Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wynajem - lokator płaci za fiyzczne zużycie +/- abonament ?

Recommended Posts

Cześć,

mam pytanie do wynajmujących swoje mieszkania tudzież od będących w temacie.

Czy jeśli najemca ma Wam zwracać koszt zużytej energii / gazu / wody to obciążacie go wyłacznie zużytymi jednostkami czy także stałymi kosztami abonamentowymi, przesyłowymi itp. czyli wszystko co na rachunku?

Witam

Jest to chyba oczywiste że korzystając z energii gazu itp wynajmujący od ciebie mieszkanie ponosi opłatę za przesył...

Choć znam ludzi którzy nie potrafią tego pojąć i chcą płacić tylko za jednostki zużytej energii... tak jakby przynosili sobie ta energie w wiaderkach :wink:

Pozdrawiam

Paradox

Normą jest płacenie za cały rachunek, a nie jego część, ale jak kto się umówi to jego sprawa. Z ciekawości - jaki sens ma płacenie przez wynajmującego tylko części rachunku? Będzie miał przez to taniej?

no patrząc logicznie to płacąc część, zawsze płaci się mniej niż płacąc całość..... to jakby oczywista oczywistość.... :wink:

i wynajmujący to ten co ma mieszkanie, i je wynajmuje najemcy....

Witam

Jest to chyba oczywiste że korzystając z energii gazu itp wynajmujący od ciebie mieszkanie ponosi opłatę za przesył...

Mówisz, że to oczywiste że za całość? Hmm, a ja myślałem, że najemcy nie obchodzą żadne koszty przesyłowe, zmienne itp... tylko czysto zużyte jednostki ? :roll:

Witam

Mówisz, że to oczywiste że za całość? Hmm, a ja myślałem, że najemcy nie obchodzą żadne koszty przesyłowe, zmienne itp... tylko czysto zużyte jednostki ? :roll:

Myślę jednak, że najemcy nie obchodzą żadne te wartości, a tylko wartość zapłaconych rachunków co miesiąc.

hmm ja po prostu zastanawiałem się czy uzasadnione jest aby najemca płacił za stałe składniki opłat? :roll: ja będąc najemcą chciałbym płacić tylko za fizycznie zużyte jednostki, co by mnie obchodziły jakies stale czynniki? niech się właściciel buja, co innego gdyby przepisał liczniki na najemce! co o tym sądzicie?

hmm ja po prostu zastanawiałem się czy uzasadnione jest aby najemca płacił za stałe składniki opłat? :roll: ja będąc najemcą chciałbym płacić tylko za fizycznie zużyte jednostki, co by mnie obchodziły jakies stale czynniki? niech się właściciel buja, co innego gdyby przepisał liczniki na najemce! co o tym sądzicie?

Ja sądzę, że właściciel wynajmując mieszkanie spodziewa się z tego powodu konkretnej kwoty dochodu, a czy Ty mu to zapłacisz w czynszu, czy w opłatach stałych prądu nie ma żadnego znaczenia. Miałoby to znaczenia, gdyby spodziewać się istotnej zmiany tej wartości.

Wiesz... zawsze mozesz szukać jelenia... nikt Ci tego nie broni... :wink:

Cześć,

mam pytanie do wynajmujących swoje mieszkania tudzież od będących w temacie.

Czy jeśli najemca ma Wam zwracać koszt zużytej energii / gazu / wody to obciążacie go wyłacznie zużytymi jednostkami czy także stałymi kosztami abonamentowymi, przesyłowymi itp. czyli wszystko co na rachunku?

Mój najemca płaci za wszystko co wchodzi w skład mediów. Czyli abonament, wszystkie opłaty przesyłowe i faktyczne zużycie. Rozliczamy się na podstawie własnych wyliczeń co 3mc za to co zużyją.

Za rachunki które przychodzą pocztą w różnych okresach i dotyczą różnych okresów płacę fizycznie ja z tego co wcześniej zainkasowałem.

hmm ja po prostu zastanawiałem się czy uzasadnione jest aby najemca płacił za stałe składniki opłat? :roll:

A ja będąc wynajmującym dostawałbym po kieszeni idąc takim tokiem rozumowania - bo te mendy ostatnio obniżają np koszt gazu/prądu i zwiększają opłatę przesyłową. De facto po obniżce płacę wiecej. Po drugie to nie rozumiem czemu najemca ma nie płacić za abonament ? Korzysta z kablówki, netu - abonament płaci. Chce gazu ? Niech płaci za gaz i za abonament.

niech się właściciel buja,

No mamy wolny kraj. Jakby mi najemca powiedział, ze zapłaci mi tylko za m3 gazu 1,13 (strzelam bo nie pamiętam dokładnej kwoty) - a to, że m3 mnie po tych wszystkich opłatach wychodzi 1,8pln to go nie interesuje - powiedziałbym mu to samo co Ty.

Bujaj się i szukaj mieszkania gdzie inadziej :wink:

Co do przepisywania czegoś na najemce to o licznikach nie myślałem ale ogólnie wynajmujący nie są chetni do przepiswania czegoś na siebie. Teraz operatorzy kablówek umożliwiają zawarcie umowy na TV, kablówkę i net przez wynajmującego. Wystarczy dowód. Nie chcieli nawet umowy najmu lokalu. Czyli usługa nie jest przypisana do mieszkania i mojej osoby - i ewentualny smród z niezapłaconych rachunków lub rozwiązania umowy przed terminem ciągnie się za wynajmującym. Kablówę i net chciał każdy. Jak informowałem, że nie ma problemu - prosze zadzownić do operatora, podpisać umowę i przyjdą panowie i położa kabel (na co się zgadzam) z 4 najemców zgodził się jeden. Już widze oczyma wyobraźni jak studentka lub młode małżeństwo podpisuje umowę z ZE.

Tak na marginesie najemców miałem już 4 - nikt nie zakwestionował tego sposobu rozliczania. Wszystko jest czarno na biały doprecyzowane w umowie (media = realne zużycie + wszystkie opłaty stałe, przesyłowe, abonamentowa na podstawie aktualnych stawek dostawców mediów).

Ja wielokrotnie wynajmowałem mieszkanie i zawsze płaciłem za cały rachunek. Co więcej zawsze uważałem to za uczciwe. Jeśli korzystam z gazu, to korzystam z rur znajdujących się w mieszkaniu, obniżam jego ciśnienie w instalacji chcąc jednocześnie aby było zachowane przez dostawcę. Za to jest opłata przesyłowa.

Rozumowanie tylko niech przyniesie energię w wiaderku jest dla mnie dziwne. Skoro najemca chce płacić tylko za poniesione koszty zużycia to najlepiej odciąć mu prąd, wodę i gaz i wtedy dowie się za co płaci koszty przesyłu (niech samą wodę codziennie przytarga ze sklepu to mu wystarczy zapału na resztę).

Ciekawy temat.

Ja jako przyszły wynajmujący poświęce kilka stówek i zlece napisanie wzoru umowy najmu radcy prawnemu - jak sobie pomyśle o fakcie że muszę wynająć mieszkanie to mi się niedobrze robi niestety nie stać mnie na ten luksus żeby utrzymywać bez wynajmu puste mieszkane.

Nawet w US już byłam wypytać się co i jak się liczy żeby się nie przeliczyć ;).

Ciekawy temat.

Ja jako przyszły wynajmujący poświęce kilka stówek i zlece napisanie wzoru umowy najmu radcy prawnemu - jak sobie pomyśle o fakcie że muszę wynająć mieszkanie to mi się niedobrze robi niestety nie stać mnie na ten luksus żeby utrzymywać bez wynajmu puste mieszkane.

Nawet w US już byłam wypytać się co i jak się liczy żeby się nie przeliczyć ;).

...za czasów śp.komuny moja matula została zmuszona do wzięcia lokatorów... jej zdanie jest takie: lepiej świnie wpuścić do mieszkania bo tak samo zmarnują mieszkanie a jeszcze zysk przyniosą... czasy były inne i pozbycie się uciążliwych lokatorów graniczyło z cudem!

...zastanawiam się po co ZE rozdziela stawki na przesyłowa stałą, zmienną, abonament... firmom to potrzebne ale indywidualnym? zamiast np. 50groszy za kWh + dodatki to nie lepiej np. 1.10za kWh bez dodatków?

...no tak ale wtedy by nie kasowali od tych co nie pobierają energii tylko wisi licznik...

...czy w unii też są takie upierdliwości czy tylko u nas?