Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba dachowa problem jak to przejść?

Recommended Posts

Witam proszę o poradę!!!

W projekcie mam dach dwuspadowy o kącie 40 stopni ze siankami kolankowymi 128cm tradycyjna konstrukcja krokwiowo jętkowa.

7,20m x 13m x2 czyli cała powierzchnia dachu około 190m2 szerokość domu 9,5x11,5 m dach ma wystawać poza mury 60cm z każdej strony.

W projekcie miałem krokwie i jętki 6x20 ale ustaliłem z projektantem zmianę na krokwie i jętki 8x16 gdyż będę ocieplał poddasze dwuwarstwowo.

Według planu oczywiście będzie ulany wieniec30cmx25cm oraz w miejscach gdzie będą zwykłe okna na poddaszu czyli w scianach szczytowych zalane będą 4 słupy betonowe łączące wszystko w całość.Rozstaw krokiew i jętek będzie do 90cm. Murłaty wymiar 15cmx15cm, płatwy umieszczona na jętkach podtrzymująca krokwie wymiar 15x25.

I tu mam pytanie bo dodatkowo w planie mam ramę stalową czyli dwie belki podtrzymujące płatwy dwuteownik heb 180 . Nasuwa mi się pytanie czy ta konstrukcja stalowa nie jest za duża w przekroju jak zwiększyłem przekrój krokiew i jętek z 6x20 na 8x16. ten dwuteownik miałby być łączony i iść równolegle z krokwią w 4 miejscach łaczyć się z wieńcem.

Nasuwa mi się pytanie czy taki dwuteownik musi być, a jak musi to czy heb 180nie jest za duży. Podnosi mi on znacznie koszt konstrukcji 1mb waży prawie 52kg ja bym potrzebował około 23mb czyli waga tego to prawie 1200kg cena około 1,70 za kg daje to sumę ponad 2000zł. oglądałem podobne projekty i nie było tam takiego wzmocnienia.

Pokrycie będzie z blachodachówki więc lekkie.

Co na ten temat sadzicie?

Ten co projektował to pewnie miał powody aby zastosować taki kobuz . Miałem przypadek, że wjeżdżam na więźbę , konstrukcja stalowa już stoi szpilki w wieńcu i nikt nie przewidział tego że po zamontowaniu krokwi zgodnie z projektem konstrukcja stalowa będzie wystawać o 8 cm za krokiew . Zmiana przekroju krokwi na niższą nie wiem czym się kierujecie ale ja bym dał wyższe . Takie zmiany jak planujesz to na 100% można zrobić eliminując ten złom i zastąpić innym rozwiązaniem ale ktoś się pod tym musi podpisać .

Ten co projektował to pewnie miał powody aby zastosować taki kobuz . Miałem przypadek, że wjeżdżam na więźbę , konstrukcja stalowa już stoi szpilki w wieńcu i nikt nie przewidział tego że po zamontowaniu krokwi zgodnie z projektem konstrukcja stalowa będzie wystawać o 8 cm za krokiew . Zmiana przekroju krokwi na niższą nie wiem czym się kierujecie ale ja bym dał wyższe . Takie zmiany jak planujesz to na 100% można zrobić eliminując ten złom i zastąpić innym rozwiązaniem ale ktoś się pod tym musi podpisać .

Mnie się też to rozwiązanie nie podoba, widziałem niemal identyczne projekty i nie było takich podpór płatew !!! wygląda to jak ciężka czapa na dachu, i jeszcze nie wiem jak ją połączyć pod kątem 40stopni do wieńca.

Waga tego złomu jest bardzo duża

Ja mam w dachu 3 ramy stalowe :wink: Kąt dachu wynosi 38'. Fotki są w dzienniku w razie potrzeby.

Nie wiem, czy ramy to dobre rozwiązanie (na pewno spory koszt dodatkowy - w naszym przypadku to 7tys.zł), ale na pewno da się tego uniknąć poprzez zmianę konstrukcji więźby. Nie radzę dokonywać tych zmian na własną rękę - koniecznie powinno to być uzgodnione z prjektantem/ konstruktorem więźby.

Nasuwa mi się pytanie czy ta konstrukcja stalowa nie jest za duża w przekroju jak zwiększyłem przekrój krokiew i jętek z 6x20 na 8x16.

Mówisz że zwiększyłeś hmmm policzmy

Wx (dla 6x20)=400cm3

Wx (dla 8x16) =341,3cm3

Jx (dla 6x20) =4000cm4

Jx (dla 8x16) =2730cm4

Nadal myslisz że zwiekszyłeś ? Ciekawe że wskaźniki spadły.

Pokaż rzut dachu z tymi ramami

jsab1 to co piszesz masz już na papierze?

no i skoro masz płatwie to nie konstrukcja krokwiowo-jętkowa tylko płatwiowo-jętkowa bądź -p.kleszczowa

a płatwie nie mogą być z heba?

po kiego grzyba podpierać ramą płatwie, jak może można dać płatwie stalowe, byleby można było je oprzeć o mur

a w fazie projektowania dużo można

stąd pytanie - możesz to zeskanować, zrobić zdjęcie i wkleić?

spoko. 6500 to nie taka zła cena.

ja za dwie ramy w kształcie trapezów z ipe 220 chyba (jedna z 14 metrów długości druga koło 11) + do tego dwie belki łączące i jedna podtrzymująca zapłaciłem 12 500 (w tym pospawanie, piaskowanie, malowanie, dowóz dłuzycą na plac, ale bez dźwigu).

Te ramy to takie rozwiązanie co chyba coraz częściej architekci wstawiają do projektów, żeby było więcej miejsca w pomieszczeniach, żeby wyeliminować podpory, tylko że nie mówią ile taka rama kosztuje i gdzie ją zamówić kompleksowo z montażem.

jak robiłem rozeznanie po firmach handlujących stalą i robiących konstrukcje stalowe to jeśli w ogóle ktokolwiek chciał ze mną rozmawiać to proponowali mi co najwyżej docięcie ich według rysunku i dowiezienie na plac. A spawanie to już samemu na miejscu i montaż też. No ale znalazła się jedna firma co zrobiła od początku do końca.

U nas z kolei bez problemu załatwiłam ramy z montażem w zakładzie ślusarskim, tylko trzeba było czekać, bo to jakaś specjalna stal musi być na te ramy (nie znam się, ale tak słyszałam). Wydawało mi się, ze 7 tys. to duża kwota za to żelastwo, a tymczasem widzę, że niektórzy jeszcze więcej płacą :-?

Co do ram w projekcie - u nas niemal wszystkie większe domy projektują z tymi ramami, żeby uniknąć słupów w pomieszczeniach i zrobić max. podparcie dla więźby. Sama byłam przeciwna takiemu rozwiązaniu, ale teraz pogodziłam się z tym faktem i nawet dobrze, bo faktycznie pomieszczenia na poddaszu są przestronne :wink:

oto link do mojej więźby, co wy na to?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de83436d0a57c034.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c10faa8de8e6b16.html

a tu rozstaw pomieszczeń według mnie dało by się wstawić jakieś podpory i ukryć je między scianki działowe

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ddd0bd0375e9475.html

Wyglada na to że faktycznie ktos zamiast dwóch słupków walnoł dwie solidne ramy. No cóż.

Jaki masz strop? Na jakim etapie jesteś z budową? Jeżeli nie masz wykonanego stropu to trzeba go odpowiedniow wzmocnic pod słupkami (słupki ukryc w ściankach działowych ) a ramy zlikwidować

To nie jest budowa ja tylko zmieniam dach.

na dole jest beton ulany. Raczej jest porządnie zalany,

Dlaczego nie można odrazu tak napisać ? Pytamy męczymy dwa dni i wychodzi ze psu na bude nasze pisanie.

Masz jakąs ekspertyze tego stropu i widocznie nie możesz go dociązyć dachem.

Chyba ze za dwa dni się przyznasz że ten obecny dach również ma stolec oparty na stropie.