zaleca się konserwację, remont, a wymianę w ostateczności.

kar_ma

Nie jest wpisana w rejestr zabytków.Z tego co sie dowiedziałem dzisiaj w urzędzie miasta,znajduje sie jedynie na "terenie objętym opieką konserwatora"...

Moze mi ktoś powiedzieć jaka jest róznica między tymi dwoma pojęciami??