mimka27 10.02.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jesteśmy na ukończeniu wszystkich instalacji w domu.C.O,prąd już są, kanalizacja i woda na ukończeniu i w związku z tym mam pytanie co należy wykonac przed wylewkami i tynkami? W planach mam dokładne sprzątnięcie posadzki, zakleic wszystkie okna folią.Czy coś jeszcze trzeba zrobic żeby nie było przykrych niespodzianek po wykonaniu tynków i wylewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 10.02.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 A instalacja satelitarna (po dwa kable do jednego tunera) i sieci komputerowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes69 10.02.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jesteśmy na ukończeniu wszystkich instalacji w domu.C.O,prąd już są, kanalizacja i woda na ukończeniu i w związku z tym mam pytanie co należy wykonac przed wylewkami i tynkami? W planach mam dokładne sprzątnięcie posadzki, zakleic wszystkie okna folią.Czy coś jeszcze trzeba zrobic żeby nie było przykrych niespodzianek po wykonaniu tynków i wylewek? Morzesz zrobic zdjęcia instalacij,przed zatynkowaniem i wylewkami.Okna,drzwi i inne rzeczy wykonawcy sami zabezpieczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 10.02.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 A instalacja satelitarna (po dwa kable do jednego tunera) i sieci komputerowej. salon daj 4 koncentryki ( 2 sat , 1 TV , 1 szt zwrotny lub do czegoś tam ) 3 x skrętkę ( LAN, tel , spliter ) kable do głośników od kina domowego do pokojów 2 x koncentryk , 2 razy skrętka ( LAN, spliter + ewentualnie dodatkowo tel ) to z instalacji innych wg mnie minimum nie zapomnij od przewodach od sterownika pokojowego piec , ewentualnie jakies domofony , instalacja elektryczna inny temat po roku i tak stwierdzisz , że gdzieś jakieś gniazdko za mało , szczegółnie popatrz na kotłownie łazienki odpowiednie zasilanie wentylatorów - tak aby zasilanie zostało po zgaszeniu światła w łazience ( wentylatory czasowe czy z czuj. wilgotności ) jak jakiś kominek to kabel od czujnika temp do sterownika , rura z dolotem powietrza z zewnątrz do kominka itd można długo powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 10.02.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jesli masz wszystkie instalacje jeszcze widoczne to proponuje zrobic bardzo dokladna ich ewidencje fotograficzna. Na pewno przyda sie nie raz do konca budowy. Zrob koniecznie!A po pierwszej wylewce instalacje do odkurzacaz centralnego, o ile zaplanowalaes go.Jesli kominek z PW to woda do niego oraz odejscia kabli np. do pomy - od kominka do kotlowni.Gniazdko przy grzejniku lazienkowym, by grzalka wewnatrz niego mogla suszyc reczniki poza okresem grzewczym.Gniazda do ozdob swiatecznych. Ja np. mam przy suficie tarasu, na balkonie, przy daszku wejsciowym. Tak zamontowane, by byly praktycznie niewidoczne.Wyjscie z oswietleniem na zewnatrz budynku i mozliwosc wylaczania oswietlenia zewnetrznego - wewnatrz domu.Wyjscie na mate grzewcza zewnetrzna, jesli przewidujesz osuszanie w zimie czesci przed drzwiami wejsciowymi.Gniazdka na ogrodowe, wolnostokace.Wyjscie z hydraulika na zewnatrz budynku. Co do sieci komputerowej, to przyznam, ze niepotrzebny wydatek. Wszystko masz na wi-fi i fantastycznie dziala/udostepnia wszystkie sprzety. Wystarczy router wi-fi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts