Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont kapitalny mieszkania w kamienicy - kolejność prac

Recommended Posts

Witam

Znalazłem na forum kolejność prac przy budowie domu, nie mogłem znaleźć kolejności prac przy remoncie kapitalnym mieszkania w kamienicy. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ? Pewnie tak, dlatego proszę o pomoc.

Pacjent: Mieszkanie na 1 piętrze w przedwojennej kamienicy. 86 metrów - 3 pokoje. Mieszkanie nie remontowane od 1980 roku. Na ścianach tapety, na podłodze płyty, 3 piece do rozbiórki. Mieszkanie wysokie 3,15cm. W mieszkaniu zrobiono łazienkę z pozwoleniem z jednej wielkiej kuchni, z tym, że nie zdążono postawić ścianki dzielącej kuchnię i łazienkę (jest tylko kotara - brzmi tragicznie, ale tak czasem ludzie mieszkają)

Wiem, że na początku będę zdzierał tapety i rozbiorę piece - tyle mogę zrobić sam. Potem już tylko ekipa i stąd moje pytanie: od czego zacząć prace ?

Do wymiany: instalacja elektryczna i hydrauliczna (na zdrowy rozum zacząłbym od tego), wentylacja (kuchnia+łazienka), instalacja gazowego centralnego ogrzewania, postawienie brakującej ścianki działowej, obiżenie sufitów z ociepleniem, gładzie na ściany, glazura w kuchni i łazience, kibelek, wanna itp, panele na podłogi, malowanie, wymiana okien i drzwi zew i wew.

Napiszcie proszę czy kolejność jest ok, pewnie o czymś zapomniałem. Nigdy niczego nie remontowałem, ani nie byłem świadkiem, więc jestem totalnie zielony. Liczę na cenne wskazówki i rady

Pozdrawiam

Rafał

Zrób swoją część, a o resztę niech się martwi ekipa, którą najmiesz. Jak będziesz zainteresowany to sami Ci wytłumaczą przed zamówieniem prac. Niem ma obowiązującej kolejności. Istotne są tylko te prace, które po wykonaniu innych nie da się przeprowadzić bez demolki, a do tego trzeba tyklko trochę wyobraźni.