Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System kominowy Leier do kotla z zamknieta komora spalania

Recommended Posts

Witam,

jako komin do kotla dwufunkcyjnego z zamknieta komora spalania zakupilem system kominowy leier turbo:

http://www.leier.pl/tarnow/katalog/3220_turbo.php

Zaczynam budowac dom od wiosny, wiec mam jeszcze troszke czasu, niestety koledzy mi mowia, ze mimo zastosowania takiego komina i tak do srodka bede musial zakupic rure podwojna(wezsza, szarsza) kwasowke, zeby podpiac kociol do komina i ze w calym kominie tez musi byc zamontowana ta kwasowka? - ze inaczej kominiarz nie odbierze komina

wydaje mi sie, ze jak kupuje taki system kominowy to juz nie trzeba zakupowac kwasowki

Moze ma ktos jakies doswiadczenia z takim systemem kominowym leiera?

Z gory dzieki za odpowiedzi

Rafal

Kolego maż racje, ten komin nie wymaga wkładu.

Wkładem jest ta rura "szamotowa"

Pamiętaj ,że wykonanie takiego komina wymaga staranności

ciągłość izolacji , kratka nawiewna na dole, kratka wywiewna na górze, uszczelnienie połączeń, dylatacje przy podłączeniu czopucha.

Szczególnie należy zadbać aby na całej wysokości komina nie spowodować zacementowania wkładu nadmiarem zaprawy którą muruje się elementy komina.

Wkład się wydłuża od temperatury, u góry musi mieć możliwość ruchu.

Koledzy pewnie myśleli o ksztaltkach wentylacyjnych. One są bez wkładu.

Po co tracić pieniądze. Budujesz komin ze zwykłych ceramicznych pustaków wentylacyjnych, na zewnątrz obudowane pełną cegłą (klinkier) - na ogół kilka szachtów wentylacyjnych koło siebie - oczywiście pozostałe w celach wentylacyjnych. Do środka szachtu serwisant od kotła wpuści rurę stalową (to będzie rura odprowadzająca spaliny). Powietrze będzie zasysane, ogrzewając się po drodze o rurę ze spalinami, szachtem (pustak wentylacyjny). Podłączenie do kotła wykonuje się za pomocą specjalnej przejściówki, którą kupisz wraz z kotłem lub u niezależnych producentów. U mnie tak działa 6 lat bez problemu. Pooglądaj schematy np. tu: http://www.kominflex.com.pl/pdf/wsps.pdf - wariant "E"

Po co tracić pieniądze. Budujesz komin ze zwykłych ceramicznych pustaków wentylacyjnych, na zewnątrz obudowane pełną cegłą (klinkier) - na ogół kilka szachtów wentylacyjnych koło siebie - oczywiście pozostałe w celach wentylacyjnych. Do środka szachtu serwisant od kotła wpuści rurę stalową (to będzie rura odprowadzająca spaliny). Powietrze będzie zasysane, ogrzewając się po drodze o rurę ze spalinami, szachtem (pustak wentylacyjny). Podłączenie do kotła wykonuje się za pomocą specjalnej przejściówki, którą kupisz wraz z kotłem lub u niezależnych producentów. U mnie tak działa 6 lat bez problemu. Pooglądaj schematy np. tu: http://www.kominflex.com.pl/pdf/wsps.pdf - wariant "E"

Czy zasysane zimne powietrze nie powoduje wykraplania sie pary wodnej z ciepłego powietrza w sąsiednich kanałach wentylacyjnych i na ściance zewnętrznej kanału ?

Witam,

rozwiązanie przedstawione przez kaltam jest podobno szeroko stosowane.

Takie rozwiązanie również mi zaproponowano zamiast komina systemowego.

Pytanie Zbigniewa wydaje mi się w pełni uzasadnione, gdyż sam je sprzedawcom zadawałem.

Podobno nie ma z tym problemu jeśli komin zostanie ocieplony, jednak nie do końca jestem przekonany do racji sprzedawców. Na pewno jest to znacząca oszczędność ale...?

Jeden z instalatorów popierał to rozwiązanie argumentując tym, że przewody ceramiczne mają znaczne średnice, najmniejsze zaczynają się ok. 140-160 mm, natomiast piec kondensacyjny o małej mocy jest wyposażony w przewód spalinowy o znacznie mniejszej średnicy. Podobno mogą się pojawiać problemy z kondensacją.

Wielu jednak użytkuje kominy systemowe choćby np. Leier (w moim projekcie również taki został uwzględniony) i wszystko funkcjonuje poprawnie.

Gdzie zatem jest prawda?

Pozdrawiam

Nic się nie dzieje z kominem ani wewnątrz ani na zewnątrz. Poza tym to rozwiązanie jest akceptowane przez wszystkich producentów kotłów i jest w ich poradnikach i instrukcjach. Nota bene tylko w Polsce (od kilku lat) jest wymóg stosowania rury spalinowej ze stali - w Europie nadal można stosować rurę z PCV (specjalnego - chociaż wiem od serwisantów że niektórzy kiedyś dawali zwykłe pcv z kanalizacji i nadal to chodzi). Spaliny gazowe są zaliczane do spalin tzw. zimnych, to nie to samo co spalanie węgla czy drewna - to spaliny "gorące". Oczywiście pustaki wentylacyjne są obudowane pełną cegłą (nigdy nie stosuj dziurawki na kominy nawet wentylacyjne) - u mnie klinkierową. Polecam.