Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba dachowa problem jak to przejść?

Recommended Posts

Jak projektant przyszedł i robił inwentaryzację dokonywał tylko pomiarów pomieszczeń wszystkich pomieszczeń w domu , kondygnację niżej normalnie są pokoje i grube ściany nośne na poziomie C budynku powiem szczerze że jak odbierałem projekt nie zwracałem uwagi na konstrukcje dachu na nowym projekcie , problem ten naświetlił mi dopiero mój wykonawca który się zapoznał z konstrukcją dachu na nowym projekcie , poinformował mnie ze ta rama metalowa z dwuteownika HEB180 to jest drogie rozwiązanie, i to on mi naświetlił możliwość zrobienia podpór . Stary dach nie ma jętek są tam jakieś podpory i to wszystko to jakaś najprostsza konstrukcja z azbestowym pokryciem tam po prostu znajduje się strych .

Musze się udać do konstruktora dachu i zapytać czy mogę dokonać zmiany.

Pokaż jeszcze poziom C układ ścian nośnych ale coś mi się zdaje że te HEBy zostaną.

Zapytaj konstruktora jak wzmocnić podłoże pod słupy przy kominie.

Te słupy są dosyć wysokie, może trzeba je usztywnić górą np.kleszczami.

Oto rzut poziomu C scianka miedzy pomieszczeniem 0/6 a0/7 ma 20cm z prawej strony jest garaz zaprojektowany ale go jeszcze nie ma wybudowanego.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3692bd5051c88d1a.html