dzika_wenza 08.02.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam! Mam mały problem z wyborem wełny mineralnej. Facet (koleżanki kuzyn) proponuje mi wełnę mineralną (szklaną) firmy GUARDIAN (firma amerykańska) o współczynniku lambda=0,042 . Szczerze powiedziawszy nigdy się nie zetknąłem z tą firmą. Dodatkowo jak już pewnie każdy z was słyszał, dostałem różne odpowiedzi. Począwszy od tego, że nie ma wszystkich atestów i nie warto, skończywszy na tym, że facet mi powiedział, że tak naprawdę najważniejsza nie jest sama wełna ale sposób jej ułożenia. Więc czy ktoś coś słyszał o wełnie GUARDIAN??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.02.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 dobrze że podałeś jej współczynnik - takiej być chyba z 40cm musiał dać na skosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzika_wenza 08.02.2010 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Standardowym współczynnikiem obecnie jest 0,039 (z tego co przeglądałem katalogi producentów). Czy rzeczywiście te 0,003 może zrobić, aż taką różnice? Zastanawiam się , bo mam całkiem dobrą ofertę, ale z drugiej strony dach zamierzam ocieplać razy i nigdy więcej, więc ewentualne 500-600 zł to nie robi większej różnicy (zaoszczędzę na płytkach do łazienki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.02.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 musiałbyś to sobie przeliczyć - ile cm 0,042 odpowiada ilu cm 0,039. Wtedy będziesz wiedział, czy się opłaca. Ale z jakiś względów ludzie pakują również takie wełny jak 0,035 czy 0,033. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.02.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 a na czym polega ten sposob ułożenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzika_wenza 08.02.2010 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 (..)Ale z jakiś względów ludzie pakują również takie wełny jak 0,035 czy 0,033. Myślisz, że jest to przesada? a na czym polega ten sposob ułożenia Chodzi mi tutaj, aby unikać błędów w samym wykonywaniu ocieplenia. Jak pewnie sam wiesz, wiele ich można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzika_wenza 10.02.2010 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 (edytowane) Olałem GUARDIANA. Znajomy architekt powiedział, że nigdy w życiu nie słyszał i odradza. Facet w innym składzie budowlanym powiedział, że kiedyś handlowali, ale nie schodziło, więc wróciłem do 3 składu gdzie zamówiłem wszystko. Kupiłem Knauf'a 0,039. Będzie 15 cm wełny w stropie(drewniany dom) i 25 w dachu. Musi być ciepło... Edytowane 13 Lutego 2011 przez dzika_wenza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts