OlaiJacek 11.02.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) Witaj Aniu, widzę, że zajęłaś się m.in. inspiracjami twórczymi, ten pomysł z sofką korkową świetny, ale masz rację, jakby tak człowiek pomyślał 10 lat temu to może i by nazbierał tyle korków, a tak co zrobić? Można zacząć zbierać dla potomnych:). Pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 2011 przez OlaiJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 11.02.2011 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 myślę że taka pufę to na 30 będę miała:) na tarasie w letnie dlugie wieczory pewnie troszke butelek z korkami się uzbiera...z butelek zrobię lampy...to nic się nie zmarnuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 11.02.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Hej Aniu jak wyceny ? Kurcze z tą wykończeniówką kogo nie przeraża wykończeniówka ....Ja po mału wszystko gromadzę i oddalam wizję kredytu ,juto chcę jechać i kupić np panele na całą górę bo leroy ma promocję kredyt 0% na 5 lub 10 mc . mnie kredyt yeż przeraża i też go odwlekam...narazie mamy studenckie...ale to mała kasa i niskie raty... ale zwykly hipoteczny tez nas nie omonie niestety... Wyceny zbieram...nie wygląda to tak żle jak na początku...ale darmo nikt nam nic nie chce dać...och nie wiem dlaczego:) z tymi ratami to super sprawa...tylko dla nas na panele i wykonczeniowkę jeszcze za szybko... fajnie, że wam dobrze idzie:) a powiedz...wiesz moze czy pod kafle sie tynkuję? a i czy znasz wełnę URSA?w hurtowni mi ja proponuję...a ja nigdy o niej nie słyszałam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 11.02.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Pod kafle tak ale tylko zarzucają tynk nie gładzą .No ale na raty można wziąść coś innego ja pomyślałam akurat o panelach .Możesz sobie kupić np.cement na wylewki 7,8 worek .Słyszałam o tej wełnie ale my patrzyliśmy na parametry mąż wybrał Isower .Wiem ,że mój M nie polecam roockwula strasznie pyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 11.02.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Czesc Ania, tak czytam twoj dziennik i czytam i wiesz co ....Twoj maz tylko powinien byc dumny, ze ma taka obrotna babke obok siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanja 11.02.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Aniu my budujemy się w łódzkim, mamy swoją działkę i postawione już fundamenty. My musimy wykończyć cały dom ponieważ mamy dwóch synów i każdy swój pokoik chce:D Co do kosztorysu to robiłam ale ciężki temat jak czytam te dzienniki to uświadamiam sobie że jestem chyba wariatka:lol2: bo chce postawić ssz za 100 tys . Może się uda, ekipa która będzie nam budowała domek policzyła sobie 30 tys. razem z dachem, całe drzewo na dach mamy mieć swoje, piach też i wszystkie prace wykończeniowe oprócz tynków i posadzek robimy już sami z pomocą znajomych. Ja wprowadziłam parę zmian w projekcie, ale zastanawiam się jeszcze nad nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 11.02.2011 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Czesc Ania, tak czytam twoj dziennik i czytam i wiesz co ....Twoj maz tylko powinien byc dumny, ze ma taka obrotna babke obok siebie.:)mąż ma inne zdanie na ten temat...już by wolał żebym siedziała przy garach a nie z wiertarą na budowie...ale od zawsze moi rodzice mówili mu że tak będzie bo miałam być chłopcem więc poza "klejnotami:)" które nie urosły to reszta we mnie to facet:)wiedział na co się decyduję to musi z tym żyć jak będę miała cudną kuchnie to będę też piec...narazie schabowe z ziemniakami muszą mu wystarczyć...nic wiecej jeszcze ugotować nie potrafię (nie licząć spagetti ze słoika z mielonym i innych gotowych półproduktów na wodę)ale myslę, że sie nauczę...cos tam w sobie mam z kobietki:)lubię dobrze zjeść a co do kuchni to takie mi się widzą...te wersje nowoczesne:)http://muratordom.pl/kuchnia/projekty-i-aranzacje/biala-kuchnia-zdjecia,123_6925.html?&photo=21185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 11.02.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Aniu my budujemy się w łódzkim, mamy swoją działkę i postawione już fundamenty. My musimy wykończyć cały dom ponieważ mamy dwóch synów i każdy swój pokoik chce:D Co do kosztorysu to robiłam ale ciężki temat jak czytam te dzienniki to uświadamiam sobie że jestem chyba wariatka:lol2: bo chce postawić ssz za 100 tys . Może się uda, ekipa która będzie nam budowała domek policzyła sobie 30 tys. razem z dachem, całe drzewo na dach mamy mieć swoje, piach też i wszystkie prace wykończeniowe oprócz tynków i posadzek robimy już sami z pomocą znajomych. Ja wprowadziłam parę zmian w projekcie, ale zastanawiam się jeszcze nad nimi. hej, jak liczysz po formalnosciach i fundamentach to ta 100 wystarczy na więcej niż ssz...a w stosunku do nas to już na robociżnie oszczędzacie,na piachu też...my na sam piach daliśmy chyba 4tys...drzewo8tys...u nas jeszcze drogi dach-dachówka ceramiczna-bogen...myslę, że jak blacha lub dachówka cementowa i tańsze okna dachowe to z 10tys w kieszeni...ale my na razie jesteśmy we dwoje...to parter nam starczy...a jak będziemy mieć swoich 2 chłopców to się może dziadki zrzucą na urządzenie im pokoi-żartuję...dozbieramy do tego czasu...a nam na co...nie będziemy się przecież po nich ganiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 11.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Witajcie!No widzę że jesteśmy na podobnym etapie, u mnie robią tynki cement-wap., elektryka w trakcie i też poszukuję hydraulika. Jak na razie znalazłem najtańszego który za robotę policzył 4000pln a w tym byłoby: Woda, kanalizacja i ogrzewanie na dole podłogowe a u góry grzejniki (3 szt.).Elektryk mi robię za 48pln za punkt ale to cena jest razem z materiałem, czyli na gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 11.02.2011 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 witam Archi... cena jak z materialem za elektryke super... a powiedz ile za te tynki z materialem wam liczą? mi najtaniej hydraulike za robociznę narazie wyliczyli 6000z kotlownią (grzejników 12, podlogówki 5obiegów -w tym jeden na piętrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 11.02.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Za robotę samych tynków cement-wap to 15 pln/metr a materiał to na około 500m2 - pewnie wiesz, piach - około 20 ton ( 1000pln)+wapno 1 tona (500pln)+cment 1,4 tony (550pln) listwy i akcesoria (550pln) ale to wszystko bez gipsówek. A na górze będę kład płyty K/G, to będzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 11.02.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Aniu to masz podobnie grzejników jak u mnie u nas 13 sztuk .A podłogówka też 4 obiegi na dole i jeden na górze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 11.02.2011 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 U mnie ta liczba grzejników ciągle się wacha...każdy inaczej radzi... kurcze teraz w mieszkaniu mam 4 grzejniki....skąd się biorą te ilości gniazdek, grzejników, okien itd w domu... powierzchnia 2 razy większa a tych wszystkich gadzetów ze 4 razy wiecej (bo w mieszkaniu podlogówki nie mam:), a tam gdzie jest w domu to grzejników nie daje-chociaż wiem, że niektórzy dają tak w razie czego...dajesz też?czy jak już podlogówka to bez grzejnika...np w holu czy wiatrolapie...bo w łazience wiadomo, że dochodzi drabinka... co do tynków to mi fachowiec powiedział, że oni robia z worka też cementowe...i róznica z materiałem to tak 9zł na metrze...czyli OK 5500...więc będą gipsowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 11.02.2011 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) archi a jak tam plan 350tys?ja zaczynalam od planu 200 do wprowadzenia teraz mam plan 240 do deweloperskiego-bez działki oczywiście... i ten cel jest chyba realny...a ile do wprowadzenia...nie mam pojęcia:)tzn wprowadzam sie w deweloperski z moją czerwoną kanapa i bujanym fotelem...ale żeby zaprosić gości na wizytację to nie wiem ile mi trzeba:)nie chce myśleć...dzisiaj weszłam do almi decor w galeri dominikańskiej...kilka rzeczy wpadlo mi w oko...łożko za 9500 i 2 szafeczki po 1500...i kilka innych rzeczy... czyli gosci zaproszę za jakieś 50lat...bo żeby się tak urządzić to musiałabym mieć jakieś 300tys na samą wykończeniówkę...ale pomarzyłam i wracam do rzeczywistości...w ikea są rownież piękne meble:) Edytowane 11 Lutego 2011 przez ann i pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 11.02.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 U mnie ta liczba grzejników ciągle się wacha...każdy inaczej radzi... kurcze teraz w mieszkaniu mam 4 grzejniki....skąd się biorą te ilości gniazdek, grzejników, okien itd w domu... powierzchnia 2 razy większa a tych wszystkich gadzetów ze 4 razy wiecej (bo w mieszkaniu podlogówki nie mam:), a tam gdzie jest w domu to grzejników nie daje-chociaż wiem, że niektórzy dają tak w razie czego...dajesz też?czy jak już podlogówka to bez grzejnika...np w holu czy wiatrolapie...bo w łazience wiadomo, że dochodzi drabinka... co do tynków to mi fachowiec powiedział, że oni robia z worka też cementowe...i róznica z materiałem to tak 9zł na metrze...czyli OK 5500...więc będą gipsowe:) W łazienkach daję grzejnki .W kuchni nie sama podłogówka holl i wiatrołap też a w salonie z jadalnią kazaliśmy zrobić podłącz na grzejnik w razie czego zaślepił go ,jakby coś to zawsze można podłączyć grzejnik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 11.02.2011 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 a powiedz mi jeszcze Renatko czy ty podlogowkę kładziesz pod panele również, czy w salonie też kladziesz kafle...u mnie nikt ze znajomych nie ma podlogówki pod drewnem czy panelami...i i chcialabym i sie boję...ze będzie się zosszczelniać i za malo przewodzić ciepło...ktos mi tlumaczył ze panel będzie cieply i że są odpowiednie panele z ktorymi się nic nie dzieje ale podobno pomieszczenia to tak nie ogrzeje jak od kafli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 12.02.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 U nie cały dół w płytkach tylko gabinet panele ze względu na psa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 12.02.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 archi a jak tam plan 350tys?ja zaczynalam od planu 200 do wprowadzenia teraz mam plan 240 do deweloperskiego-bez działki oczywiście... i ten cel jest chyba realny...a ile do wprowadzenia...nie mam pojęcia:)tzn wprowadzam sie w deweloperski z moją czerwoną kanapa i bujanym fotelem...ale żeby zaprosić gości na wizytację to nie wiem ile mi trzeba:)nie chce myśleć...dzisiaj weszłam do almi decor w galeri dominikańskiej...kilka rzeczy wpadlo mi w oko...łożko za 9500 i 2 szafeczki po 1500...i kilka innych rzeczy... czyli gosci zaproszę za jakieś 50lat...bo żeby się tak urządzić to musiałabym mieć jakieś 300tys na samą wykończeniówkę...ale pomarzyłam i wracam do rzeczywistości...w ikea są rownież piękne meble:) No właśnie, to będzie jednak trudne do zrealizowania, bo w trakcie budowy zawsze się daję namówić na coś dodatkowego (np. centralny odkurzacz, co akurat nie jest specjalnie drogi) albo rolety zewnętrzne itp. albo coś lepszego i droższego, bo każdy mówi, buduje się zwykle raz tak więc lepiej coś zrobić niż potem poprawiać Na ten moment wydałem 180 000pln a jest ssz, czyli dach na gotowe, okna, drzwi zewnętrzne główne i w kotłowni, brama garażowa, jeszcze jej nie ma, ale jest zapłacona więc ją liczę. Pozostanie: elektryka -około- 6000/7000pln, hydraulika z piecem - 26000/30000pln, tynki wraz z gipsówkami na gotowe -15000pln, wylewki 4000/5000pln. Oczyszczalnia ścieków-5000pln. to już da wówczas sumę około 240 000, a gdzie ogrodzenie, taras no i wykończeniówka (glazura, panele/parkiety, meble itd.) Obawiam się że będzie bardzo ciężko, ale jeszcze w zasięgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanja 12.02.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witaj Aniu:DBędę tu chyba często zaglądała do Ciebie, co do grzejników my też mamy w planach 13 grzejników i według znajomego fachowca tyle wystarczy. Co do ogrzewania pod panelami to raczej nie polecam, gorzej oddają ciepło i też bym się bała żeby mi się po jakimś czasie panele nie rozszczelniły, ja panele lub podłogę sosnową ( tu się jeszcze zastanawiam) mamy w planach położyć nawet w kuchni ja za płytkami nie przepadam. Mam do Ciebie pytanie może pamiętasz ile metrów kabla i jakiego kupowaliście pod elektrykę, ja tego jeszcze nie liczyłam a mam możliwość kupienia dość tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 12.02.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Cześć Ania! Co do Almi Decor - ja juz się nauczyłam, ze tylko tylko sobie wzdechnę i biegiem dalej - coby mnie nic nie podkusiło!!Zresztą plan jest taki: pierwsza parapetówka bez mebli jeszcze, a następna za 5 lat (moze się uzbiera na te wymarzone, hehe)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts