Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiękczacz wody?

Recommended Posts

A jeżeli przyjdzie do Ciebie malarz, i powie: "masz pan tutaj pustą ścianę, powinieneś pan zamówić u mnie esa-floresa". Powinieneś?

Jeżeli woda Ci się podoba, nie masz wymagających urzadzeń w domu (przemysłowa kolumna destylacyjna, akwarium na całą ścianę itp.), to sobie daruj. Zmiękczacz jakby co, zawsze możesz dostawić później.

A jeżeli przyjdzie do Ciebie malarz, i powie: "masz pan tutaj pustą ścianę, powinieneś pan zamówić u mnie esa-floresa". Powinieneś?

Jeżeli woda Ci się podoba, nie masz wymagających urzadzeń w domu (przemysłowa kolumna destylacyjna, akwarium na całą ścianę itp.), to sobie daruj. Zmiękczacz jakby co, zawsze możesz dostawić później.

a ja w podobnej sytuacji uległem kupilem i uwazam to jako jedna z 3 najelpszych inwestycji w domu po zmywarce i ogrzewaniu podlogowym

zero problemow z utrzymaniem czystosci ,a o wydajnosci srodkow pioracych i myjacych nie wspomne

Mój hydraulik wyciągnął jakieś dwie buteleczki, zaczął do mojej wody z kranu wpuszczać jakieś krople i stwierdził, że mam 14, a nie może być więcej niż 7, wobec czego powinienem zakupić u niego zmiękczacz wody. Powinienem?

A jaki zmiękczacz hydraulik proponuje ?

14dH to jeszcze nie jest tragicznie dużo ...

Ja bym ci radził zainstalować zmiękczacz. Zużyjesz mniej środków piorących, łatwiej wyczyścisz toaletę, wannę i umywalki a ponadto brak kamienia w instalkacji wodnej z pewnością przedłuży jej żywotność. Jak masz pieniądze to instaluj, jeśli nie to poczekaj.

Z drugiej strony 90% Polaków ma w kranach twardą wodę i jakoś żyje. Wybór należy do Ciebie.

Mój hydraulik wyciągnął jakieś dwie buteleczki, zaczął do mojej wody z kranu wpuszczać jakieś krople i stwierdził, że mam 14, a nie może być więcej niż 7, wobec czego powinienem zakupić u niego zmiękczacz wody. Powinienem?

A jaki zmiękczacz hydraulik proponuje ?

14dH to jeszcze nie jest tragicznie dużo ...

u mnie tez wyszło 14 dH - woda ze studni , i zainstalowali Cosmowater

U mnie to bylo tak ze zaproponował mi w/w urzadzenie hydraulik - Jacek Aqua .

Początkowo ciezko mi bylo w to uwierzyc ale ze mnie nie robili wczesniej w balona upewnilem sie jeszcze u innego zrodla i zainsalowalismy.

Jest kolosalna roznica w kwesti braku kamienia w czajniku , bateriach a kabine przeciera zona tylko szmatka - kwestia usunięcia mydła itp .

Sam fakt na ile starcza szampon mydlo itp - duzo mniej tego sie zuzywa a pieni sie tak samo i usuwa bród.

Ja drugi raz na pewno bym zastosowal - a jak juz piszemy w Wieliczce sprzedaja sól 18 zł za 25 kg :) na allegro 30 zl w marketach nie widzialem

No właśnie jak to jest w końcu z tą zmiękczoną wodą? jedni piszą ok, innni znów żeby jej nie pić:). Czyli kiblek może mieć wodę, ale cżłowiek do picia to raczej z butelek? Czy ona jest aż tak jałowa po zmiękczeniu?

Nie można po prostu usunąć wapnia z wody - suma kationów musi pozostać stała. Zmiękczacz to wymiennik jonowy - zatrzymuje wapń i magnez, a w ich miejsce podstawia sód (albo/i potas). W uproszczeniu: w zwykłej wodzie jest przede wszystkim węglan wapnia. Po wymianie otrzymujecie węglan sodu, czyli popularną sodę - składnik proszków do prania. Nic dziwnego, że się dobrze pierze!

No właśnie jak to jest w końcu z tą zmiękczoną wodą? jedni piszą ok, innni znów żeby jej nie pić:). Czyli kiblek może mieć wodę, ale cżłowiek do picia to raczej z butelek? Czy ona jest aż tak jałowa po zmiękczeniu?

Nie można po prostu usunąć wapnia z wody - suma kationów musi pozostać stała. Zmiękczacz to wymiennik jonowy - zatrzymuje wapń i magnez, a w ich miejsce podstawia sód (albo/i potas). W uproszczeniu: w zwykłej wodzie jest przede wszystkim węglan wapnia. Po wymianie otrzymujecie węglan sodu, czyli popularną sodę - składnik proszków do prania. Nic dziwnego, że się dobrze pierze!

czyli co pijemy sól ? -a mowia ze sol nie zdrowa dla organizmu:/

Witam,

Sam mam zmiękczacz i jestem BAAARDZO zadowolony. Kupiłem duży o wydajności 3,5m3/godz. Szczytowa okresowa w przepływie max 5m3.

Dlaczego taki duży? Policzyłem sobie szczytowy przepływ CWU przez piec w czasie podgrzewanie.

Bezobsługowy z głowicą regenerująca się na zasadzie pomiaru przewodności a nie czasowo.

Obsługa: dosypać soli do zasobnika.

http://www.inwater.com.pl/

Seria IW model LUX.

Zapomniałem co to jest osad z kamienia. Twardość wody mam ustawiona na około 3St. niemieckie.

Co do uwag o "szkodliwości" takiej wody raczej przesadzone. Przecież pije się również poza domem, chyba że ktoś jest wielbłądem :)