Crazy 08.02.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Od dwóch lat staram się o warunki zabudowy na swoją działkę. Gmina wydała już trzy odmowne decyzję, od których za każdym razem odwoływałem się do SKO. W tej chwili będą wydawali czwartą decyzję, jednak tym razem gmina żąda ode mnie mapy zasadniczej w skali 1:500 lub 1:1000. Na mają działkę brak jest mapy zasadniczej w podanej skali. Do tej pory gmina odmawiała mi WZ na podstawie mapy ewidencyjnej w skali 1:5000, jednak czepiali się braku zasady tzw. dobrego sąsiedztwa. W ustawie jest napisane że musi to być mapa zasadnicza lub katastralna w skali 1:500 lub 1:1000. Pani w geodezji i kartografii twierdzi, że mapa zasadnicza i katastralna to to samo. W tej chwili nie ma innej mapy na moją działkę. Co mam w takiej sytuacji zrobić. Skąd mam wziąć mapę na podstawie której gmina może wydać decyzję? Gmina za wszelką cenę nie chce mi wydać WZ i dlatego czepiają wszystkiego co tylko mogą. Czy mapa zasadnicza i katastralna to rzeczywiście te same mapy? Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 08.02.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 raczej to nie te same mapy. katastralna wg ustawy z 97 roku to dzisijesza ewidencyjna. Jakiś geodeta sie tu zapewne za chwilę wypowie, wiec odpowiedź będzie pełniejsza. Wykonanie mapy zasadniczej mozesz zlecić osobisci geodecie, ale o będzie kosztować i nie mam pojęcia ile. Zasada dobrego sąsiedztwa nie jest widzimisię i to moze być największy problem w uzyskania WZZiT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 08.02.2010 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Chodzi o to, że gmina do tej pory czepiała się braku "dobrego sąsiedztwa", a kolejne trzy decyzje były uchylane przez SKO i WSA. W tej chwili brakuje już im argumentów, żeby odmówić kolejny raz, wiec żądają mapy w skali 1:500 lub 1:1000, chociaż do tej pory wydawali decyzje na podstawie mapy 1:5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.02.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Zgadza się ponieważ trzy razy SKO uwaliło im decyzję chcą zrobić wszystko zgodnie z ustawą i będą drobiazgowi aż do bólu ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (Dz. U. z dnia 19 września 2003 r.) § 9. 1. Warunki i wymagania dotyczące nowej zabudowy i zagospodarowania terenu ustala się w decyzji o warunkach zabudowy, zawierającej część tekstową i graficzną. 2. Wyniki analizy, o której mowa w § 3 ust. 1, zawierające część tekstową i graficzną, stanowią załącznik do decyzji o warunkach zabudowy. 3. Część graficzną decyzji o warunkach zabudowy oraz część graficzną analizy, o której mowa w § 3 ust. 1, sporządza się na kopiach mapy, o której mowa w art. 52 ust. 2 pkt 1 ustawy, w czytelnej technice graficznej zapewniającej możliwość wykonywania ich kopii. 4. Część graficzną analizy, o której mowa w § 3 ust. 1, sporządza się z uwzględnieniem nazewnictwa i oznaczeń graficznych stosowanych w decyzji o warunkach zabudowy. Art. 52. 1. Ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego następuje na wniosek inwestora. 2. Wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego powinien zawierać: 1)określenie granic terenu objętego wnioskiem, przedstawionych na kopii mapy zasadniczej lub, w przypadku jej braku, na kopii mapy katastralnej, przyjętych do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego, obejmujących teren, którego wniosek dotyczy, i obszaru, na który ta inwestycja będzie oddziaływać, w skali 1:500 lub 1:1.000, a w stosunku do inwestycji liniowych również w skali 1:2.000; 2)charakterystykę inwestycji, obejmującą: a)określenie zapotrzebowania na wodę, energię oraz sposobu odprowadzania lub oczyszczania ścieków, a także innych potrzeb w zakresie infrastruktury technicznej, a w razie potrzeby również sposobu unieszkodliwiania odpadów, b)określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu, w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych obiektów budowlanych, przedstawione w formie opisowej i graficznej, c)określenie charakterystycznych parametrów technicznych inwestycji oraz dane charakteryzujące jej wpływ na środowisko. 3. Nie można uzależnić wydania decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego od zobowiązania się wnioskodawcy do spełnienia nieprzewidzianych odrębnymi przepisami świadczeń lub warunków. A mapa katastralna to nie mapa zasadnicza tylko ewidencyjna patrz strona 2 ( tak gdzieś w połowie) http://www.kielce.uw.gov.pl/_plik.php?plik=akty_prawne/rn-128_2008_ostrowiec.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 08.02.2010 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 To co w takiej sytuacji zrobić skoro brak mapy zasadniczej i ewidencyjnej (katastralnej) w wymaganej skali? Brać geodetę żeby zrobił taką mapę i uaktualnił w POGiK? Pewnie będzie to kosztowało sporo kasy i czasu, a i tak nie mam gwarancji, że gmina nie wymyśli jeszcze czegoś innego żeby nie wydać pozytywnej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.02.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Nie wierzę że nie ma mapy ewidencyjnej w odpowiedniej skali. Zapytaj jeszcze raz.( powinni nawet mieć już w wersji elektronicznej) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU REGIONALNEGO I BUDOWNICTWA z dnia 29 marca 2001 r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków. (Dz. U. z dnia 2 maja 2001 r.) § 22. Na podstawie baz danych ewidencyjnych przy wykorzystaniu informatycznego systemu komputerowego tworzy się dla poszczególnych obrębów następujące podstawowe raporty obrazujące dane ewidencyjne: 1)rejestr gruntów, 2)rejestr budynków, 3)rejestr lokali, 4)kartotekę budynków, 5)kartotekę lokali, 6)mapę ewidencyjną. § 80. 1. Modernizację ewidencji przeprowadza się w sposób planowy zapewniający: 1)zastąpienie rejestrów gruntów prowadzonych na papierze w technice ręcznej odpowiednimi zbiorami komputerowymi - w terminie do 31 grudnia 2001 r., 2)uruchomienie informatycznego systemu umożliwiającego prowadzenie ewidencji obejmującej pełny zakres danych ewidencyjnych - w terminie do 31 grudnia 2003 r., 3)założenie komputerowych baz danych ewidencyjnych, umożliwiających tworzenie raportów, o których mowa w § 22: a)dla obszarów miast w terminie do 31 grudnia 2005 r., b)dla terenów wiejskich w terminie do 31 grudnia 2010 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 08.02.2010 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Niestety jest to obszar wiejski i może nie być takich map. Jeszcze raz pójdę do POGiK i zobaczę co dokładniejszego mają. Ale najprawdopodobniej w końcu znaleźli na mnie haka i dwa lata walki z urzędasami poszły się .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 09.02.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Crazy- jakoś nie chce mi się wierzyć że na tereny wiejskie nie będzie mapy zasadniczej, pewnie jakieś inwestycje były w ostatnich latach wykonywane więc musiała być zrobiona projektówka a ta wymaga mapy zasadniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 09.02.2010 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Mapa zasadnicza kończy się jakieś 10 m od mojej działki. Inwestycje były w tym rejonie, wodociąg i prąd jest ode mnie jakieś 60m, a w tym roku zaczynają robić kanalizację we wsi, ale do mojej działki nie dojdzie. Pewnie dociągną do sąsiada który jest 60 m i dalej nie. Więc raczej nie robili nowych map na moją działkę. Dzwoniłem do znajomego geodety i ma zobaczyć jeszcze co jest w POGiK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 14.02.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Jeśli mapa zasadnicza na twoim terenie nie jest założona to trzeba ją założyć czyli zrobić i po kłopocie. Taka mapa i tak będzie ci potrzebna do projektowania a mniemam, że masz to w najbliższych planach. Skoro mówisz, że mapa jest 10 m od twojej posiadłości to mniemam, że dana sekcja mapy jest założona a że jest to lub było szczere pole to nic tam nie mierzono. Z tego samego pwodu zrobienie takiej mapy to pikuś i mała kasa bo tam nie ma żadnej treści poza wysokościówką i granicami. Niestety ale takie sytuacje to normalka w polu. Ja czasem muszę zakładać po kilkanaście nowych sekcji bo nie założono do tej pory na danym terenie mapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 15.02.2010 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Dokładnie tak jak piszesz marcin714, sekcja mapy była założona, ale nie było na niej mojej działki. Geodeta w piątek naniósł moją działkę wraz z sąsiednimi działkami, a ja dzisiaj (poniedziałek) kupiłem mapkę w PODGiK. Na razie nic za to nie płaciłem, ponieważ geodeta zrobił to w ramach mapy do celów projektowych. Także sprawa była dosyć prosta. Jutro zawiozę mapkę do gminy. Tylko ciekawe co urzędasy nowego wymyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts