Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ODŚNIEŻANIE drogi gminnej do kogo należy?

Recommended Posts

Jeżeli zaś chodzi o drogę sądową - to życie mi miłe ;) To jednak zbyt mała gmina żeby tak załatwiać sprawy.

Dzięki takiej postawie mamy indolentnych urzędników.

Nie mówię, żeby od razu składać pozew do sądu, ale można wykazać świadomość prawną.

Ja właśnie mam wykształconą świadomość prawną :D Ze względu na wykonywany zawód - szewc bez butów chodzi - użeram się za innych, dla siebie sił już brakuje :wink:

A ponadto uważam, że z ludźmi można się dogadać i nieuogólniam - urzędnik też człowiek :lol: Dziś np. załatwiałam sprawę w Starostwie Powiatowym u przemiłego (i skutecznego) urzędnika.

W takim razie, jeżeli wszystko wiesz i umiesz załatwiać sprawy w urzędach, to nie rozumiem idei tego wątku.

Poza tym witam w klubie zapracowanych pełnomocników (a ja, w przeciwieństwie do Ciebie, choć również sił i czasu dla siebie brakuje, swoimi sprawami również się zajmuję)

No i udało się!!! :D

U nas takie sprawy załatwia się z sołtysem. Przeporsili, powiedzieli, że nie mieszkamy, że nikogo tam ostatnio nie było i pomyśleli, że mamy przerwę zimową w budowaniu. Poza tym - udało się (nie wiem skąd) zdobyć jeszcze trochę funduszy i będą w dalszym ciągu odśnieżać!!! A w ogóle to daliśmy ciała, bo sołtys mieszka dwie chałupy (około 800 m) od nas i jest jednym z bliższych sąsiadów :lol:

anikavonboger sołtys Ci nic nie pomoże. O jakiej kasie sołtys Ci mówił? Jeszcze powiedz, że podpisał umowę w firmą - hahaha

Zadzwoń do gminy do osoby, która odpowiada za odśnieżanie. Wystarczy zgłosić taka potrzebę.

Jeżeli ta Twoja droga ma oznaczenie KD w miejscowym planie zagospodarowania to odśnieża się na żądanie. Jeżeli jest to droga gminna lub powiatowa to już w ogóle nie powinno być problemu.

Problem pojawia się w przypadku klasyfikacji drogi: KPJ lub KDG

Będę strzelał:

KPJ - droga pierwszej kolejności odśnieżania;

KDG - droga drugiej kolejności odśnieżania;

KD - droga odśnieżana wg kolejności zgłoszenia;

dobrze ? :D

anikavonboger sołtys Ci nic nie pomoże. O jakiej kasie sołtys Ci mówił? Jeszcze powiedz, że podpisał umowę w firmą - hahaha

Zadzwoń do gminy do osoby, która odpowiada za odśnieżanie. Wystarczy zgłosić taka potrzebę.

Jeżeli ta Twoja droga ma oznaczenie KD w miejscowym planie zagospodarowania to odśnieża się na żądanie. Jeżeli jest to droga gminna lub powiatowa to już w ogóle nie powinno być problemu.

Problem pojawia się w przypadku klasyfikacji drogi: KPJ lub KDG

Będę strzelał:

KPJ - droga pierwszej kolejności odśnieżania;

KDG - droga drugiej kolejności odśnieżania;

KD - droga odśnieżana wg kolejności zgłoszenia;

dobrze ? :D

DOBRE :lol:

a może KDG - to Którędy Do Gospodarstwa?

anikavonboger, Q-BIS to dobrze, ze poczucie humoru Was nie opuszcza.

Każdy dobrze wie, że każda gmina i "wrospiy" posiadają wersje elektroniczne miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego na której dziecko z przedszkola odczyta legendę :D

Nas poczuce humoru faktycznie nie opuszcza 8) ...ale niestety widzę, że Ty jakiś spiety jesteś :D Może kup buteleczkę wina, zapal świeczkę i pogadaj z żoną/dziewczyną/chłopakiem. Myślę, że wyluzujesz :lol: