Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYCENA sieci wodociagowej - jakie pytania?!!!!

Recommended Posts

Mam pytanie o jakie elementy mam pytać i na co zwracać uwage podczas robienia castingu na wykonawce sieci wodociagowej.

Jaka jest kolejność robót i co wykonawca powinien mi zapewnić?

Czy są jakieś typowe pułapki w wycenach stosowane w stosunku do tak niedoświadczonych ludków jak ja?

Dzięki za informacje :lol:

Daj im projekt inaczej zawsze bedą potem mieli argument ze "nie powiedziałeś".

Co do ceny to ustal kto płaci za odbiór przez miejscowe wodociągi i kto pokrywa koszty inwentaryzacji geodezyjnej. Kto się tym zajmuje.

Ustal kto pokrywa szkody wyrządzone w czasie wykopów. Uszkodzenia innych podziemnych instalacji są dość częste, a mapy nawet aktulane nie pokazują wszystkiego na "swoim miejscu" - a jak pokaża to koparkowy sie zagapi i problem gotowy. Jak wchodzisz w czyjeś tereny z budowa zadbaj aby cena zawierał nie tylko zasypanie ale przywórcenie stanu pierwotnego (jeżeli to konieczne oczywiście)

akswał takie pytania to kieruj do swojego ZUK-u.

Nie Ty będziesz decydować o przekroju wodociągu, głębokości posadowienia itd tylko osoba, która ten wodociąg zaprojektuje.

Nie zapomnij o konieczności zajęcia pasa drogi a za to też się płaci.

W ostateczności najlepiej wybrać taką firmę, która nie ma na pieńku z "wodociągami" bo potem przy odbiorze będziesz miała same problemy.

Napisze jeszcze, że od dnia dzisiejszego czeka Cię masę pracy i pieniędzy a mam wrażenie, że nie wiesz o co chodzi a Twoje "chciejstwo" nie zostanie wysłuchane przez nikogo :wink:

Podziwiam podejście do problemu.Wykonałam ok. 180 m sieci wodociągowej i kanalizacyjnej do swojego budowanego domu. Przez 8 miesięcy przygotowań przeczytałam wszystko na forum co miało w tytule "przyłącze".

Udało się wybudować w rozsądnych cenach, otrzymać z gminy zwrot 60% kosztów i nie zwariować.

Najważniejsze jest poznanie lokalnych zakładów odpowiedzialnych za wodę i kanalizację. Bez tego można wpaść zarówno w niepotrzebne koszty jak i problemy z odbiorem sieci i przyłączy.

Panowie

Ja też przeczytałam wszystko co było do przeczytania (chaotyczne zresztą są te piłgułki wiedzy na forach - aczkolwiek przydatne).

Co do wycen: nie potrzebuje mieć teraz wyceny ostatecznej. Zaczynam sie orientować w rynku. Jak jakaś firma na ten sam zestaw informacji poda mi przykładowo cene 450 zł a inny wykonawca 150 to moge mieć już mgliste pojecie, która firma jest tańsza a która się bardziej ceni (co nie oznacza że tańsza zawsze lepsza).

Jestem również na etapie szukania projektanta, więc projektu brak - radzę sobie z ogólnymi danymi podanymi z MPWiK i wyczytanymi na mapach.

Co do słynnego fi - pewnie się Panowie zaskoczycie (a w szczególności Helixwroclaw2005), ale wiem jakie fi jest wymagane, gdzie się podłączam, na jakiej głębokości idzie rura, ilość hydrantów i wiem jaki sa potencjalne kolizyjne inne nitki mediów i inne wytyczne MPWiK. Bardzo prosze z góry nie zakładać chodzenia na łatwizne, przez młodych użytkowników forum (to dotyczy Cymy2704 w szczególności).

Jajmar - dzięki za zwrócenie uwagi koszty inwetaryzacji geodezyjnej - kompletnie o tym nie pomyślałam. :)

Szkody (zakładam z góry) że pokrywa wykonawca, ale faktycznie masz racje że lepiej mieć ten punkt wyraźnie zapisany w pytaniu o wycenę.

:)

Mam pytanie o jakie elementy mam pytać i na co zwracać uwage podczas robienia castingu na wykonawce sieci wodociagowej.

Casting droga Pani to zrobi sobie pierwszy lepszy wykonawca sieci wodociągowych, spośród takich jak Pani "inwestorów".

Podobnie jak Stanisława Celińska, grająca rolę służącej w serialu "Miodowe Lata" zrobiła casting na swojego "Pana"...

"Ale mi Panisko, he, he, he" - tymi słowami zareagowała na przywołującego ją dzwonkiem Karola Krawczyka.

Myślę, że podobnie zareaguje szef pierwszej lepszej firmy wodociągowej na dany przez panią sygnał: "Do castingu MARSZ"...

Będzie miał ubaw po pachy, widząc organizatorów owego castingu.

Kazuś

Jest wolny rynek - albo bedzie się starał wykonawca o zlecenie albo nie.

Mi jest obojętna jego decyzja.

To on musi wykarmić swoje dzieci, kupić żonie płaszcz czy tez zapłacić pracownikom pensję - i myśle że szef takiej hipotetycznej firmy jest rozsadnym człowiekiem i podejmie dla siebie najlepszą decyzję (czy opłaca mu się takie zlecenie czy też nie)

Sama mam firme i startuje w przetargach (w naszym srodowisku zdrobniale nazywanych castingami) i nie jest to w niczym uwłaczajace.

A Ja, jako inwestor, mam prawo się zorientować w cenach i co mi za ta cenę dają i żadny koleś oglądajacy telenowele nie może mi tego zabronić.

Na dodatek żyje w dużym mieście, gdzie konkurencja jest spora (jest dużo przyjezdnych z innych miast).

Więc jest zachowana zdrowa ekonomiczna równowaga pomiędzy popytem i podażą (tym bardziej,że w moich wyborach nie jest priorytetem zmienna jaką jest cena).

Zadbaj o jeden ważny szczegół w umowie. Koniecznie zapisz że za zajęcie pasa drogowego na czas robót płaci wykonawca a ty za umieszczenie urządzenia w pasie drogi. Wtedy nie będziesz miał kłopotów jak ten forumowicz:

http://forum.muratordom.pl/sprawa-w-sadzie-z-wykonawca,t179865.htm

Składając wniosek o zajęcie pasa jako płatnika wskaż wykonawcę i niech sie on pod tym podpisze.

Warto pamiętać że rury do wody do średnicy zewnętrznej 110mm są sprzedawane w kręgach. Zastosowanie jej jest tańsze zarówno w materiale (nie potrzebna jest duża część kształtek) jak i w wykonastwie(mniej zgrzewów). Pytanie tylko jaką średnice dostaniesz w warunkach. Z swojego doswiadczenia wiem że czasami trzeba być upierdliwym :wink: . Zakłady wodociągowe często maja tendencje do stosowania śrenic na wyrost :wink: .