Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektroniczna głowica termostatyczna

Lasek

Recommended Posts

Ja mam od około 3 miesięcy 3 głowice honeywell. Są uniwersalne i pasuja do wiekszosci zaworów tylko do niektórych potrzebuja adapterów.

Mają opcje programowania na kazdy dzień tygodnia. W tym trybie mozna mu zadac do 4 zmian temperatury. JA wykozystuje to w ten sposób ze w godzinach szczytu porannego i wieczornego mam w łazienkach podniesiona temperature na maxa, a poza tym ustawienie z obnióżna temperaturą.

Zgodnie z instrukcją zestaw 2 baterii AA wystarcza na około 2 lata pracy. W trakcie pracy silniczka troszke brzęczą ale to pikuś i nie przeszkadza nawet w sypialni.

Ja mam od około 3 miesięcy 3 głowice honeywell. Są uniwersalne i pasuja do wiekszosci zaworów tylko do niektórych potrzebuja adapterów.

Mają opcje programowania na kazdy dzień tygodnia. W tym trybie mozna mu zadac do 4 zmian temperatury. JA wykozystuje to w ten sposób ze w godzinach szczytu porannego i wieczornego mam w łazienkach podniesiona temperature na maxa, a poza tym ustawienie z obnióżna temperaturą.

Zgodnie z instrukcją zestaw 2 baterii AA wystarcza na około 2 lata pracy. W trakcie pracy silniczka troszke brzęczą ale to pikuś i nie przeszkadza nawet w sypialni.

Brzęczenie silniczka w sypialni facetowi powinno przeszkadzać :D

witam, ja tez mam honneywell-a ..ale chyba sa jakies trefne ... jak ustaiwe na nich tempertature dzinna na 21 a nocna na 19 .... to na norlanym termometrze pokazuje 23 ... i grzejnik ciagle grzeje ... teraz mam ustawione 19 na dzinna ...a w pokoju mam 21-22 ...nocna na 17 a w pokoju mam 19 ...

wasze tez tak mają ? czy moze je jakos sie kalibruje ?

Przy montazu jest kalibracja. Trzeba przeczytac instrukcję;-)

Inna sprawa która moze powodowac taką sytuacje i tego sie raczej nie da uniknąc bez używania kapilary to fakt ze przy grzejniku zawsze jest troche cieplej wiec trudno aby termometr zlokalizowany w głowicy wiedział jaka jest temp. na srodku pokoju. Trzeba sobie ustawic takie temperatury jakie dadzą wymagany komfort nie do końca sugerujac sie tym co na wyswitlaczu. Ja 3 razy korygowałem te temperatury i zazwyczaj w dół. Startowałem od 20C na dzień i 17C na noc a teraz mam w 19C na dziń i 16 C na noc. Oczywiście to wszystko zalezy od osobistych upodobań i lokalizacji termostatu.

• 2 years później...

Witam szanownych forumowiczów.

Zakupiłem na aukcji taką głowicę termostatyczną "http://www.conrad.pl/G%B3owica-termostatyczna-%2F-termostat-grzejnikowy-eQ-3,-Comfort.htm?websale7=conrad&pi=616100&ci=SHOP_AREA_37360_0812040" i za żadne skarby nie umiem jej uruchomić. Mianowicie mam przy kaloryferze zawór danfoss rtd-n dokupiłem adapter do tej głowicy tego typu "http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=1998&sess_id=287174769c486c3234730e4404743cf8". Uruchamiam głowice, wprowadzam datę i godzinę po czym ustawia się komunikat INS zakładam na kaloryfer daję> OK i wtedy następuje adaptacja do zaworu potwierdzona komunikatem ADA i kręcącym się znaczkiem. Po tej adaptacji zawsze otrzymuję komunikat F2 co w instrukcji oznacza za duży zakres regulacji. Zawsze mam to samo. Już nerwy straciłem na tym, myślałem że jak dokupię adapter to będzie ok, a nie jest. Czy ktoś wie jak temu zaradzić co robię źle?

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc