retloff 10.02.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam.Borykam się aktualnie z tematem rozbudowy budynku jednorodzinnego o dodatkowe pomieszczenia. Nowe pomieszczenia nie będą stanowić oddzielnego lokalu, zostaną włączone w istniejący. Do tego dochodzi remont i zmiana konstrukcji dachu. Budynek został przed kilku laty docieplony, ale nie spełnia obecnych wymagań tym zakresie. Mój dylemat polega na tym, że nie wiem czy w takiej sytuacji należałoby zaprojektować także termomodernizację części istniejącej, czy może wystarczy że nowo projektowana część wraz z remontowanym dachem spełnią wymagania? Jaki paragraf to reguluje? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam,ola-f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 10.02.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Mój dylemat polega na tym, że nie wiem czy w takiej sytuacji należałoby zaprojektować także termomodernizację części istniejącej, czy może wystarczy że nowo projektowana część wraz z remontowanym dachem spełnią wymagania? Jaki paragraf to reguluje? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam, ola-f Budynek po rozbudowie musi spełnić W CAŁOŚCI obecne przepisy odnośnie oporu termicznego przegród, powierzchni okien, szerokości schodów, instalacji, wysokości pomieszczeń itd. Nie ma "taryfy ulgowej" na istniejącą część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.02.2010 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 chyba ze robi sie na czarno a na poważnie to docieplanie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 11.02.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Budynek po rozbudowie musi spełnić W CAŁOŚCI obecne przepisy odnośnie oporu termicznego przegród, powierzchni okien, szerokości schodów, instalacji, wysokości pomieszczeń itd. Nie ma "taryfy ulgowej" na istniejącą część. To jezeli chce np. zmienic okno i zmniejszyc je np. o 10cm (juz musze miec pozwolenie na budowe) to nie dostane odbioru domu, gdyz na parterze mam wysokosci mniejsze nic 2,5m? Czyli wynika z tego, ze nie moge nic u siebie w domu zmienic? A jesli chce zmienic przeznaczenie garazu na pomieszczenie mieszkalne, to tez jest ta nieszczesna wysokosc i musze kombinowac, czyli np. zmienic przeznaczenie na pomieszczenie gospodarcze i miec w nim kanape, telewizor itp. Tego chyba nikt mi nie zabroni, ze w pomieszczeniu gospodarczym ma do odpoczynku kanape i dla relaksu telewizor? To jak ja mam przeprowadzic swoja modernizacje domu? Okna mam strasznie duze i musze je zmniejszyc, bo pcv nie da sie takich zrobic (przekroczona statyka) a na drewniane mnie nie stac. Znaczy sie, ze przez nasze prawe poraz kolejny jestem kopany w d... i biedny nie moze nic, bo nie ma kasy na nowy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.02.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Czyli wynika z tego, ze nie moge nic u siebie w domu zmienic? Nie. Przy przebudowie nie ma takich wymagań jak przy rozbudowie. A co do okien z PCV to po prostu łączysz je ze sobą - tak samo jak balkonowe. W mojej starej podstawówce wymieniono okna i główny "oświetlacz" to bateria 24 okien PCV połączonych ze sobą. Co do kanapy w garażu, to IMHO nie ma aż takiej złośliwości wśród urzędników powiatowych, żeby śledzić takie rzeczy. Choć jak ostatnio w TV podano, że gościowi wstrzymano budowę, bo w pozwoleniu pomiędzy jego nazwiskiem i nazwą jego firmy nie wpisano słówka "reprezentujący" to wiem, że nie można być niczego pewnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retloff 11.02.2010 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Williamie.Bonawenturo.Dziękuję za odpowiedź, ale..Rzeczony budynek uzyskał pozwolenie na użytkowanie w 99r. To nie była samowola budowlana. Czy w związku z rozbudową o dodatkowe pomieszczenie budynek należy w całości doprowadzić do stanu zgodnego z obecnie obowiązującymi przepisami? Nawet jeżeli rozbudowa nie dotyczy elementów, które nie spełniają obecnych przepisów? Czy organ administracji w takiej sytuacji ma prawo wymusić na inwestorze przebudowę istniejącego budynku i dostosowanie go do aktualnych przepisów? MZ gdyby tak było, to byłby rozbój w biały dzień - wyobraźmy sobie, że nieruszana część budynku ma okna za blisko granicy (więc należałoby je zamurować, w efekcie powstałyby pokoje bez okien), albo w myśl prawa lokalnego kalenicę za wysoko (obniżyć o np. pół kondygnacji?). Jeżeli tak jest, to na jakie paragrafy urząd może się powołać?pozdrawiam. ola-f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.02.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 co to jest pcv ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 12.02.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 william.bonawentura No to mnie troche uspokoiles. Okna nie beda laczone ze soba tylko pomniejszane w ten sposob: sciana - drzwi balkonowe 90cm - scianka 20cm - okno 90cm - scianka 20cm - okno 90cm - sciana. Pomieszczenia na dole maja cos okolo 2,3-2,4m ze wzgledu, ze dom byl budowany w latach 80 i bylo ograniczenie co do metrazu i caly dol byla jako piwnica. Zreszta wszystkie domu w tej okolicy z tamtych lat tak maja i to samo jest z odleglosciami od granicy z kolejnym sasiadem, tzn. z jednej strony nie ma tych 3 czy 4 m. Ciekawe czy mi pozwola zrobic od tej strony co do sasiada mam niecale 3m zamiaas okna drzwi wejsciowe. Sasiad tez bylby zadowolony, bo ma z tej strony taras i na razie jest tam maly niepozzadek, a tak to by bylo ladnie. kangaxx chodzilo mi o okna plastikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 aha, czyli pvc albo pcw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts