robertmm 09.02.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Poszczególne elementy wiązara (deski) połączone są w kratownice za pomocą metalowych, ocynkowanych płytek perforowanych o grubości ~2mm i gwoździ. Alternatywnie wykonując wiązary na budowie, w węzłach stosuje się sklejkę obustronnie i gwoździowanie. 1.A czy można gwoździe zastąpić wkrętami?2.Jak nie to dlaczego?3.Jak wy robiliście takie wiązary? Pytam się, bo w te lato będę robił takie wiązary na budowie przekrój drewna to 4,5X22 cm i 4,5x17 cm. Zastanawiam się czy wkręty nie są lepsze, a z tej dziedziny jestem zielony i liczę na wasza pomoc. Przy rozmowie z dekarzami którzy mi to robią chciał bym coś wiedzieć by mi kitu nie wciskali. Dzięki z góry za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.02.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Ad 1 . Mozna ale złącza należy przelicz. Ad.3 U mnie były zbijane gwożdziami. Pas górny i dolny skałada się z jednego elementu, słupki i krzyżulce sa z 2 elementów które obejmują pas górny i dolny- dzięki temu unikłem dodatkowych elemntów typu blachy perforowne. Dodatkowe eleemnty mam tylko w kalenicy i węźle podporowym (deski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.02.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Wg mnie wkręt ma dużo większą wytrzymałość niż gwóźdź. Jednak połączenia są bardziej pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 09.02.2010 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Wklejam przykładowy wiązarhttp://foto.onet.pl/or691,k94j04013s84,mnetf,u.html#mnetf Przypis do łącza 1 nakładki węzłowe ze sklejki 26 mm2 łączenie na węzłach na gwoździe na kazdy element w węźle 5 gwoździ 82mm (3 1/4 12d) Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.02.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Wbrew pozorom do połączeń elementów więźby w których występują duże siły a łby są osadzone w twardym materiale płytki perforowanej czy czyms podobnym lepiej stosować gwoździe. jeżeli mają to być wkręty to odpowiednio dobrane. Chodzi o to że wkręt pracuje zero - jedynkowo, po przekroczeniu wytrzymałości materiału łeb się najczęściej zrywa. Przy kilku czy kilkunastu wkrętach nigdy nie są one równo obciążone, efekt może być taki że będą pękać po kolei. Przy gwoździach to niemożliwe. Jak masz w projekcie gwoździe to stosuj gwoździe. Jeżeli wkręty to tak jak jajmar napisał ktoś musi to przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 09.02.2010 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 To jeżeli gwoździe to jakie:1.Skręcone ?2. z pierścieniami na obwodzie3. zwykłe Które są najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.02.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 To jeżeli gwoździe to jakie: 1.Skręcone ? 2. z pierścieniami na obwodzie 3. zwykłe Które są najlepsze? Każde o odpowiedniej średnicy i długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts