czeech 09.02.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam serdecznie, Z góry przepraszam, że poruszam temat stary jak świat, ale mam już mętlik w głowie i dochodzę do wniosku, że im więcej wiem tym ... mniej wiem! Chodzi o dobranie mocy kotła gazowego - jednofunkcyjny, kondensat z zasobnikiem ciepłej wody 100/150l. Otóż, informacje jakie zebrałem (forum, fachowcy, sklepy) są bardzo odmienne. Potrzebuję dobrać piec gazowy do domu jednorodzinnego -nowobudowanego 1 ściany: pototherm 25cm grubości 2.ocieplenie zew: 15cm styropian 3.ocieplenie poddasza: 20cm wełna mineralna rockwool Budynek jest z garażem i ma łączną pow. 130m2, kubatura to 588m3 Przewidziany jest też kominek z płaszczem wodnym (jeśli taka informacja jest przydatna) Jaka powinna być właściwa moc kotła gazowego jw. Może polecacie konkretny model (finansowo uwzględniając koszty zakupu i eksploatacji) serdecznie dziękuję za POMOC i pozdrawiam WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirasek66 09.02.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Odpowiednią Za mało danych, z tego co piszesz nikt nie policzy zapotrzebowania na moc żeby był punkt wyjścia do doboru konkretnego pieca. No chyba że znasz dobrą wróżkę z mojego doświadczenia "fahofcy" i handlarze mają marne pojęcie o czym mówią, ale podkreślam z mojego doświadczenia. Przewertuj dokładnie projekt - powinno byc wyliczone zapotrzebowania na moc cieplną, potem sprawdź jak się mają projektowe założenia do realizacji - ściany, ocieplenie, okna itp. Albo od razu poszukaj kogos kto Ci zrobi SChE - (i tak będziesz je potrzebował) a on Ci podpowie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts