ankhou 09.02.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam,Od pewnego czasu mam problem z oknami dachowymi Fakro (model FTS).Teraz gdy temperatura w sumie cały czas utrzymuje się poniżej zera nie mogę ich w ogóle otworzyć.Okno da się uchylić o max 1 cm ale więcej już nie. Przy próbie dalszego otwierania słychać skrzypiącą blachę. Czy to problem okna, czy raczej "typowa" przypadłość okien dachowych? Dodam tylko, że jedno z tych okien byłem w stanie jeszcze pare dni temu otworzyć. Teraz nie da rady. Raczej nie ma tu znaczenia zalegający śnieg bo nad jednym oknem jest a nad pozostałymi już nie. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.02.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jeżeli faktycznie nie masz śniegu i lodu to pewnie zapracowała konstrukcja dachu (krokwie) i zdusiły ramę. To pierwsza zima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankhou 09.02.2010 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Tak. Dach był robiony w czerwcu (blachodachówka). Okno jest zamontowane na łatach. Jest na to rada? Na wiosnę puści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.02.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jak będziesz miał szczęście to "puści" jak materiał, z którego zrobiono więźbę wyschnie. Czy prawidłowo zdiagnozowałem problem możesz sprawdzić mierząc światło ościeżnicy okna na górze, w środku i na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.02.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 ja bym obstawiał na lód, śnieg przy cieplejszym oknie się stopił, woda spłynęła w zakamarki, zamarzła i teraz gdzieś wpiera w obróbkę, nie szarp bo więcej szkód narobisz nż korzyści, poczekaj na dłuższą odwilż (dłuższą bo lód nie topnieje tak szybko jak śnieg) i jeśli problem pozostanie to wtedy będziesz sie martwił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankhou 09.02.2010 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Zmierzyłem światło ościeżnicy w jednym z "zablokowanych" okien i wygląda na to że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.02.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Zmierzyłem światło ościeżnicy w jednym z "zablokowanych" okien i wygląda na to że jest ok. Nie ma żadnej różnicy? Chodzi o mm! Jeżeli nie ma to pozostaje lód. EDIT: Sprawdź jeszcze przekątne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankhou 09.02.2010 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Dziękuje za pomoc. Poczekam do wiosny Często tak się dzieje? Czy któryś z posiadaczy okien dachowych miał podobny problem? EDIT: Przekątne również się zgadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 09.02.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 u mnie nie da sie otworzyć żadnego. Mam ich 9, ale dom w stanie ssz nieogrzewany. na 99% to zmarznięty śnieg i lód blokuje otwieraniespokojnie poczekaj do najbliższej odwilży i powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankhou 19.02.2010 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 W końcu po kilku dniach odwilży udało mi się otworzyć wszystkie okna dachowe. Problem najprawdopodobniej tkwił w zawiasach okna - odrobina towotu rozwiązala problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts