Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osiek wąski Edyta&Mariusz :)

Recommended Posts

Witaj Edyta 80.

Jak tam, wyschło już?

Schnie i schnie a Ty nie piszesz nic ani nie zamieszczasz zdjęć...

Ja odgapiłam od Was dachówkę i również kupiłam Trentino.

Jest piękna i nie żałuję.

Komin mam też Robena ale jakaś czerwona - jest super, dobrze się komponuje z dachem. Nachodziłam się zaczym ją wybrałam....

Witam :D

U nas tak dużo sie dzieje ze nie mam kiedy tego wszystkiego wrzucać, powoli wykańczamy nasz domek,nawet całkiem ładnie to wyschło a te tynki gipsowe robią niesamowite wrażenie bo w domu wygląda jak by było pomalowane hehehehe. Pewnie znajdą sie tacy którzy powiedzą ze te tynki są daremne ale ja to kicham takie mi sie podobały i nie żałuje. Mamy plan wprowadzić sie na święta ale lada dzień nasza rodzinka sie powiększy więc nie wiem jak to będzie. Jak znajde w końcu chwile to postaram sie nadrobić zaległości. A jeśli chodzi o dachówkę to gratuluje wyboru jest naprawdę śliczna. Nic sie nie przejmuj jeszcze nie jeden wybór przed tobą i ciężkie decyzje co gdzie i jak.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo fajne... i kominek już jest - jak ja o tym marzę..

Życzę zdrowia - dla mamy, dzidziusia i całej rodzinki (i tej milutkiej dziewczynki na zdjęciu - domyślam się że to starsza córeczka).

Wszystkiego dobrego, pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam

Udało nam sie już zamieszkać i wydaje nam się zę jest dobrze może klatka schodowa mogła by być większa ale z tym daliśmy sobie rade (skuliśmy kawałek ściany na schodach ). Projekt jest fajny też mieliśmy problem ze znalezieniem odpowiedniego na wąską działke a ten wpasowałsie idealnie a w srodku wcale nie jest taki mały jak się wydaje.

Pozdrawaim

• 4 weeks później...

Witam !!

Mały śpi więc coś po wrzucam :

oto moje królestwo :D

tzw. salon z jadalnią (trzeba jeszcze dopracować ale to powoli mamy czas )

łazienka na parterze

co by tu wybrać :D

Na dzisiaj wystarczy

• 1 month później...

Witam,

Gratulacje zamieszkania i życzymy szybkiego całkowitego wykończenia.

My na jesien zaczelismy budowe osieka z garażem. Wprowadzilismy wiele zmian np: obnizenie fundamentu pod salonem i mamy stopien a salon jest wyzszy niz reszta pomieszczen i mozemy poszaleć z lampą :):), okienko w łazience i nad podestem na klatce schodowej, drzwi z garażu do domu, wyrównanie podłogi w sypialni i podniesienie dachu nad sypialnia tzn tej części co minimalnie znajduje sie pod dachem głównym ( jedna strona równa z reszta) jest to nie potrzebne a komplikuje troche prace przy dachu i koszt podnosi.

balkony mamy przez cała długosc a w sypialni równiez balkonik i drzwi balkonowe na 160 szer.

W dwóch pokojach na górze mamy drzwi balkonowe 90 szer i po okienku dachowym,

Mam pytanko czy ktos zmieniał schody bo te zabiegowe sa bardzo niebezpieczne dla dzieciaków i nie tylko :) do piwnicy zrobilismy proste a poem zabiegowe ale szerokie. Jesli ktos liczył i zrobił z podesem prosze o rade czy wymiary bo własnie planuje jakos takie upchnąc juz w domu.

pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
mam wielka prosbe do Panstwa,w lipcu zaczynamy budowe osieka waskiego 22l ,przestudiowalam cale forum odnosnie tego projektu i wiem juz duzoo ;) ale chcialabym wiedziec wiecej,czy cos jeszcze zostalo niepowiedziane? na co zwracac uwage? widze,ze robiliscie piwnice pod calym dodem,my tez tak chcemy zrobic ( czy to bardzo podnoslo koszty?) kurcze,nie wiem o co pytac dokladnie nawet,bo pierwszy raz w zyciu dom buduje 9 i pierwszy raz na forum pytam kogos o porady ;-)) ) dziekuje bardzo za kazde podpowiedzi,pozdrawiam szczesliwych posiadaczy najpiekniejszego domku ( osiek waski 22l) ;-)))

mam wielka prosbe do Panstwa,w lipcu zaczynamy budowe osieka waskiego 22l ,przestudiowalam cale forum odnosnie tego projektu i wiem juz duzoo ;) ale chcialabym wiedziec wiecej,czy cos jeszcze zostalo niepowiedziane? na co zwracac uwage? widze,ze robiliscie piwnice pod calym dodem,my tez tak chcemy zrobic ( czy to bardzo podnoslo koszty?) kurcze,nie wiem o co pytac dokladnie nawet,bo pierwszy raz w zyciu dom buduje 9 i pierwszy raz na forum pytam kogos o porady ;-)) ) dziekuje bardzo za kazde podpowiedzi,pozdrawiam szczesliwych posiadaczy najpiekniejszego domku ( osiek waski 22l) ;-)))

Witam

Nie napisałm że powiększyliśmy troszke tzw. wiatrołap a i tak wydaje sie troszke za mały bo przy wiekszej ilości ludzi to ścisk jak w tramwaju, wyrównaliśmy poziomy nie ma żadnych uskoków nie potrzebnych schodów, piwnicy też to dotyczy. Jak by szło coś zmienić to kominek zrobiłabym rogowy w pokoju było by więcej miejsca. Jeśli chodzi o koszt piwnicy to wzrósł o jakieś 30 tyś na gotowo (tzn. łącznie z tynkami, wylewkami i chyba kafelkowaniem podłogi). A trzeba uważać na komin który przechodzi przez kuchnie i pokój z kapliczką my zrobiliśmy tak że nie wystaje u góry w holu w projekcie chyba było pół na pół . Zachciało nam sie okien dachowych na klatce schodowej no i teraz nie ma chętnych żeby go umyć bo troche za wysoko i w łazience u góry tez daliśmy okno dachowe i wszystko było by fajnie gdyba nie padał deszcz bo strasznie dzwoni po szybie ahhahahaha. Przy budowie trzeba myśleć zawsze o krok do przodu u mnie gdyby nie mąz to dałabym sie murarzowi przerobić z oknami i ścianką między wiatrołapem a kuchnią chciał mi zrobić uskoki i okna wszystkie jednakowe a jak chcieliśmy żeby dźwignął ścianki na poddaszu to stwierdził po co a my i tak postawiliśmy na swoim. Jeśli będziesz chciał okna z roletami zewnętrznymi to trzeba pamiętać ze okna muszą być wyższe o jakieś 20 cm w zależności od wielkości skrzynek no i co do okien to pamiętaj tez żebyś nie zrobiła za nisko, nie wiem co będziesz dawał na podłoge my mamy ogrzewanie podłogowe i trzeba było okna dzwignąć bo dochodzi styropian i wylewka u góry tylko styropian i wylewka to wszystko są jakieś tam wielkie bądz małe cm ale później robią wielką różnice, okno w kuchni proponuje zrobić troszke wyżej bo potem sa jaja z parapetem blatem u mnie wyszło prawie na równi a wolałabym żeby był o jakie 3cm wyżej uwaga na zlew pod oknem ( kran może przeszkadzać przy otwieraniu okna :D ). Nie wiem co jeszcze moge podpowiedzieć . A nie bać sie i nie dać sie zmanipulować murarzowi.

Życze sukcesów w budowie i cierpliwości i dużo dużo ZDROWIA :D

Jak by co prosze pytać postaram się pomóc :D

Witaj!

dziekujemy za cenne rady ;-) ale juz nowe pytania sie urodzily,chodzi o garaz,czy jest wystarczajacoo duzy? bo mamy wrazenie,ze tam tylko niewielkie auto wejdzie i kompletnie nic wiecej. no i jeszcze pokoje na gorze,da sie tam zyc?;) jest troszke miejsca ? ;-)

pozdrawiamy goraco;-):D

Witaj!

dziekujemy za cenne rady ;-) ale juz nowe pytania sie urodzily,chodzi o garaz,czy jest wystarczajacoo duzy? bo mamy wrazenie,ze tam tylko niewielkie auto wejdzie i kompletnie nic wiecej. no i jeszcze pokoje na gorze,da sie tam zyc?;) jest troszke miejsca ? ;-)

pozdrawiamy goraco;-):D

No więc tak jeśli chodzi o garaz to nasze auto się mieści a jest duże i mozna nawet drzwi otworzyć ale za wiele nie da się upchnąć ( wjeżdzamy na cm bo sama brama wjazdowa nie jest duża, standardowa chyba 220-240 zimą to trzeba sie nieźle na kombinować ) mąż swego czasu forda transita tam parkował haha, to wszystko inaczej wygląda jak jest o tynkowane bo nawet stan surowy nie oddaje wielkości. Pokój nad garażem jest dość duży ( łóżko sie zmieściło no i pare mebli łącznie z łóżeczkiem :D ") ale dźwignęliśmy o jeden pustak ścianki boczne bo strasznie nisko tam było a i tak głową wale o sufit hihii, pokój nad garażem nie ma jeszcze zrobionej garderoby nie mam weny żeby to tam utworzyć na razie jest fajnie bo jest dość duża przestrzeń a jak to dalej będzie zobaczymy . Pokoje nad salonem też są dość duże((przedzieliliśmy je na 2 takiej samej wielkości ), jak na domek który wcale nie wygląda na duży a w środku czary mary i tyle pomieszczeń, mały pokój jest ten z kapliczka ale to też zależy od tego co tam chcesz mieć .

Pozdrawiam serdecznie :D

• 3 months później...

