Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie polecacie bakterie do szamba..?

Recommended Posts

Nikt nie wspomniał jeszcze o bakteriach marki Bio9, a szkoda, bo to naprawdę godne uwagi produkty. Mają tam zarówno produkty oparte o nowe technologie jak i standardowe bakterie w proszku w dobrych cenach.

Jak ktoś preferuje tylko górną półkę jeśli chodzi o skuteczność i wygodę (np. ja) to w ciemno może wziąć bakterie Bio9 DUO. Moje doświadczenia z tymi bakteriami są naprawdę pozytywne - wyeliminowały u mnie problem nieprzyjemnych zapachów, z którym użerałem się od kilkunastu miesięcy. No i dla mnie ważne jest, że wystarczy stosować je raz na pół roku, bo i tak mam dużo spraw na głowie a pamiętanie o comiesięcznym dozowaniu jest zbędnym rozpraszaczem uwagi. Jedyne na co trzeba uważać, to żeby nie przechowywać miesiącami tego specyfiku, bo z czasem butelka (z płynem) zaczyna pęcznieć pod wpływem ciśnienia w wyniku aktywności bakterii - ale dla mnie to akurat plus, bo przynajmniej wiem, że kupuję coś aktywnego i działającego, a nie zwykły kolorowy proszek, a tutaj widać, że "coś się dzieje" i pracuje.

Zostawiam link do strony producenta: www.bio9.pl

A przy okazji - jak ktoś przetestuje inne produkty z tej serii to niech się podzieli tym na forum, będzie można powymieniać opinie i spostrzeżenia.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tak z ciekawości po co są te preparaty do szamba ?

Co one faktycznie dają ?

Ja nie używam i zastanawiam się co "tracę" ?

Czy te tabletki całkowicie rozpuszczą osad na dole szamba , bo nawet szambowóz nie potrafi tego wyciągnać ...

Bo jeśli służą do "niwelacji" zapachu to trochę mało , bo to samo można uzyskać jak ma się poprawną wentylację szamba.

150zł na rok za tabletki (a może więcej (szambo 9,5m3) to u mnie jeden wywóz szamba ...

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

witam,

czy przy stosowaniu bakterri ( biolatrin) mogę użyc w toalecie kostek żelowych do WC typu DUCK Fresh Discs? dotychczas jeśli chodzi o środki czystości w domu to do czyszczenia WC używam eko środków oraz wiadomo szampony, płyny do zmywania- ale to w przy normalnym użytkowaniu (podobno)nie szkodzi.

Edytowane przez STAN_one

• 4 months później...

oczyszczalnia musi dostawać regularne porcje preparatu (które mają w składzie m.in bakterie!) dla utrzymania równowagi biologicznej i odpowiedniej ilości aktywnych bakterii.

"co one dają?

spokój sumienia - że jesteśmy ekologiczni , podobnie jak solary

i zatrudnienie dla kilku osób które to robia i sprzedają "

dają również to że oczyszczalnia nie śmierdzi, nie zamula się, nie zatłuszcza i jeszcze wiele wiele innych korzyści.

a użytkownicy drenażówek co nie sypią nic albo sypią preparat przeznaczony do szamb a nie oczyszczalni z pewnością cieszą się długą i bezproblemową eksploatacją ;) (ciekawe jak odmulają drenaż ?koparka w ogrodzie)

Przerobiłem ten temat wkurzony opowieściami jaki to ten czy tamten preparat jest ekstra.

• 1 year później...
Skoro mowa o bakteriach do szamba i tym co polecamy to wspomnę, że na rynku dostępne są tez biopreparaty do szamba, które wspomagają proces rozkładu i zmniejszą potrzebę częstych opróżnień zbiornika. Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej to zajrzyjcie na stronę http://www.bioires.pl/Biopreparaty-do-oczyszczalni-bakterie-do-szamba-bakterie-do-oczyszczalni. Warto dbać o środowisko, które nas otacza i mieć świadomość jak możemy na nie wpłynąć.

• 1 year później...
Też używam microbecka. Tylko że u mnie trochę inaczej to wygląda bo ja mam dwukomorową przepompownie ścieków. Bormalnie musiałem co rok pierwszą komorę (1m3) opróżniać szambiarką, a tak daje dwa razy w roku po 3 dawki i w pierszej komorze znowy robi się postać wodnista zamiast stałej;) Dzieki temu od 3 lat nie musiałem tego opróżniać

• 5 months później...
  • 4 months później...

Powiem szczerze, w swoim życiu wkopałem kilkanaście szamb/oczyszczalni (mam firmę budowlaną) i z tego co mi później moi klienci mówią trzeba stosować regularnie bakterie do szamb. Kiedyś na topie był jednak od kilku miesięcy dostaję sygnały o nowym ciekawym preparacie do szamb :spam: zawierającym jakieś nowe bakterie, które ponoć dłużej działają.

Ja w swoim domu stosowałem wcześniej jakieś marketowe ale teraz wiem, że należy stosował przez cały czas jeden dobry biopreparat.

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama

• 3 months później...
oczyszczalnia musi dostawać regularne porcje preparatu (które mają w składzie m.in bakterie!) dla utrzymania równowagi biologicznej i odpowiedniej ilości aktywnych bakterii.

"co one dają?

spokój sumienia - że jesteśmy ekologiczni , podobnie jak solary

i zatrudnienie dla kilku osób które to robia i sprzedają "

dają również to że oczyszczalnia nie śmierdzi, nie zamula się, nie zatłuszcza i jeszcze wiele wiele innych korzyści.

a użytkownicy drenażówek co nie sypią nic albo sypią preparat przeznaczony do szamb a nie oczyszczalni z pewnością cieszą się długą i bezproblemową eksploatacją ;) (ciekawe jak odmulają drenaż ?koparka w ogrodzie)

Przerobiłem ten temat wkurzony opowieściami jaki to ten czy tamten preparat jest ekstra.

Powyżej cała prawda w temacie. Jest zadowolenie z zakupu byle jakich tanich bakterii, czasem nawet nie śmierdzi, tylko, że większość użytkowników nie wie, że po kilku latach zajdzie konieczność wymiany drenażu. Z początku to nie boli, bo tego nie widać, gorzej później. Bakterie wszystkie są bakteriami, ale ich jakość niestety jest różna i nie bez powodu są sprzedawane za marne grosze i konkretne pieniądze. Dobre bakterie skutkują przede wszystkim brakiem odoru i na drenaż idącą wzrokowo czystą wodą.

Stosując dobrej jakości bakterie zasłużenie możemy mieć spokój sumienia i poczucie, że jesteśmy ekologiczni, ale też, że któregoś dnia nie zaskoczy nas konieczność rozkopania i wymiany drenażu.