Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie polecacie bakterie do szamba..?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bo szambo to nie poś i nie można z niego "wody" wylewać gdzie się chce... reszty też raczej nie powinno się do niczego używać...

Ja się nie zgadzam. Wszystko co tam się znalazło ma przecież ziemskie pochodzenie, więc i do ziemi (na ziemię?) wrócić powinno. To biblijne nawet. I bilans musi wyjść na zero.

Hmmm... jest różnica. :D

Rurą wsiąka od razu głęboko- tam już nie ma życia biologicznego, więc większe prawdopodobieństwo dostania się np. do warstwy wodonośnej, jeśli ona płytko.

Pompą- trwa i inne ziele skonsumuje azot, fosfór, potas i co tam może. Drobnoustroje glebowe dokończą resztę.

Tyle że to nieładnie i trochę capi.

Zresztą przy systematycznym stosowaniu drobnych ustroi nawet nieszczególnie...

a czym się jedo różni od drugiego?

czemu to rurą drenarską można, a pompą już nie, jakieś cudowne metamorfozy powoduje rura?

...rura może nie... ale wielokomorowość poś już prędzej... oczywiście zastosowałem taki skrót że szambo to jedna komora... no i jeszcze jedno... woda wypływająca z osadników poś nie jest gotowa do odprowadzenia np. do rowu... dopiero po przejściu przez warstwę ziemi lub poletko z roślinkami nadaje się do spuszczenia do rowu...

Rom ja nie twierdzę, że pompą do rowu, a szlam na drogę lub pod płot (do) sąsiada

co do samej metody to są to tylko kwestie techniczne

sam mam szambo, sypię żarłacze brunatne, nadmiar wody wypompowuję do starej sławojki, gdzie pieknie się filtruje, szlam przypominający ten z jezior na "kompost"

i tu mam prościej - eksploatowane sezonowo, choć ostatnio przerwy są baardzo niewielkie

tu na razie nie zagłębiamy się w detale, ale możemy, tylko po co?

• 5 months później...
Ja stosuję już od dwóch lat "Tabletki biologiczne do szamb" kupuję na Allegro 12 szt i mam je na pół roku. Co dwa tygodnie jedna tabletka i jest wszystko OK. Poprzednio stosowałem Super Szambex i byłem z tego środka niezadowolony, żle mi to działało, teraz jest super.