No więc tak jeśli chodzi o garaz to nasze auto się mieści a jest duże i mozna nawet drzwi otworzyć ale za wiele nie da się upchnąć ( wjeżdzamy na cm bo sama brama wjazdowa nie jest duża, standardowa chyba 220-240 zimą to trzeba sie nieźle na kombinować ) mąż swego czasu forda transita tam parkował haha, to wszystko inaczej wygląda jak jest o tynkowane bo nawet stan surowy nie oddaje wielkości. Pokój nad garażem jest dość duży ( łóżko sie zmieściło no i pare mebli łącznie z łóżeczkiem :D ") ale dźwignęliśmy o jeden pustak ścianki boczne bo strasznie nisko tam było a i tak głową wale o sufit hihii, pokój nad garażem nie ma jeszcze zrobionej garderoby nie mam weny żeby to tam utworzyć na razie jest fajnie bo jest dość duża przestrzeń a jak to dalej będzie zobaczymy . Pokoje nad salonem też są dość duże((przedzieliliśmy je na 2 takiej samej wielkości ), jak na domek który wcale nie wygląda na duży a w środku czary mary i tyle pomieszczeń, mały pokój jest ten z kapliczka ale to też zależy od tego co tam chcesz mieć .

Pozdrawiam serdecznie :D

Witajcie ponownie;)))

wlasnie ruszylismy z naszym osiekiem i teraz mam maly problem.... czy u was tez przez piwnice (ktora mamy pod calym domem) podwyzyl sie ten poziom 0?? bo domek juz nie wyglada jak na zdjeciu z projektu,tam byly 3 schodki,a u nas wychodzi na to ze bedzie ich wiecej...(jakis metr) tak jest w praktuce,czy gdzies u nas ktos popelnil blad? wykoczyliscie juz Wasz domek? bylaby szansa zobaczyc jakies zdjecie z zewnatrz ( te schody wejsciowe)

pozdrawiam serdecznie!;)

Witaj filipek14 :D

Zdjęcia wyśle jak tylko zrobię nie ma sprawy, prosze mi dać chwile. U nas był problem ze spadem bo był dość duzy od punktu 0 do spadu było 180cm więc piwnice pod garażem mamy całkowicie utopioną a z kolei pod salonem to około metr wystaje nad ziemią no i wyszły nam jakieś 3-4 schody przed wejściem do domu. Miejscami dom jest utopiony z fundamentami około 3 m w ziemi i mamy 3 okna utopione prawie pod ziemią, trzeba było zamontować misy z kratami, ale jak na razie jest ok. Jeżeli będziecie mieć kominek to postawcie go w rogu mniej miejsca zajmuje i inaczej będzie sie ciepło po domku rozchodzić my mamy straszną kolumbryne przy drzwiach i drugi raz bym tego już nie zrobiła.

Pozdrawiam serdecznie :D i życzę wytrwałości

2 tygodnie temu również zaczęliśmy budować ten domek. od punktu 0 po stronie tarasu domek będzie miał fundamenty jakies 1,2 m nad ziemią, tym samym będzie więcej niż 3 schodki jak w planie. Piwnicę mięliśmy robić pod połową ale po wykopaniu postanowiliśmy zostawić pod całością, fragment pomieszczenia (ok 1m2 pod drzwiami wejściowymi) połączyliśmy jako całość pomieszczenia z piecem. Na razie majster znalazł jeden błąd, otóż komin na pierwszych planach jest umiejscowiony w innym miejscu niż na rysunkach np. z rzutu parteru. Dodatkowo zostanie wmurowane nadproże na drzwi wejściowe do piwnicy od zewnątrz (na kiedyś do zrobienia) z tyłu domu a z przodu bedą 2 okna (jedno zsypowe a drugie do pomieszczenia które powstało w wyniku powiększenia piwnicy. Pozdrawiam

hej ;-))

znowu dziekuje za rady,o kominku pamietam juz sprzed paru Twoich wpisow ;)) i o schodach tez;)

w takim razie z niecierpliwoscia czekam na pare fotek;-)

fajnie,ze jeszcze tu zagladasz,bede miala sie kogo radzic;)

pozdrawiam,magda.g (masz mojego maila?)

• 2 weeks później...
[ATTACH=CONFIG]146523[/ATTACH]

lawy wylane i zaizolowane;)

Witaj

Ciesze się że już pierwsze koty za płoty. Udało mi się w końcu znalazłam chwile i moge zgrać zdjęcia o które kiedyś prosiłaś.

http://images35.fotosik.pl/1714/12641a59755a21b2med.jpg http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e3d151e3c98497d.html. A jeśli chodzi o maila to chyba nie mam.

Nie wiem czy ci pisałam ale ja zrobiłam sobie dodatkowe wejście do piwnicy z tyłu domu.

Cholewka coś po kiciałm z tym wrzucaniem zdjęć widać dawno tego nie robiłam masakra :p

Pozdrawiam ;D

Edytowane przez Edyta80