Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buduję dom z miłości do ogrodów

Recommended Posts

Co do kanalizacji to okazuje się że wyciągnęli ją aż pod drzwi do odpływu liniowego. A co do podłogi to okazuje się, że wykonawca nie spojrzał do projektu tylko zaczął robić sensowną normalną podłogę. Tylko, że w projekcie na piachu leży 20 cm styropianu i 10 cm płyty żelbetowej( jak w to podłogówkę wcisnąć ?) a on zaczął od 10 cm płyty potem 20 cm styropianu a potem 10 jastrychu czyli brakłoby 10 cm. Zdziwił się że to znalazłam i że w ogóle chodzę na budowę. Wylana płyta -po usunięciu 10 cm piachu i poprawce kanalizacji wygląda tak _1040883.JPG. To wycięcie jest pod jeden z dwóch grzejników podłogowych. Myślę że to zalepią bo one aż tak głębokie nie są ale na razie mogą być. Całą noc i pół dnia padał deszcz więc nawet nie musieli polewać go wodą.

Ogród póki co służy do tego P1040905.JPG

Edytowane przez kryskart

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dowieżli thermopor i stoi sobie w paletach. Mają zacząć murować od czwartku. DSC_0093.JPG. Tymczasem naniosłam ostatnie poprawki na rzut dodając okno w kuchni. Muszę przecież gdzieś hodować bazylię a w podwójnym oknie balkonowym nie bardzo się da. No i pojawiło się przejście z garażu do kotłowni, bo znajomi stwierdzili że jednak się przydaje. Nie mieszkałam nigdy w domu więc zaufam ich doświadczeniu. I jeszcze głowiłam się nad tym wąskim korytarzem-czy nie przekształcić go w garderobę dostępną z pokoju ale ostatecznie zwyciężył korytarz- gdzieś muszą stać kalosze, itp klamoty gospodarcze. Nie będę sobie przynajmniej robić brudu w holu. rzut%2520walencja%2520modyfikacja.jpg

Panowie spieszą się z murowaniem i przyjdą nawet jutro, chociaż jest sobota a zwykle w sobotę nie pracują. Tak to teraz wygląda SAM_0315.JPG?gl=PL

Na razie wejście reprezentacyjnie nie wygląda.

A tu będzie stał mój piękny kominek ale nawet moja wyobraźnia nie ogarnia tego chaosuSAM_0318.JPG?gl=PL.

Ktoś tu widzi taras?SAM_0323.JPG?gl=PL

Edytowane przez kryskart

W zasadzie nic takiego się nie dzieje. Podciągnęli resztę murów, chociaż nie zrobili całości tak aby mogli już zakładać szalunki pod wieńce. _1050192.JPG?gl=PL.

Tu jeszcze nie ma nadproża _1050170.JPG?gl=PL

Na pociechę zakwitło mi coś takiegoSAM_0314.JPG?gl=PL. Malutki oczar. Ma trzy liście i takie kwiatki. I sięga mi do polowy uda. Fajny.

Edytowane przez kryskart

• 2 weeks później...

No i zdarzyła się przerwa w budowie. Z niczyjej winy. Po prostu nawaliło śniegu. Gdyby nie prognozy usiadłabym i płakała. Bo ścian tylko tyle ile na poprzednich zdjęciach. Aż tu niespodzianka- zimno, wieje a panowie skręcają szalunki na wieniec. Z wrażenia prawie wjechałam do rowu wracając z pracy w deszczu gdy ich zobaczyłam na rusztowaniu.

_1050253.JPG?gl=PL

Robiło się już ciemno więc tylko jedno zdjęcie z wtorku. We środę skręcali dalej a potem było święto.

Edytowane przez kryskart

• 2 weeks później...

Moi fachowcy posłuchali prognozy pogody i rzucili się do foliowania i łacenia dachu, a dopiero potem zaczęli skręcać więźbę śrubami. Teraz wygląda to tak

SAM_0371.JPG

i tak

SAM_0375.JPG

i jeszcze od wejścia

SAM_0363.JPG

Jednocześnie pracuje ekipa od przyłącza wody i kanalizacji i nie wiem czy to nie jest najtrudniejsze zadanie. Trzeba było negocjować z sąsiadami przebieg sieci a teraz siedzę i zastanawiam się czy da się doprowadzić do ideału teren po wykopach.

Edytowane przez kryskart

Okazuje się że zima nie zniechęca fachowców i twardo kładą dachówki. Założyli część obróbek blacharskich od strony północnej i położyli część dachówki. Niestety znowu spadł śnieg i nie widać jej urody.

_1050386.JPG

Nawet słońce nie chce świecić i żałuję że nie zrobiłam zdjęć w czwartek gdy zaczęli kłaść dachówkę ale tak mnie zaskoczyli swoją obecnością że nie miałam czym zrobić zdjęć

_1050387.JPG

Mam tylko nadzieję że ten mróz trochę ustąpi bo bardzo bym chciała zobaczyć ten dach jeszcze przed świętami.

Szef firmy powiedział też że murarze wchodzą od wtorku i stawiają ścianki działowe. Dla mnie szok. Ja w takie zimno zamieniłabym się w mrożonkę.

Tak czy inaczej: dachówka marsylka 12 Tondach naturalna czerwień, rynny flamingo kolor miedziany. A w środę pomiar okien.

Edytowane przez kryskart

Zaczął topić się śnieg na dachu bo mamy ocieplenie więc poszłam dziś porobić szpiegowskie zdjęcia. Niestety przecieki są. Nie będę dzisiaj stresować wykonawcy bo jest niedziela ale jutro....

SAM_0376.JPG

To ścieka woda po ścianie od dziury w folii. Mieli załatać ale chyba nie wyszło.

A to potop w pomieszczeniu

SAM_0382.JPG

Leje się z dachu tak jakby w rzucie kalenicy,

to są mokre belki stropowe

SAM_0383.JPG

A to już co innego- moja sypialnia i piwko w kącie

SAM_0385.JPG

A to dach i bardzo ładne obróbki

SAM_0380.JPG

SAM_0378.JPG

SAM_0379.JPG

Najstraszniejsze jest jednak gliniaste błoto, które chce pozbawić człowieka gumowców. Już się zastanawiam co będzie w marcu.

Edytowane przez kryskart

• 2 months później...

Zimowa przerwa na budowie ale w domu burza mózgów. Planowanie czasem jest gorsze niż realny problem do rozwiązania.

Pierwsza sprawa to powstała koncepcja ogrodu

DSC_0128.jpg

I życzę sobie abym za mojego życia zobaczyła go w tej okazałości.

Biję się również z łazienkami i kuchnią bo pewne sprawy trzeba ustalić na etapie instalacji.

Projekty opublikuję następnym razem.

Na razie pokazuję nowego mieszkańca do nowego domu

DSC_0124.jpg

Edytowane przez kryskart

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Ekspresem zostały pokryte ściany tynkiem i to równiejszym niż gładź w moim mieszkaniu.

SAM_0479.JPG

Zadziwiły mnie konstrukcje wkładane w ściany i narożniki

SAM_0470.JPG

Wsadziliśmy też podarowane przez kolegę małe świerki i lipy, może będą chciały żyć a od poniedziałku zaczynamy urządzać ogród tak na poważnie

SAM_0483.JPG

Edytowane przez kryskart

• 2 weeks później...

Tynki skończone. Brak tylko jednego gniazdka i niestety nie dogadałam się dobrze z elektrykiem bo w łazience mam gniazdka nie w tym miejscu co trzeba. Będą przesuwane.

SAM_0497.JPG

Pojawiły się rury od wody i styropian na podłogę. Zajmuje pół garażu

SAM_0505.JPG

Najwięcej dzieje się jednak w ogrodzie. Ogrodnicy na połowie działki zasiali mi łąkę i wzięli się za rabatę. Niestety powstaje ona trochę bez planu i ciągle żywię nadzieję że nie będę musiała przesadzać potem zbyt wielu roślin. Założenie jest takie że będą rosły tam tylko drzewka i krzewy bo całość wyłożona jest włókniną.

SAM_0492.JPG

To sprzed paru dni obecnie jest tam więcej roślin. Zdjęcia będą jutro.

Edytowane przez kryskart

Powoli ogród rośnie dalej, ciągle coś dosadzam ale coś mi się wydaje że będę dosadzać tak przez kolejne 20 lat.

SAM_0532.JPG

To zaczątek rabaty dereniowej- podobają mi się założenia atrakcyjne od listopada do kwietnie bo wtedy naprawdę nie ma na czym oka zawiesić. Muszę tu dosadzić jeszcze więcej dereni i uzupełnić kerrią- ma zielone pędy zimą i leycesterią (to wynalazek z książki Ogród zimą- zielone pędy-zna to ktoś?)

W domu szaleje hydraulik

SAM_0519.JPG

Edytowane przez kryskart

• 3 months później...

Nastała chwila ciszy we wpisach bo nie mogłam nic publikować. W domu aż do zeszłego tygodnia nie miałam okien a miałam już kupione stelaże, płytki i brodziki. Prawie nie spałam wiedząc że leży to sobie ot tak w otwartym domu. Ale teraz po kolei.

Łazienka nr 1- ogólnodostępna w wizualizacjach

black%2526white2.jpg

Łazienka w płytkach Opoczno black and white. Trochę nie trzymają wymiarów wg mojego płytkarza ale są ładne- satynowe i eleganckie

W łazience nie ma jeszcze światła więc zdjęcie trochę niedoskonałe

DSC_0021.jpg DSC_0019.jpg

Grzejnik ma grzałkę ukrytą , nie wiszą kable bo są w ścianie. Bardzo mnie to cieszy , bo mi się bardzo nie podobały te wiszące spiralne kable.

Zmieniona będzie też kabina bo za pięciokątną firmy naliczają jakieś straszne kwoty więc stanęło na prostokątnej. Firma radaway ma kabinę z drzwiami otwieranymi do środka więc nie będzie kałuż na podłodze. Ale to będzie potem.

Edytowane przez kryskart