Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel YDY czy YKY?

Recommended Posts

Gość art9
YDY to nie jest kabel tylko przewód. Nadaje się on do instalacji wewnętrznych. YKY natomiast to jest kabel i ma specjalną izolację aby mógł wytrzymać warunki atmosferyczne. Może być zakopany w ziemi, może być przez cały czas zanurzony w wodzie. Cena kabla YKYżo 5x10 wynosi ok 10-12zł / mb w hurtowniach, a w supermarketach budowlanych dochodzi do 35zł/mb i jeszcze pracownik tego marketu powie " nigdzie nie kupi pan taniej"

YDY to nie jest kabel tylko przewód. Nadaje się on do instalacji wewnętrznych. YKY natomiast to jest kabel i ma specjalną izolację aby mógł wytrzymać warunki atmosferyczne. Może być zakopany w ziemi, może być przez cały czas zanurzony w wodzie. Cena kabla YKYżo 5x10 wynosi ok 10-12zł / mb w hurtowniach, a w supermarketach budowlanych dochodzi do 35zł/mb i jeszcze pracownik tego marketu powie " nigdzie nie kupi pan taniej"

Dokładnie tak. MUSI być YDY.

Myślę, że kabel w rurze to powinien być standard - pierwszy szpadel "dziabnie" rurkę a nie odrazu po żyłach.

Mam przy okazji pytanko - czy ktoś wie na jakiej minimalnej głębokości mależy kłaść kabel od skrzynki przyłącze/pomiar do budynku, czy mogę kłaść go po zewnętrznej stronie (od ulicy) tuż przy ogrodzeniu, czy od wewnętrznej i czy są jakieś wymagania co do układania go wewnątrz do rozdzielnicy.

Tak. Są takie wymagania. Głębokość położenia kabla w gruncie minimum 17 cm, od dołu 10 cm podsypki piaskowej, na to kabel, zanowu 10 cm piasku, na to folia ochronna koloru niebieskiego. Folia jest po to, że jakbyś dziabnął szpadlem, to trafisz najpierw na folię - czyli już wiesz, że pod nią jest kabel około 10 cm. Kable w rurach prowadzi się pod drogami.

Hermisz, a jak to jest z przebiegiem złącz kablowych. Ja w warunkach dostałem tak, że kabel, któru wchodzi z działki sąsiada elektrownia chce abym doprowadził do ogrodzenia z moja prywatna droga (mam 7 mb dostępu do drogi na furtkę, bramę, śmietnik, wodę i kanalizację) a potem praktycznie z powrotem do domu. Ja chciałem licznik koło lizcnika sąsiada albo na budynku, bo wtedy kabel skrzyżuje mi się z wodociągiem i kanalizacją do sąsiada a nie będzie biec równolegle, mam 3 metry pomiędzy domem a ogrodzeniem i się nie zmieszczę.

• 13 years później...
  • 2 weeks później...