Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY! Jaką dobrać moc kotła gazowego!

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Z góry przepraszam, że poruszam temat stary jak świat, ale mam już mętlik w głowie i dochodzę do wniosku, że im więcej wiem tym ... mniej wiem! :)

Chodzi o dobranie mocy kotła gazowego - jednofunkcyjny, kondensat z zasobnikiem ciepłej wody 100/150l.

Otóż, informacje jakie zebrałem (forum, fachowcy, sklepy) są bardzo odmienne.

Potrzebuję dobrać piec gazowy do domu jednorodzinnego -nowobudowanego

1 ściany: pototherm 25cm grubości

2.ocieplenie zew: 15cm styropian

3.ocieplenie poddasza: 20cm wełna mineralna rockwool

Budynek jest z garażem i ma łączną pow. 130m2, kubatura to 588m3

Przewidziany jest też kominek z płaszczem wodnym (jeśli taka informacja jest przydatna)

Jaka powinna być właściwa moc kotła gazowego jw.

Może polecacie konkretny model (finansowo uwzględniając koszty zakupu i eksploatacji)

serdecznie dziękuję za POMOC i pozdrawiam WSZYSTKICH

Odpowiednią :wink:

Za mało danych, z tego co piszesz nikt nie policzy zapotrzebowania na moc żeby był punkt wyjścia do doboru konkretnego pieca.

No chyba że znasz dobrą wróżkę :wink:

z mojego doświadczenia "fahofcy" i handlarze mają marne pojęcie o czym mówią, ale podkreślam z mojego doświadczenia.

Przewertuj dokładnie projekt - powinno byc wyliczone zapotrzebowania na moc cieplną, potem sprawdź jak się mają projektowe założenia do realizacji - ściany, ocieplenie, okna itp. Albo od razu poszukaj kogos kto Ci zrobi SChE - (i tak będziesz je potrzebował) a on Ci podpowie.

pozdrawiam