Filbiko 08.02.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Czy ktoś może mi doradzić w kwestii osuszania fundamentów? Ze względu na wychodzącą wilgoć (w tym białe wykwity w piwnicy) zamierzam osuszyć fundamenty starego, przedwojennego, poniemieckiego domu. Dom stoi na zboczu i jest podpiwniczony. Oczywiście trzeba odkopać fundament, uzupełnić ewentualne ubytki, zaizolować pionowo i poziomo. Następnie założyć drenaż. Zdania firm są podzielone odnośnie sposobu izolacji pionowej i poziomej. Dla izolacji pionowej Jedne proponują papę termozgrzewalną, inne malowanie substancją izolującą. Dla poziomej propozycjami są: podcinanie i wkładanie folii lub wiercenie otworów i wstrzykiwanie substancji stanowiącej zaporę dla podciągania wody. Czy ktoś może mi doradzić, jaki sposób izolacji pionowej i poziomej jest lepszy? Czy trzeba stosować studzienki na rogach dla ewentualnego czyszczenia drenażu? Czy warto ocieplać fundamenty? Czy na koniec trzeba dawać folię kubełkową, a na drenaż grubsze kamyki? Co należy jeszcze zrobić, aby osuszenie było trwałe? Jakie są relacje cenowe poszczególnych technologii osuszania?Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.02.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 ja bym na początek zrobił dren tak ze 2 m od domu (na tej górce) tak żeby napływająca woda nie dostawała się w okolice domu - to można zrobić nawet samemu a nie firmą.I obserwować, jak nie pomoże odkopać budynek od tej strony i wtedy zrobić izolację pionową + ocieplenie (bez podcinania bo to będzie spory koszt chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filbiko 08.02.2010 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 ja bym na początek zrobił dren tak ze 2 m od domu (na tej górce) tak żeby napływająca woda nie dostawała się w okolice domu - to można zrobić nawet samemu a nie firmą. I obserwować, jak nie pomoże odkopać budynek od tej strony i wtedy zrobić izolację pionową + ocieplenie (bez podcinania bo to będzie spory koszt chyba). Dziękuję za informację. Jednak osuszenie i izolację fundamentów chciałbym zrobić, ponieważ zamierzam dobudować do tego domu garaż i dwa pomieszczenia (dupoziomowe). A niewielką wilgoć ściany ciągną zarówno w piwnicy od strony górki, jak i od strony obniżenia, gdzie jest wykorzystywana suteryna. Przed dobudową, aby mieć spokój na lata jednak zdecydowałem o osuszeniu. Czy izolacja pozioma metodą iniekcji jest skuteczna? Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulik1 14.04.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Czy ktoś może mi doradzić w kwestii osuszania fundamentów? Ze względu na wychodzącą wilgoć (w tym białe wykwity w piwnicy) zamierzam osuszyć fundamenty starego, przedwojennego, poniemieckiego domu. Dom stoi na zboczu i jest podpiwniczony. Oczywiście trzeba odkopać fundament, uzupełnić ewentualne ubytki, zaizolować pionowo i poziomo. Wcale nie trzeba Jest taki produkt o nazwie AquaLan. To jest urządzenie które się montuje na stałe w budynku, wysyła one jakieśtam fale w promieniu kilku metrów i definitywnie osusza mury. Widziałem to w Austrii, tam to jest hit, a teraz mozna to kupić w Polsce. Z tego co pamiętam to urządzenie jest niemiecke, i jest na to taka gwarancja że monter przyjeżdza co jakiś czas i robi pomiary. Jeśli po pół roku nie ma progresu w osuszaniu, to zabieraja zabawkę i oddaja pieniądze. Co ważne fale wytwarzają wokół urządzenie swoistą kulę, więc działa zarówno jako izolacja pozioma i pionowa. znalazłem sprzedawce : http://www.aquaex.com.pl/technologia-aqualan.php Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez zulik1 dodatkowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts