Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy odbiór instalacji elektrycznej jest fikcją ?

Gość

no własnie, czy niezbędne  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. no własnie, czy niezbędne

Recommended Posts

... Ustalmy fakty: Czy niezbędne jest wykonanie pomiarów i ocena instalacji dokonana przez uprawnionego elektryka? ...

no własnie ...

zmobilizowany pytaniem Retrofooda wstawiłem ankietę

jak to było u Was ?

czy uprawnieni elektrycy sumiennie wywiązują sie z obowiązku, przyjeżdżaja na budowe, oglądaja instalację, sprawdzają np. czy przewody nie są prowadzone po kominie /czego jak wiadomo robic nie wolno/

robią pomiary ?

czy jest to tylko przybicie pieczątki i kasowanie klenta ... ? :-?

czy ktos z Was słyszał o przypadku pożaru domu z powodu zwarcia instalacji i aby za to odpowiedzialność ponióśł elektryk podpisujący papiery ?

czy protokół elektryczny to kolejny papierek taki jak świadectwo energetyczne ?

prosze o wpisy

Powiem tak / osobiste doświadczenie /

np. we Włoszech przed zakupem mieszkania , sprawdza się, książkę obiektu , kiedy był remont , co remontowano , co jest do remontu, kiedy planowany remont. To wszystko prowadzi właściciel budynku lub jego zarządca bo wymagaja tego właściciele mieszkań.

Oczywiście dodatkowo zatrudnia się budowlańca coby ocenił stan budynku. To wszystko wpływa na cenę zakupu.

Świadectwo energetyczne jest przydatne jeżeli odpowiada rzeczywistości, podobnie stan instalacji elektrycznej.

czy ktos z Was słyszał o przypadku pożaru domu z powodu zwarcia instalacji i aby za to odpowiedzialność ponióśł elektryk podpisujący papiery ?

http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?t=5180&highlight=firma+ubezpieczeniowa

Może nie całkiem na temat, ale pouczające.

Nadmieniam, że bez wpisu elektryka np. gwarancja na kuchenki elektryczne jest nieważna.

brzoza, pkt 1 i 2 ankiety nie bardzo wiem czym się różnią. Pewnie warto by poprawić ...

Retro

jak na razie oddano 8 głosów i jest równo po 25%

czyli kazdy wypadek występował ...

...Wprowadź tez pozycję: zameldowałem się bez papierów od elektryka.

co do papierków ...

czy wymyslenie ilus tam kolejnych "papierków" które dostarczymy do inspektoratu poprawi bezpieczeństwo mieszkańców ?

bo przecież z założenia tak miało byc, ze chodzi o bezpieczeństwo

a co wyszło ?

wyszedł nowy zawód /zamiast inspektora - budowlańca/

zawód "zbieracz papierków" :-?

brzoza, pkt 1 i 2 ankiety nie bardzo wiem czym się różnią. Pewnie warto by poprawić ...

Retro

jak na razie oddano 8 głosów i jest równo po 25%

czyli kazdy wypadek występował ...

...Wprowadź tez pozycję: zameldowałem się bez papierów od elektryka.

co do papierków ...

czy wymyslenie ilus tam kolejnych "papierków" które dostarczymy do inspektoratu poprawi bezpieczeństwo mieszkańców ?

bo przecież z założenia tak miało byc, ze chodzi o bezpieczeństwo

a co wyszło ?

wyszedł nowy zawód /zamiast inspektora - budowlańca/

zawód "zbieracz papierków" :-?

ale 1 i 2, czyli "miałem sprawdzoną instalacje na budowie" i "miałem zrobione pomiary na budowie" to dla mnie to samo!!! Nie wiem na czym ma polegać różnica.

... Ustalmy fakty: Czy niezbędne jest wykonanie pomiarów i ocena instalacji dokonana przez uprawnionego elektryka? ...

no własnie ...

zmobilizowany pytaniem Retrofooda wstawiłem ankietę

jak to było u Was ?

czy uprawnieni elektrycy sumiennie wywiązują sie z obowiązku, przyjeżdżaja na budowe, oglądaja instalację, sprawdzają np. czy przewody nie są prowadzone po kominie /czego jak wiadomo robic nie wolno/

robią pomiary ?

czy jest to tylko przybicie pieczątki i kasowanie klenta ... ? :-?

prosze o wpisy

Rozumiem, że chodzi o to jak było, a nie jak uważam :D .

Pan przyszedł, otwarł rozdzielnicę, strzelił różnicówki (wytestował znaczy się), zrobił wpis do dziennika (czyli wypełnił protokół, który tam jest) i skasował.

Instalacja zrobiona samodzielnie. Coś se pan zrobił, to pan masz, skwitował (bez złośliwości to było)..

Kliknąłem, że bez sprawdzania, ale w sumie to nie wiem, było to sprawdzanie czy nie?

Retrofood

Dla mnie (nie wiem, czy dobrze odczytałem intencje Brzozy), pierwsze jest szersze. Pomiar to pomiar, podłączasz miernik, odczytujesz wynik, przepisujesz do protokołu. Sprawdzenie instalacji uwzględnia takie "drobiazgi", których pomiar nie wykaże, jak puszczenie fazy żółto-zielonym :evil: , zmiana przekroju po drodze, prowadzenie instalacji zygzakami wokół komina itp.

Ale to tylko moja interpretacja.

Napisz, dla takich jak ja, których to jeszcze czeka, co elektryk powinien zrobić. Nie chodzi mi o: zrobić pomiary, ale o szczegóły: czy ma dotknąć każdego gniazdka, puszki, bezpiecznika itp, co tam faktycznie jest sprawdzane.

Retrofood

Dla mnie (nie wiem, czy dobrze odczytałem intencje Brzozy), pierwsze jest szersze. Pomiar to pomiar, podłączasz miernik, odczytujesz wynik, przepisujesz do protokołu. Sprawdzenie instalacji uwzględnia takie "drobiazgi", których pomiar nie wykaże, jak puszczenie fazy żółto-zielonym :evil: , zmiana przekroju po drodze, prowadzenie instalacji zygzakami wokół komina itp.

Ale to tylko moja interpretacja.

Napisz, dla takich jak ja, których to jeszcze czeka, co elektryk powinien zrobić. Nie chodzi mi o: zrobić pomiary, ale o szczegóły: czy ma dotknąć każdego gniazdka, puszki, bezpiecznika itp, co tam faktycznie jest sprawdzane.

O to mi chodziło powyżej. Mój popatrzył po pokojach, sprawdził różnicówki, zapytał jak idą przewody (bo już są pod tynkiem) i stwierdził, że nasza PINB nie chce w domach prywatnych pomiarów, jak by chciała to on przyjdzie i zrobi.

Tak, że nie było tak całkiem tylko skasowane.

Retro

słusznie odczytał moja intencje m.k.k

spotykam prowadzone instalacje po kominach ...

w łazience na kominie montowane sa gniazdka /dla golarki, kinkietu, pralki itp/

przychodzi Pan elektryk, robi pomiar i czy zwraca uwagi na trasy przewodów ...?

bo czesto czytamy w prasie "od zwarcia przewodów spalił sie dom"

a prawdopodobnie została wytopiona izolacja w takim własnie miejscu

ciekawi mnie czy u forumowiczów ktos to sprawdzał ...?

pomiar owszem, ale czy sprawdza trasy przewodów, rodzaj połołączęń w puszkach, atest izolacji, itp

Poniał. Można i tak. Zaraz wkleję zakres sprawdzania i pomiarów.

Sprawdzenie stanu instalacji elektrycznej wykonuje się w oparciu o normę PN-HD 60364-6: 2008. Obejmuje ona (w skrócie): oględziny i próby.

Oględziny powinny obejmować co najmniej następujące sprawdzenia, jeśli mają one zastosowanie:

a) sposób ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym;

b) ochrony przed skutkami działania ciepła

c) dobór przewodów z uwagi na obciążalność prądową i spadek napięcia

d) dobór i nastawienie urządzeń zabezpieczających

e) występowanie i prawidłowe umieszczenie właściwych urządzeń do odłączania izolacyjnego i łączenia

f) dobór urządzeń i środków ochrony, właściwych ze względu na wpływy zewnętrzne

g) prawidłowe oznaczenie przewodów neutralnych i ochronnych

h) przyłączenie łączników jednobiegunowych do przewodów fazowych

i) obecność schematów , napisów ostrzegawczych lub innych podobnych informacji

j) oznaczenie obwodów, urządzeń zabezpieczających przed prądem przetężeniowym , łączników, zacisków

k) poprawność połączeń przewodów

I) występowanie i ciągłość przewodów ochronnych , w tym przewodów ochronnych połączeń wyrównawczych głównych i połączeń wyrównawczych dodatkowych

m) dostępność urządzeń, umożliwiająca wygodną obsługę, identyfikację i konserwację

W zależności od potrzeb należy przeprowadzić następujące próby i wykonać je najlepiej w następującej kolejności:

a) ciągłość przewodów

b) rezystancja izolacji instalacji elektrycznej

c) ochrona za pomocą SELV, PELV lub separacji elektrycznej

d) rezystancja/impedancja podłóg i ścian

e) samoczynne wyłączenie zasilania

f) ochrona uzupełniająca

g) sprawdzenie biegunowości

h) sprawdzenie kolejności faz

i) próby funkcjonalne i operacyjne

j ) spadek napięcia

Norma określa również metodykę sprawdzania i pomiarów. Dopuszcza wprawdzie inne, nieopisane sposoby, ale pod warunkiem, że gwarantują uzyskanie co najmniej równie wiarygodnych wyników.

i tu pcha się na usta/pod paluchy stwierdzenie:

koo.. panie, czemu tak drogo, za podpis i pieczątkę? złodziej

każdy chce dymać biednego inwestora - kominiarz, gazownik, elektryk, projektant, geodeta, gotechnik, ksiądz, małżonek, może sąsiad....

a teraz nawet Ty brzoza, O Bezlitosny

budowlańcom sie nie dziwie - biorą, bo musza przecież odpalic dolę tym darmozjadom - samozwańcom z Izb Inżynierów ... :evil:

no i odpowiedzialność - poszli siedziec np. ci od zawalonej hali a Katowicach

ale elektrycy ? nie zrzeszeni nigdzie, ludzie wolni i chcą dymac inwestrora na równi z budowlańcami ...? :o

budowlańcom sie nie dziwie - biorą, bo musza przecież odpalic dolę tym darmozjadom - samozwańcom z Izb Inżynierów ... :evil:

no i odpowiedzialność - poszli siedziec np. ci od zawalonej hali a Katowicach

ale elektrycy ? nie zrzeszeni nigdzie, ludzie wolni i chcą dymac inwestrora na równi z budowlańcami ...? :o

Ty se kup sprzęt do pomiarów, to się dowiesz dlaczego. jak nie wydasz pięciu tysiączków to nie ma z czym na pomiary się wybierać. Budowlaniec co roku ma składkę, a elektryk wzorcowanie sprzętu...

jeszcze jakby faktycznie co 5 lat robić pomiary instalacji, to ceny może by spadły. Ale tak? Kiedy przeglądy 5 letnie to prawo martwe? Kiedy ten sprzęt się zamortyzuje? Ile budów dookoła a ile elektryków? Myślicie że dla wszystkich starcza?

Jakby starczało, to nikt by "w ciemno" nie podpisywał, bo ryzyko spore. A każdy, kto stwierdza nieprawdę w dokumencie, to za to odpowiada. A pomiarowcy tworzą dokument, który idzie do starostwa. I mają taką samą odpowiedzialność karną jak każdy inny budowlaniec.

ja teraz siedzę w domu bom chory, zamiast robić pomiary w szkole, bo mam zlecenie. I co, dobrze że się trafiło raz na pięć lat, to może na pół miernika jednego zarobię (jak odprowadzę wszystkie koszty i opłaty). No ale załóżmy, że przez luty zrobię. I co to dużo? Zresztą do pomiarów, jak i innych robót budowlanych są KNR-y. I tam są normy czasowe.

A wiecie skąd takie opłaty se wołają elektrycy? Z zemsty, że się nikt ich o radę nie pytał wtedy, jak instalacja była wykonywana.