Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece kaflowe, piec kaflowy we wnętrzach - problemy, inspiracje, pomysły

mazi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hey Apis 50

Fakt to nie tylko ozdoba- używam i to często(szczególnie zimą),a sprawdza się doskonale,a jakie pieczyste z takiegi piekarnika-palce lizaććććććććććć

kosztował coś ponad 4 tys.(bez płyty ceramicznej),kafle są słowackie,zdun miejscowy ze Szproatawy(Lubuskie),szybko się uwinął i piec był gotowy do użycia po 3 dniach.

Ci co nie mają niech żałują :(

I aby nie żałować, muszę w miarę szybko zdecydować,czy kupić gotową kuchnię,czy szukać zduna.Z nim w mojej okolicy jest problem,bo kafle i akcesoria można kupić przez internet.

Gotowe kuchnie niezbyt mi się podobają,mają stalowe narożniki i dużo"blachy"

To te o przystępnej cenie /od 2,5 tys./

Są też żeliwne i blaszaki ale nie wiem jak wyglądają w realu /na fotkach i owszem/a zaletą ich jest,że po zakupie i podłączeniu można od razu użytkować.

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłby tak jak u Ciebie / ściana kominowa łącznie ze słupem podciągu ma 180 cm/ "kombinat' właśnie z płytą elektryczną,gdyż na wsi nie ma gazu,taka kuchnia służyłaby również do dogrzewania domku/parter ok 60 m2.w okresie jesienno-zimowym.

Jeżeli pamiętasz,gdzie kupowałaś akcesoria?czy razem z kaflami?

Do Słowacji mam dalej niż Ty,zatem muszę szukać w centrum.

Pozdrawiam

:lol: :lol: :lol:

Witam was wszystkich.

Palimy drzewem-bo mam go narazie w nadmiarza(po rozbiórce płotów,komórek i itp),ale oczywiście węglem też spróbuję.

Apis 50 nic nie kupowałam-tylko wybralam,zdun ma wybór i kafli i dodatków.Gościu jest fachowcem,ma pełne ręce roboty-możesz się z nim skontaktować,może do ciebie dojedzie? Szukaj mistrza zduńskiego pan Nowacki (napewno jest w książce telef).

pozdrawiam i koniecznie prześlij zdjęcia swjego pieca

Jeśli szukasz kafli z w centrum to zapraszam do nas . Mamy także w ofercie ładne gotowe kuchnie . http://www.kafle-kominki.pl Pozdrawiam mistrz zduński Darek B

Dzięki za zaproszenie,myślę,że było do mnie.Buduję k/Białobrzegow Radomskich i na razie nie mogę się wybrać do Twojej firmy.

Stronkę Twoją znam od dawna,podoba mi się kuchnia np "Selzburg"lub "MK'

Nie wiedziałam,że macie w ofercie również gotowe kuchnie.

O ile nie znajdę zduna na wybudowanie "kombinatu" podobnego jak u cookie_01,

http://foto2.m.onet.pl/_m/ef36d4fce742dd3d4f4344028461f3da,5,19,0.jpg

chętnie bym zakupiła gotową.

Mam do Ciebie prośbę.Ile mogą kosztować materiały /kafle mogą być z niższej półki/ na taką kuchnię jak u cookie?A jaki jest przedział cenowy kuchni gotowych?

Odpowiedz może być na priva [email protected]

Pozdrawiam

Witam was wszystkich.

Palimy drzewem-bo mam go narazie w nadmiarza(po rozbiórce płotów,komórek i itp),ale oczywiście węglem też spróbuję.

Apis 50 nic nie kupowałam-tylko wybralam,zdun ma wybór i kafli i dodatków.Gościu jest fachowcem,ma pełne ręce roboty-możesz się z nim skontaktować,może do ciebie dojedzie? Szukaj mistrza zduńskiego pan Nowacki (napewno jest w książce telef).

pozdrawiam i koniecznie prześlij zdjęcia swjego pieca

Dzięki cookie.

Do zabiej Woli chyba mam bliżej.

Nie gniewasz się,że posługuję się przykladem Twojej kuchni?

Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

Kuchnie Salzburg oraz Rustykalna to właśnie kuchnie gotowe , dostępne są w wielu kolorach . Dodatkowo cały "środek" można zakupić bez kafli.

Dzięki.

Czy jednak nie mógłbyś wrzucić trochę szczegółów?Proszę.

Dzwoniłam do Twojej firmy w ubiegłym tygodniu,pytałam o gotowe kuchnie.Pani z handlowego udzielila mi odpowiedzi,że gotowych nie ma,muszą być na specjalnej ramie.

Być może zle ją zrozumiałam?

Pozdrawiam

Bo gotowych " od ręki " nie mamy musimy na nie poczekać... Do wyboru są trzy fronty , Salzburg Rustykalna i Retro , oraz kilka [ 70 ] kolorów ... Zawsze taka kuchnia jest na zamówienie. Często klienci dzwonią z pytaniem czy mamy określony towar i chcą mieć go natychmiast...

Bo gotowych " od ręki " nie mamy musimy na nie poczekać... Do wyboru są trzy fronty , Salzburg Rustykalna i Retro , oraz kilka [ 70 ] kolorów ... Zawsze taka kuchnia jest na zamówienie. Często klienci dzwonią z pytaniem czy mamy określony towar i chcą mieć go natychmiast...

Nie, nie chcę natychmiast,dlatego wcześniej rozpytuję co i jak.

Dzięki za i nformacje.Co do ceny, spróbuję zadzwonić jeszcze raz i wytłumaczyć o co mi chodzi.

Pozdrawiam

• 1 month później...

ja już mam ! :D

Cytat: z postu FN na temat naszego kominka autorstwa Foresta:

"Dla miłośników brązowej kolorystyki:

"Koronki" (autentyczny wzór z takich - ręcznie robionych) - kaflowa ściana w szamotowym wnętrzem (kilkaset kilo masy kumulacyjnej ukrytej za kaflami). Żeby nie było "za płasko" z płaszczyzny ściany wystaje kremowa ramka wokół wkładu i kafle - kratki. Dzięki temu nabiera wyglądu 3D zamiast 2D ;-). Kafle z kaflarni Kafel-Art. Projekt kominka i wykonanie FN."

http://foto2.m.onet.pl/_m/27e9d0d81b24ad12aba57712c7ae8256,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/68a9c95f472b2e1d35644419040fabf1,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/14ce3f5502b8b09eb9093f4b9c64fee3,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/12d20ea5ee09384b69a9cda1ee017d73,10,19,0.jpg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam

Trafiłem na temat, ale mam nieco inny dylemat.

Otóż posiadam kuchnie kaflową, którą przy okazji remontu chciałem odnowić. Jak się okazuje należało by wymienić wszystkie kafle aby uniknąć efektu „mozaiki” (stare kafle i nowe kafle). Wymiana taka to koszt około 1200zł + szamot + zdun + blachy i wszystkie akcesoria związane z kuchnią.

Zastanawiam się teraz czy jest sens reaktywowania kuchni czy nie iść w jakieś inne alternatywne źródło ciepła. Kuchnia używana jest sporadycznie podczas braku np. napięcia do „dogrzania” domu lub podczas jesiennych deszczów. Na co dzień przykryta blatem służy jako blat kuchenny.

Generalnie nie używana jest do celów jakie powinna spełniać.

Brak prądu w zimę oznacza w moim przypadku braku CO a przy temperaturach minusowych nie jest za ciekawie ... Rozważałem też zakup agregatu prądotwórczego i zrezygnowanie całkowicie z kuchni kaflowej, ale jednak ma ona to COŚ w sobie – znajomi zawsze lubią do mnie wpadać jak w kuchni się pali – mówią „ale fajnie” 

Sam już nie wiem co zrobić

• 4 weeks później...
  • 1 year później...
  • 5 weeks później...

Witam.

Niektórzy z Forumowiczów znają moją pasję i zainteresowania zawodowe tyczące się ceramiki piecowej, czyli kafli, oraz tego, co z nich można "wyczarować":

kaflowe piece, kominki, pieco-kominki, kuchnie oraz wszelkie inne urządzenia nie koniecznie związane z ogniem ( 8) ).

Postanowiłem w nowym wątku co jakiś czas pokazywać Wam, drodzy Forumowicze i zadziwiać formą, zastosowaniem, "dizajnem", kolorystyką oraz wieloma możliwymi zastosowaniem kafli piecowych. Zobaczycie tu nowe trendy w branży zduńskiej oraz realizacje wielu znanych firm i projektantów.

Mam nadzieję, że przyczyni sito do większej popularyzacji tego najlepszego materiału do zabudowy domowego ogniska.

Na początek coś, co dla wielu będzie obaleniem stereotypu w jaki sposób może wyglądać piec kaflowy.

http://foto3.m.onet.pl/_m/5ebe967e9f5ada0b01e0f4a02dbf0eb7,10,19,0.jpg

Kafle wielkoformatowe niemieckiej kaflarni Gutbrod Keramik. Drzwiczki z szybą i widokiem ognia. Na piecu można sobie usiąść, można wyposażyć go w sterowanie automatyczne, rozbudować o tylną ścianę spełniającą rolę kaloryfera w innym pomieszczeniu, itp., itd. :wink:

Pozdrawiam.

Zaprezentowane piece nie podobają mi się w ogóle, zwłaszcza ten ostatni jest kuriozalny.

Wolę tradycyjną formę kaflowego pieca. Co prawda nie zbudowałabym sobie takiego w domu, ale wciąż pamiętam bardzo przyjemne uczucie, kiedy można się było do takiego ciepłego pieca przytulić zimą ;)